I Asiago gikk Marit Bjørgen inn til nest beste tid mens den italienske produceren var opptatt av å vise at hjemmehåpet Gabriella Paruzzi trakk pusten etter et dårlig løp.

Grei åpning

- Vi er spent på hvordan dette blir, sier Kjell Kristian Rike (bildet) . Han er opptatt av at sendingen lett kan ødelegges av en dårlig producer som ikke får med seg de viktigste løperne.

Straks Rike kom til Val di Fiemme sjekket han hvem som skal produsere. At det ikke er samme selskap som hadde ansvaret i Asiago er en liten trøst, men Rike føler seg ikke trygg.

- Det er greit at det starter med fellesstart. Den er så enkelt å produsere at det må gå bra, sier han.

Det er langrenn med intervallstart som er vanskelig, fordi produceren skal holde oversikt over løpere flere steder i løypa. Det kreves et stort apparat med mange meldeposter og folk som kan langrenn til å styre det hele.

Så vidt Langli

- Får vi ikke se det vi skal, når vi skal, blir produktet kraftig forringet, sier Rike.

Han minnes med gru hvordan produsenten nesten mistet Terje Langli da han ble verdensmester nettopp i Val di Fiemme i 1991. Tv-seerne fikk med seg de to siste meterne av Langlis innspurt.

Et annet problem med mellom-europeiske produsenter er at de ikke tør vente med et tomt bilde mens løperen er på vei mot passering. Det er her kommentatoren har sin store mulighet til å bygge opp spenningen og lage dynamikk i sendingen.

De som har langt minne husker hvor spennende det var å vente på at Gjermund Eggen skulle komme inn på Gratishaugen under VM i 1966.

Eget kamera

Om det skulle gå riktig galt på oppløpet, har NRK muligheter til å redde stumpene fordi de har rigget opp et eget kamera som kan følge innspurten.

Under tidligere mesterskap har det vært vanlig at tv-selskapet som produserer krevende øvelser som langrenn og skiskyting har søkt hjelp fra nordiske eksperter. Slik var NRK sterkt inne i OL i Nagano, mens finske Kalevi Ouusiveuri var sentral under mesterskapene i Albertville, Lillehammer, Thunder Bay og Salt Lake.

Denne gangen har RAI tenkt å klare brasene selv. Det lover ikke bra.