Det er TV 2 som har fått vite dette fra det de kaller sentrale kilder i Norges Skiforbund.

Kanalen skriver at langrennsstjernen har koblet seg til en sveitsisk toppadvokat, og at han anker dommen inn for Høyesterett i Sveits. TV 2 skal ha fått vite dette fra sentrale kilder i Norges Skiforbund.

31-åringen ble dømt for brudd på dopingreglene og fratatt to verdenscupseirer fra sesongen 2014/15. Han mistet også sammenlagtseieren i Tour de Ski fra samme sesong. I tillegg ble han utestengt i to måneder.

Bakgrunnen for utestengelsen var at han brøt antidopingreglementet gjennom feil bruk av astmamedisin. Langrennsstjernen hadde spor av stoffet salbutamol i to prøver tatt desember 2014 og januar 2015. Ifølge CAS sine hjemmesider er grunnlaget for anke svært begrenset. Da må det blant annet være snakk om saksbehandlingsfeil, eller en urettferdig rettergang.

CAS-dom

Dopingpanelet i Det internasjonale skiforbundet (FIS) frikjente nordmannen, men Verdens Antidopingbyrå (WADA) valgte likevel å anke avgjørelsen inn for voldgiftsretten i Lausanne.

«Nødvendigheten av et medisinsk unntak for bruk av forstøver er i seg selv en konsekvens av den korrekte tolkningen av bestemmelsen. Utøverens feil ligger faktisk i unnlatelsen av å be om et medisinsk fritak, og innvilgelsen ville tillatt ham å konkurrere uten å bryte regelverket. Panelet erkjenner likevel at det ville vært bedre om bestemmelsen hadde vært tydeligere om konsekvensen ved bruk av forstøvere», sto det i dommen.

Skiforbundet tok ansvar

Norges Skiforbund tok det hele og fulle ansvaret for det som hadde skjedd. Forbundet mente at det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken.

– Det er viktig å slå fast følgende: Dette handler ikke om juks om eller å oppnå fordeler. Det handler om forståelsen av hvordan en lovlig og nødvendig medisin skal inntas, sa skipresident Erik Røste da dommen ble kjent.

– Denne dommen handler ikke om at jeg har oppnådd en konkurransefordel eller at jeg har fått i meg mer enn det som er lovlig dose. Jeg er dømt for en formalfeil. En systemsvikt, som jeg må ta konsekvensene av. Derfor er det utrolig vanskelig for meg å godta denne dommen. Det oppleves som totalt urimelig, sa Sundby under samme pressekonferanse. (©NTB)

Saken oppdateres