En som ga klar beskjed om at ting må ryddes opp i var Harald Østberg Amundsen. Et av de største talentene på landslaget forteller at dette var budskapet til trenerne og langrennssjef Espen Bjervig:

– Vi må ha mer konkrete kriterier for hva som gjelder til ulike skirenn og hvilke renn som gjelder for å bli tatt ut til VM neste år. Det må bli klarere. Det har vært for mye synsing på de punktene og ført til trøbbel, sier 23-åringen til VG.

VIL HA KLARHET: Harald Østberg Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB

For sist uke satte både distanse- og sprintlaget et endelig punktum for OL-sesongen. På et hotell utenfor Oslo var samtlige samlet for å legge alle kort på bordet og evaluere hva de gjorde riktig og galt.

Flere veteraner mener det ble grundigere enn tidligere år. Spesielt sekvensen som handlet om uttak ble en lang diskusjon fordi temaet har sørget for mye bråk og misnøye gjennom året som gikk.

Amundsen er klokkeklar på at utøverne fra nå av må vite nøyaktig hva som kreves for å gå de ulike rennene: Jo mer spesifikke kvalifiseringskrav til renn, jo enklere er det å se om man er utenfor eller innenfor uttak.

– Det føler jeg de (ledelsen) ikke har vært spesielt flinke til i år, sier Amundsen og fortsetter:

– Det vil alltid være noe som er fornøyd eller misfornøyd med uttak. Alle sier «ja» til et tilbud om plass, uavhengig av om de føler seg superkvalifisert eller på grensen. Det ligger ikke på oss utøvere, som lever av å konkurrere. Vi har blitt enige om at det må være en tydeligere stemme fra sprint- og distansetreneren sammen, sier Amundsen.

Distansetrener Eirik Myhr Nossum gir Amundsen rett i at konkretisering av hva som gjelder til enhver tid er viktig. Men han erkjenner at det er en utfordring.

Han påpeker at utøverne på den ene siden ønsker klare kriterier, men ingen ønsker heller at det kun skal bli «amerikanske uttak». Det vil si at det kun er resultater som gjelder.

– Det å få til en kombinasjon av amerikansk uttak, skjønn og forutsigbarhet, må vi prøve å løse på best mulige måte. For ingen av utøverne på evalueringen sier at skjønn ikke er viktig. Vi må bare prøve å løse det på best mulige måte, overfor de på elitelag, men også for de som er på nivået under landslag.

Sprinttrener Arild Monsen støtter innspillene til Amundsen.

– Jeg er enig og vi har pratet om det i møtene. Det ble noen valg vi gjorde som ble utydelige overfor utøverne. Vi tar det videre som et punkt, sier Monsen og peker på at avlyste renn også skapte utfordringer.

TØFF UTTAKSJOBB: For landslagstrenerne på henholdsvis distanse- og sprintlaget, Eirik Myhr Nossum (venstre) og Arild Monsen (høyre). Foto: Terje Pedersen / NTB

Sprintlandslagsløper Sindre Bjørnestad Skar sier landslaget ble enige om enda tydeligere kommunikasjon.

– Det gjelder ikke bare for oss landslagsløpere, men også for de nedover i systemet. For eksempel de som er på rekruttlandslag og andre forskjellige team. I fremtiden må vi bli enda tydeligere, ha mer åpenhet og klarere retningslinjer. Det vil gagne alle, sier han.

TAR GREP: Langrennssjef Espen Bjervig. Foto: Terje Pedersen / NTB

I tillegg til kommunikasjon rundt uttak har ski-ledelsen erkjent at de som er involvert i landslaget trenger medietrening. Der tar langrennssjef Espen Bjervig grep umiddelbart.

– Det har vært et stort behov for å prate ut, og en veldig lyst til å bli bedre. Man har opplevd ubehagelige ting fra media - fra både min, trenere og utøveres side. Det ønsker vi ikke mer av. Vi vil ta en jobb med å bli bedre på kommunikasjon både eksternt og internt, sier Bjervig.

De skal også få hjelp av Olympiatoppen med såkalt «lagbygging». Bjervig planlegger også å få til flere treffpunkter med løpere og lag som ikke er på landslagene. Målet er å sørge for at forståelsen rundt uttak blir bedre.