– Vi klagde på avgjørelsen, men kom ikke gjennom. Vi vil begynne med en anke, sier Espen Bjervig, norsk langrennssjef, til norsk presse.

Russerne leverte raskt protest til juryen etter målgang. Årsaken var situasjonen på oppløpet mellom Klæbo og Bolsjunov. Rivalene gikk i hverandre og staven til Bolsjunov knakk tidlig i spurten.

Pierre Mignerey, rennsjef i FIS, sier at juryen konkluderte med at uhellet var Klæbos feil ettersom Bolsjunov var først.

– Situasjonen oppstår fordi Klæbo prøver å passere et sted hvor det ikke er nok plass, sier Mignerey.

Klokken 16.05 kom beskjeden om at Klæbo var fratatt gullet. Norge leverte umiddelbart motprotest. Den ble avvist klokken 16.24. Klokken 16.34 varslet Bjervig ny anke som må komme innen 48 timer.

– Vi må lage en formell anke. Juryen mener Johannes gjør en obstruksjon på Bolsjunov. Det mener ikke vi, sier Bjervig.

– Er håpet å endre resultatene igjen?

– Vi håper på det, selvsagt. Siden vi kommer med en anke. Men som alltid med jus, kan man aldri være sikker, svarer Bjervig.

Anken må Norges Skiforbund skrive sentralt. Den blir behandlet til slutt i Det internasjonale skiforbundets (FIS) regelkomité, ifølge Bjervig. Han sier Klæbo har det «blytungt» nå.

Emil Iversen, som var annenmann i mål – bak Klæbo, foran Bolsjunov – endte opp med gullet. Simen Hegstad Krüger, som var fjerdemann, rykket opp til bronse bak Bolsjunov.

Klæbo mente han ikke kunne gjøre mye annerledes på oppløpet.

– Jeg føler at han prøver å skvise meg ut. Jeg føler at det er sånn som skjer og han har masse plass på den andre siden sin. Det er utrolig kjedelig med en sånn avslutning. Det gjør det litt annerledes, sa Klæbo om situasjonen til NRK.

Klæbo var to turer inne i juryrommet, senest klokken 16.01. Da han kom ut andre gang, så han svært misfornøyd ut. Trønderen forlot stadion, og har ikke uttalt seg etter juryens disk.

VG var i kontakt med far og manager Haakon Klæbo klokken 16.10. Han sa at han ikke hadde tid til å prate.

– Hvis jeg blir disket nå, drar jeg rett ned. Jeg går ikke i mediesonen da, sa Klæbo foran TV-kamera før avgjørelsen.

Bolsjunov var sønderknust i målområdet. Klæbo gikk bort til russeren og prøvde å trøste han.

– Han sikter rett ut. Jeg har ikke noe annet valg. Jeg har ikke noe annen plass å gå, sa Klæbo.

Situasjonen minnet om klinsjen mellom Bolsjunov og Jon Mäki.

– Den som kommer bakfra har ansvar for at passeringen skjer korrekt, så er spørsmålet om Bolsjunov gjør en unaturlig bevegelse ut mot høyre. Var de side om side, er dette en såkalt «race incident», sier mangeårig jurymedlem Torbjørn Broks Pettersen til VG.

Klæbo og Bolsjunov var også svært tett på hverandre da Norge tok gull på stafetten.