Det er det russiske forsvarsdepartementet som melder dette på sine hjemmesider.

Hyllesten gjelder utøvere som deltar for «Hærens sentrale sportsklubb» - CSKA. De får hederen for sin innsats i Beijing-OL.

De russiske utøverne vant begge stafettene i langrenn i OL i vinter, og Julia Stupak og Aleksej Tsjervotkin ble begge forfremmet til kaptein, heter det i meldingen på forsvarsdepartementets sider. Både Tsjervotkin og Stupak hadde på seg uniform under utdelingen.

Skiskytteren Eduard Latypov, som tok tre bronse i OL, ble forfremmet til løytnant.

foto
STUPAK I UNIFORM: Julia Stupak stilte i militært tøy da hun ble forfremmet i militær grad av den russiske forsvarsministeren fredag. Foto: Foto: Det russiske forsvarsdepartementet.

– Takk for at du støtter langrennssporten, sier Stupak i sin takketale til forsvarsministeren, vist på departementets hjemmeside. Hun takket også spesielt skipresident Jelena Välbe.

Tidligere denne uken ble OL-heltene fra i vinter hyllet av president Vladimir Putin, som hadde mottakelse i Kreml.

– Etter min mening var dette den mest fantastiske OL-sesongen i skisport, kunstløp, freestyle og selvfølgelig gjorde hockeyspillere alt de kunne. Dere er alle helter, vi er stolte av dere, sier forsvarsminister Sjojgu, som sammen med Putin og et fåtall andre skal ha tatt avgjørelsen om å invadere Ukraina.

Skiløpere og skiskyttere var torsdag til stede da CSKA Moskva spilte sin sjette kamp i finaleserien mot Metallurg. Det står 3–3 foran lørdagens avgjørende match, som Julia Stupak viser i sosiale medier:

Andre utøvere som fikk ordener av forsvarsministeren, var blant andre skiskytterne Kristina Reztsova, Svetlana Mironova, Irina Kazakevitsj, Aleksandr Loginov, Maksim Tsetkov og Karim Khalili, langrennsløperen Aleksandr Terentjev, skøyteløperne Daniil Aldosjkin, Sergej Trofimov og Ruslana Zakharova, samt OL-utøvere i kunstløp, aking og freestyle.

Nasjonalgarden

Forsvarsministeren fastslår at CSKA har oppdratt mer enn en generasjon med topputøvere, og at det passer bra til klubbens 100-årsjubileum i 2023.

Russlands største skistjerne, Aleksandr Bolsjunov, ble allerede under OL forfremmet til kaptein i nasjonalgarden. Det samme gjaldt Denis Spitsov, som var med på vinnerlaget i stafett og som fikk sølv på tremila. Russlands nasjonalgarde er direkte underlagt president Vladimir Putin – og er ikke en del av de ordinære militære styrkene. Det var Putin selv som grunnla nasjonalgarden så sent som i 2016.