Fortsetter problemene må Northug vurdere et helt år uten langrenn

KOMMENTAR: Petter Northug ser ut til å ha trent for hardt – igjen. Spørsmålet er om kroppen hans lenger er i stand til å tåle tøff trening.

SLITER: For tredje år på rad har Petter Northug problemer i sesongoppkjøringen. Han deltar ikke i Toppidrettsveka, som åpnet i Orkdal torsdag.

SLITER: For tredje år på rad har Petter Northug problemer i sesongoppkjøringen. Han deltar ikke i Toppidrettsveka, som åpnet i Orkdal torsdag. Foto: ALEKSANDER MYKLEBUST

ORKDAL: Marit Bjørgen var det store trekkplasteret da mange hundre barn var samlet i Idrettsparken på Orkanger torsdag formiddag. Hun var der for å markere åpningen av Toppidrettsveka, der Petter Northug skulle ha deltatt. Sammen med Johannes Høsflot Klæbo var det han som først og fremst skulle lokke tilskuere til Knyken i Orkdal, Aure og Trondheim denne uka.

Med både Klæbo og Northug ute, er det Dario Cologna, Federico Pellegrino og Simen Hegstad Krüger som fronter årets arrangement sammen med Heidi Weng. Skipensjonist Bjørgen var med på åpningen. Selv om deltakerlista er sterk, savnes Northug. De som følger rulleskikonkurransene i Trøndelag disse dagene funderer på om han noen gang kommer tilbake.

Northug har gått på en smell for tredje år på rad. Hvis han ikke kommer tilbake i normal trening i løpet av rask tid, vil det være dramatisk. Det er flere år siden Northug gjennomførte en god treningshøst uten problemer. Ikke bare må han tilbake til gammelt nivå, sannsynligvis må han heve seg fra gullsesongen i 2015 om han skal hamle opp med Klæbo & co. Northug har mye å ta igjen.

Mye tyder på at Northug nå opplever det samme som i forkant av 2017-sesongen, da Lahti-VM var det store målet. Da skal skiesset ha vært i meget god form på senhøsten. Etter et høydeopphold i Alpene reiste han videre til Syden. Der skulle han gjennomføre en rolig langtur, som utviklet seg til å bli en ekstrem hardøkt. Northug skal ha kjent en respons som han aldri før hadde opplevd. Hardøkta skal ha kommet altfor tett på høydeoppholdet og blir brukt som forklaring på Northugs store problemer gjennom hele 2017-sesongen.

I fjor slet Northug hele veien, fra han forlot sesongåpningen i svenske Bruksvallarna og til Pyeongchang-OL gikk i vasken. Når han nå trøbler for tredje år på rad, handler det, slik jeg forstår det, om en ny smell etter for mye og tøff trening. Northug skal ha trent bra og følt seg i god form i sommer. Sannsynligvis har det samme skjedd som for to år siden, da han følte seg så bra i Spania høsten 2016. Trolig har han kjørt på for hardt også nå. Det skal være årsaken til at han nå verken kan konkurrere eller trene optimalt.

For hver dag som går vil konkurrentene, som jevngamle Dario Cologna, få en fordel mot Northug. I sine beste dager var Northug en mester i å finne den optimale kombinasjonen mellom trening og hvile, å vite når han skulle trykke på bremsen. Den egenskapen ser han ikke lenger ut til å ha.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Et interessant spørsmål er om kroppen hans fortsatt er i stand til å tåle den tøffe treningen som gjorde ham til VM-konge i Oslo i 2011. Marit Bjørgen endret for eksempel sitt treningsopplegg radikalt da hun kom tilbake til verdenstoppen i 2010.

Under vinterens OL i Pyeongchang reflekterte Per Elofsson, den svenske stjernen som var verdens beste rundt årtusenskiftet, rundt Northugs problemer. Elofssons karriere tok altfor tidlig slutt, etter å ha opplevd problemer lik dem Northug nå har.

I vinter mente Elofsson at Northug hadde begynt for tidlig med trening etter smellen før Lahti-VM, at kroppen aldri fikk tid til å hente seg inn igjen. Kan det være det som fortsatt henger igjen?

Elofsson mente Northug trenger et helt år uten konkurranser bare for å få kroppen i stand til å takle de tøffe treningsdosene som må til for å komme tilbake. Fortsetter Northugs problemer de kommende ukene, er det et råd som må vurderes seriøst. Da ryker Seefeld-VM. Sesongen etter er mesterskapsfri, og Northug vil snart være 35 år gammel.

Det høres tungt ut, men kan være den eneste måten for at vi igjen skal få se Petter Northug på toppen av en seierspall i et internasjonalt mesterskap.