– Jeg har tenkt å legge ned en større innsats i sprinttreningen og prioritere økter med sprintlaget. Jeg er såpass ung at det er dumt å gi opp sprinttrening allerede med tanke på de ulike tourene, sier Amundsen til VG på landslagets samling på Sognefjellet i begynnelsen av sommeren.

23-åringen, som er en del av distanselaget, fikk gjennombruddet for to sesonger siden med bronse på 15-kilometeren i Oberstdorf. Siden har han etablert seg på landslaget og tok den første verdenscup-pallplassen sist vinter. Når snøen faller igjen, håper treneren at Asker-gutten kjemper om pallen oftere.

– Jeg tror han har noen steg igjen. Han tok noen monstersteg i fjor, spesielt i klassisk. Alle utenom ett renn i fjor (15 km fri i Oberstdorf) var stabilt veldig bra. Han har hurtighet i kroppen, og Tour-biten skal passe ham. Jeg håper og tror han kan ta enda flere pallplasser neste år, sier Nossum.

På samlinger vil Amundsen bruke litt mer tid med Johannes Høsflot Klæbo og de andre lynhurtige sprinterne, i tillegg til mer fartstrening og mer eksplosiv styrke- og spensttrening.

Å bli bedre i felt, få en god avslutning og kunne gå billig i lett terreng er det Amundsen ønsker å få ut av det.

Han vil også øke treningsmengdene i takt med at alderen går. I sommermånedene blir det rundt 100 timer mengdetrening.

– Jeg skal ta det til nye høyder og øke mengden trening, så får jeg se hvor mye jeg tåler. Jeg må teste grensene litt og sommeren blir tøff.

– Nossum «krever» flere pallplasser. Hva sier du til det?

– Forventningene stiger selvfølgelig nå som jeg er etablert på laget. Det er slutt på rekruttperioden. Nå er det mesterskap som gjelder, svarer Amundsen.

foto
HAR TROEN: Trener Eirik Myhr Nossum, her fra OL i Beijing i vinter. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Toppnivået jeg viste i Oberstdorf må jeg få ut oftere, selv om det har stabilt vært bra.

Våren har han brukt til å flytte i ny leilighet i Asker med kjæresten Hedda Follestad Thorhalsson.

I tillegg til å trene utholdenheten og farten, har Amundsen brukt Erik Bertrand Larsen som mental trener de siste tre årene.

– Det har vært veldig givende. Jeg er interessert i det mentale aspektet og det er noe jeg synes har fungert veldig bra, sier Amundsen.