– En ekstrem ressurs, en fantastisk god trener, sier Krüger til VG.

Han mener Stadheim, som var ansvarlig for ham i tiden som ung Lyn-løper, er den enkeltpersonen som har hatt størst betydning for ham i en avgjørende periode av karrieren.

Nemlig fra da Krüger i 14–15 årsalderen gikk fra å være nummer 70 i Hovedlandsrennet (det gjeveste rennet på den alderen) til at han i de tidlige 20-årene gikk seg inn på forbundets rekruttlandslag.

– Han var den viktigste i den prosessen der. Han er utrolig faglig sterk og har et ekstremt engasjement, sier Krüger.

KLAR TALE: Fra Simen Hegstad Krüger, her avbildet underveis Blinkfestivalens rulleskirenn Lysebotn Opp forrige uke. Foto: Line Møller / VG

Vil ha kritiske spørsmål og bli utfordret

Spørsmålet om en mulig ny trener i landslaget kommer etter at VG sist uke omtalte den økonomiske krisen i det britiske landslaget.

Det er der Stadheim, sammen med sin norske kollega Jostein Vinjerui, har vært trener de siste fem årene. De får for øyeblikket rett og slett ikke finansiert en ordentlig satsing og trenerne har stått uten lønn siden juni.

Stadheim var for øvrig, slik VG omtalte i mai, en av kandidatene til jobben som landslagstrener for damene. Der ble i stedet Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen valgt av forbundet.

– Hadde noen spurt om jeg vil ha hjelp fra ham, så sier jeg «ja, takk». Jeg mener de som får jobbe med ham er heldige, sier Krüger.

I dag er det bare Arild Monsen og Eirik Myhr Nossum, på henholdsvis sprint og distanse, som er elitetrenere for herresidens 13 utøvere.

Det skjer etter flere år med assistenttrener, men det ble avviklet sist vår. Tidligere assistenttrener Lars Christian Aabol tok seg jobb i det kinesiske forbundet.

Ifølge VGs opplysninger har en ekstra ressurs eller assistenttrener blitt diskutert internt i herrelaget. Krüger er klar på at det hadde vært en fordel.

– Så du mener det bør være en reell diskusjon å få ham inn nå?

– Ja, det mener jeg. Man trenger personer som stiller kritiske spørsmål og utfordrer det vi gjør.

Krügers forslag virker som god musikk i landslagskompis Hans Christer Holunds ører, men veteranen understreker at det ikke er han som ansetter folk i Norges Skiforbund.

– Han er en av de beste trenerne jeg vet om. Han er en veldig fin fyr, og det sier jeg ikke fordi jeg er god kompis med ham, men fordi han er veldig, veldig dyktig. Jeg håper han får spredd kunnskapen sin slik at de får en like god trener som jeg har hatt tidligere.

Stadheim selv sier til VG at han blir smigret av Krügers vurdering og at «skulle det dukke opp en mulighet så hadde det vært veldig aktuelt».

– Alle trenere på profesjonelt nivå hadde ment det ville vært givende å jobbe med verdens beste herrelandslag.

SVARER KRÜGER: Langrennssjef Espen Bjervig, her fra da landslagene ble presentert i mai måned. Foto: Terje Pedersen / NTB

Skal ikke ha assistenttrener

Langrennssjef Espen Bjervig har imidlertid følgende kommentar til Krügers utspill:

– Vi har svært mange dyktige langrennstrenere i Norge og mange av dem har hatt viktige roller i utviklingen av flere av våre eliteløpere. Tidligere har vi hatt assistenttrener i vår organisasjon, men i år har vi valgt å ikke ha denne funksjonen.

På spørsmål om det dermed er uaktuelt å hente en ressurs eller assistent slik Krüger ønsker, svarer langrennssjefen slik:

– Jeg kan ikke kommentere på enkeltpersoner, men rollen som assistenttrener har vi ikke i vår organisasjon i år.