Nå orker ikke Skiforbundet lenger å se på at barn og unge forsvinner fra idretten deres. En fersk undersøkelse i klubbene viser at ambisjonsnivået er for høyt for mange.

I forkant av Skitinget i Trondheim kommende helg har Skiforbundet spurt skiklubbene hva de mener er viktige prioriteringer i den neste tingperioden (2016-2020).

Det unisone svaret: Gjøre noe med frafallet blant ungdom.

I helgen vil det bli vedtatt å sette i gang en stor skireform.

– Vi kan ikke leve med gjeldende frafallsstatistikk. Vi må ta bedre vare på de mange som starter på ski i barneårene, av hensyn til den enkelte og samfunnet, sier skipresident Erik Røste.

LES OGSÅ:

Det er naturligvis frafall i alle skiidrettene, men størst er frafallet i langrenn, hvor hele 70 prosent slutter fra de er 6–12 år til de blir 13–19 år. Generelt er frafallet i skiidrettene høyere enn ellers i norsk idrett.

I en fersk undersøkelse i klubbene svarer klubblederne at årsaken til frafallet blant ungdom er at den organiserte skiidretten i for liten grad legger til rette for dem som ikke ønsker å bli verdensmestre.

– Det er ikke vanskelig å se for seg at noen kan føle seg fremmed i et prestasjonsfokusert miljø, dersom de i hovedsak ønsker seg et sosialt treningsfellesskap uten nødvendigvis å hige etter å bli best, sier Erik Røste som tar selvkritikk på vegne av Skiforbundet.

Frafall i skiforbundet

Gren6–12 år13–19 årProsent frafall
Langrenn61.52818.76670 %
Kombinert55719665 %
Hopp226085962 %
Alpint7732366453 %
Freestyle1488127215 %
Telemark283468- 65 %
Totalt73.84825.22566 %

Kilde: Skiforbundet

Frafallet i andre idretter

Håndball: 80 prosent frafall når utøverne er blitt 18 år (sammenlignet med antallet som deltok som 12-åringer).

Fotball: Rundt 40 prosent frafall for både jenter og gutter fra de er 6–12 år til de blir 13–19 år.

Friidrett: 40 prosent frafall for jenter og 37 prosent frafall for gutter fra de er 6–12 år til de blir 13–19 år.

Fikk det svart på hvitt

Forbundet har selv tatt initiativ til undersøkelsen som avdekker tingenes tilstand. Og det er ikke bare i "verstingen" langrenn, men også mange av de andre skiidrettene at spesielt ungdom slutter med aktiviteten. Kombinert har 65 prosent frafall, hopp har 62 prosent.

Barn i aksjon under det som er omtalt som "verdens største barneskirenn", Barnas Holmenkolldag i strålende vintervær Holmenkollen søndag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

President Røste er klar på at forbundet har et ansvar for å få unger til å være aktive, og ikke minst ha glede av det de holder på med. Derfor sier han at forbundet nå skal endre fokus på dette området.– Skipolitisk dokument, som vi vedtar for fire år av gangen (nå 2016-2020), handler om strategien de neste årene for norsk skisport. Vi har nå spurt klubbene om hva de mener er det viktigste som skal prioriteres. Vi er nødt til å sette inn fokus på aldersgruppen 13 til 19 år. Der er vi ikke gode nok. Det er et tydelig signal.

– Resultatene på elitenivå viser at vi har funnet en bra modell for toppidrettsutøverne. Vi skal likevel være varsomme med å overføre denne til klubb— og ungdomsnivået. Fra forbundets side har vi kanskje i for stor grad kopiert landslagsmodellen til klubbnivå. Derfor tar vi nå også grep.

Skal rekruttere og beholde

Røste forteller at det er to ting som må gjøres:

– Vi må jobbe bedre med frafallet og bli enda flinkere til å rekruttere nye medlemmer inn i skisporten. Vi har lagt bak oss to av de beste skisesongene noen gang, men vi ser at vi ikke er like gode til å ta vare på dem som bare har lyst til å være med, men ikke nødvendigvis har som mål å bli best. Det er mange som har glede av å være med på skitrening og i skifellesskapet, men ikke ønsker å konkurrere hver helg. Derfor har vi sagt i det nye skipolitiske dokumentet at vi må bli flinkere til å tilrettelegge.

Vi kan ikke leve med gjeldende frafallsstatistikk.

Denne tendensen finnes igjen i mange idretter i Norge, fordi så mange barn starter med idrett, men også fordi det ofte blir utvelgelse og spissing.

Er store fortsatt

Norges Skiforbund har i dag 175.000 medlemmer og er nest største særforbund etter fotballen. Norge er verdens beste skinasjon, men skistyret vil ikke lenger la seg blende av det.

– Det er i medgangstider man må tenke på hvordan man skal investere for fremtiden, sier Røste.

Fagmøtene på skitinget er torsdag og fredag. Alle grener er samlet, og det er ingen tvil om at skireformen blir vedtatt. Det betyr at klubber, kretser og forbund alle skal jobbe på en ny måte de neste årene.

LES OGSÅ:

Skal undersøke hva som skjer

Det er ikke bare i skiidretten frafallet er stort i norsk idrett. Lagidrettene sliter også med det samme. I håndball har for eksempel 80 prosent gitt seg fra de starter som 12-åringer til de er blitt 18 år. Men det er først når de blir 17 år at tallet stiger over 70 prosent.

I fotballen er tallet noe lavere. Rundt 40 prosent av dem som var med som 6-12-åringer, henger med når de blir over 13. > Det er i medgangstider man må tenke på hvordan man skal investere for fremtiden.

– Vi vet at de idrettene, klubbene og lagene klarer seg best, som har fokus på det sosiale miljøet. Der er det mindre frafall, sier Anja Veum, utviklingssjef i Norges Idrettsforbund.

Hun innrømmer at norsk idrett hittil har visst for lite om frafallet.

– Det er ingen registreringer om barn og unge går fra en idrett til en annen, eller helt ut av idretten. Det at unge bytter idrett, er ikke et problem for idrettsorganisasjonen. Vi ønsker at flest mulig skal forbi aktive.

Nå skal Norges Idrettsforbund for første gang undersøke og registrere hva barn og unge gjør.