– Jeg synes det er meningsløst. Jeg er rystet over at det ikke går an å differensiere. Det er forskjell på kontaktidretter innendørs og skiarrangementer utendørs. Her må noen i regjeringen eller opposisjonen på banen, sier Steinar Berthelsen, leder i Buskerud skikrets.

Den nye veilederen til Skiforbundet - som kom 20. januar, før smitten av det britiske viruset økte i Oslo-området - gjelder alpint, langrenn, hopp, kombinert, telemark, freestyle, freeski og randonee.

Veilederen bestemmer at utøvere under 20 år kan være i aktivitet internt i egen klubb, og det kan arrangeres skirenn innad i klubber eller treningsgrupper. Mens treninger og renn som går på tvers av klubber, eller samler deltagere fra flere kommuner, skal utsettes eller avlyses.

– Det er stor frustrasjon. Folk er sinte, sier Berthelsen og understreker:

– Men det er klart om de finner mutert virus i for eksempel Sigdal eller Hemsedal blir situasjonen helt annerledes. Vi ønsker ikke å tøye grensene.

OPPGITT: Steinar Berthelsen, i midten, synes Skiforbundets coronaveileder er for tøff. Her fra da sønnen Sigurd Pettersen vant hoppuken i 2004. Til venstre mor Sølvi Pettersen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

For voksne er det bestemt at det kan bli organisert utendørs trening med god avstand, mens alle renn og arrangement for voksne skal avlyses eller utsettes.

I Oslo-området er alle organiserte treninger og konkurranser stoppet.

– Jeg har stor forståelse for skuffelsen og frustrasjonen. Coronaveilederen er en direkte følge av myndighetenes anbefalinger. Vi ønsker å få gjennomført mest mulig aktivitet, sier Øistein Lunde, organisasjonsleder i Skiforbundet.

Lunde mener skiidrett utendørs uten nærkontakt er noe av det mest forsvarlige man kan drive med under pandemien.

– Vår opplevelse er at Skiforbundet har fulgt opp regjeringens anbefalinger om idrettsaktiviteter på en god måte. I regjeringens anbefalinger har vi vært klare på at man bør begrense reisevirksomheten og kontakt på tvers. Derfor har vi prioritert at man kan ha den daglige aktiviteten i klubbene fremfor konkurranser der man reiser på tvers av kommuner og regioner, sier kulturminister Abid Raja (V).

Knut Erling Flataker, leder i Sør-Trøndelag skikrets, mener reglene er bekymringsverdige og at man nå må være kreative for å få til gode, små arrangement.

– Det er trasig at det er som det er. Jeg tenker særlig på etterveksten, eliten klarer seg. Disse innskjerpingene betyr mye for ungdom og idrett, sier Knut Erling Flataker, leder i Sør-Trøndelag skikrets.

– Vi forholder oss selvfølgelig til det som besluttes. Men det er litt fortvilende, sier Torbjørn Broks Pettersen, leder for langrennskomiteen i Oppland skikrets.

Dagens restriksjoner betyr at populære Birken, som er planlagt 19–21. mars, ikke kunne blitt arrangert nå.

– Jeg oppfatter dette som en midlertidig anbefaling. Vi har fortsatt håp om å arrangere mosjonsdelen av Birken over tre dager i et annet format, sier Eirik Torbjørnsen, daglig leder i Birken.