– Vi skal være et fremoverlent vinnerlag, sier Bjørn Dæhlie under en presentasjon i Holmenkollen.

Dæhlie er en av tidenes beste norske langrennsløpere og herjet på hele 1990-tallet.

Både kleskjeden til Bjørn Dæhlie og Kjell Inge Røkkes Aker er tidligere tunge sponsorer av landslaget og Skiforbundet over en årrekke. Det nye laget får navnet Team Aker Dæhlie. Knut Nystad, tidligere smøresjef for landslaget, skal være daglig leder. Budsjettet første år blir på cirka 15 mill. kroner.

– Dette blir veldig, veldig spennende, sier Dæhlie.

Hans egen rolle blir at han skal sitte i styret og være med på noen renn og arrangementer - og også litt på trening. Dæhlie skal dessuten bidra til å få dialog med internasjonale utøvere og også være delaktig i det kommersielle.

Team Dæhlie skal satse både på langløp og tradisjonelt langrenn. Av de fremste profilene er Mikael Gunnulfsen, søstrene Astrid, Kari og Silje Øyre Slind, Eirik Mysen, Stian Hoelgaard, Mattis Stenshagen, Max Novak og Chris Jespersen.

– Dette blir en rask start inn i sirkuset, men vi er kapable til å vinne løp til vinteren, absolutt. Det er alltid en drøm der, og vi må få til det. Jeg er ganske sikker på at teamet vil ta en seier eller to i langløp neste vinter. Så må vi markere oss i sesongstart i langrenn for øvrig, sier Dæhlie.

Talenter

Det er også lovende talenter i Team Aker Dæhlie som Marte Mikkelsplass (datter av Pål Gunnar og Marit, begge med mesterskapsmedaljer) og Johannes Lønnestad Flaaten, juniorverdensmester i sprint.

– Vi gjør dette for akkurat samme grunn da vi samarbeidet med langrennslandslaget i 2010 og i Stiftelsen VI. Vi gjør det fordi det er gøy og viktig, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.

– Laget blir komponert uavhengig av nasjonalitet. Det kommer til å svenske og andre utenlandske løpere, sier Eriksen.

Tidligere landslagstrener Trond Nystad er blant dem som skal være i trenerapparatet.

Team Aker Dæhlie blir i stor grad en sammenslåing av det som var Team Koteng Eidissen og Team Telemark. De skal også støtte paraidrett. Totalt vil laget bestå av 22 utøvere – 13 menn og 9 kvinner – hvorav 5 har funksjonsnedsettelse.

– Vi skal være langsiktige og bruke tid på noe som er helt unikt, sier Eriksen.

Eriksen og Dæhlie er gode jaktkamerater.

– Nå skal vi sammen jakte om resultater, sier Eriksen.

Svenske Maja Dahlqvist og sveitsiske Dario Cologna skal være mentorer.

– Vi skal ikke være en konkurrent til landslaget, men samarbeide med dem, sier Knut Nystad.