Med kun 0,4 sekunders margin gikk Kerttu Niskanen inn til annenplass, to minutter etter at Johaug hadde krysset målstreken.

– De to minuttene da jeg sto og ventet var blant de verste i karrieren min. Det var en fantastisk følelse da det gikk. Det er desto mer gledelig når slike ting går din vei. Jeg opplevede en enorm gledesrus da tidelene var på min side, sier Johaug til VG.

– Det var veldig tett. Jeg leverte et godt løp, men Therese var akkurat litt bedre. Jeg hadde en god luke tidlig, men mot slutten var hun utrolig sterk. Jeg gjorde mitt beste, men det holdt ikke. Sølvet er samtidig nesten som et gull for meg, sier Niskanen til VG.

Seiersmarginen er den knappeste på 10 km klassisk for kvinner i internasjonale mesterskap. Tidligere var den minste seiersmarginen åtte tideler fra VM i 1987, da Anne Jahren slo Marjo Matikainen - også det en norsk/finsk-duell.

I pressesonen en drøy time etter seieren utelukker ikke Johaug at denne sesongen kan være hennes siste. Hun forteller at hun vil vurdere fremtiden når sesongen er over.

Bronsen gikk til Krista Pärmäkoski, 31,5 sekunder bak Johaug. Natalja Neprjajeva endte kun ett tidel bak den finske utøveren.

Da Neprjajeva kom i mål, var alle løperne i seedet gruppe i mål. Da kom også jubelbrølet fra Therese Johaug i målområdet.

– Woho! Å fy faen, sa Johaug, i det som ble plukket opp av TV-kameraene.

Johaug gikk jublende bort til blant andre smøreren sin, som spurte:

– Er dette det siste løpet du går?

– Ja, det er det siste løpet jeg går, ropte Johaug euforisk i denne seansen:

– Jeg er veldig forvirret. Jeg er et stort spørsmålstegn, sa Martin Johnsrud Sundby i Discovery+-studioet etter målgang..

Etter hvert kom Johaug med bekreftelsen på at det ikke blir hennes siste løp.

– Nå er jeg her i OL og skal gå flere konkurranser her. Jeg har ikke gått mitt siste løp, men jeg var utrolig nervøs, sier Johaug til VG.

Martin Johnsrud Sundby mener det hele var en fleip fra Johaugs side.

– Det som har skjedd er at hun har vært ekstremt nervøs. Hun føler seg ofte uvel før disse konkurransene og melder til smøreren at «dette er det siste løpet jeg skal gå, jeg orker ikke dette mer». Det får hun kjapt i retur av Tord Hegdal, og så smøres det ut i alle norske medier. Men det er bare en fleip mellom henne og smøreren, sier han etter at Johaug avviste spekulasjonene.

Etter gullet på lørdagens 15 kilometer fellesstart med skibytte, var Johaug åpen på at hun måtte kjenne etter om hun «var mett» etter OL.

Et individuelt OL-gull har vært en stor motivasjonsfaktor for Johaug de siste årene, og hun klarte målet da hun vant 15 kilometer fellesstart med skibytte på lørdag.

– Det betyr enormt mye. Jeg hadde et mål om å ta ett gull. Nå står jeg her med to av to. Dette er en drøm som går i oppfyllelse, sier Johaug.

For de øvrige norske løperne – Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng og Mathilde Myhrvold – ble det ikke noe toppresultat i torsdagens renn. De tre endte alle utenfor topp 20.

DÅRLIG DAG: Svenske Frida Karlsson endte helt nede på tolvteplass. Foto: Bjørn Steinar Delebekk / VG

Therese Johaug tok karrierens første individuelle OL-gull da hun vant 15 kilometer fellesstart med skibytte på lørdag. Da var den norske 33-åringen helt overlegen i siste halvdel av rennet, og hun stilte som favoritt i torsdagens renn.

Det selv om hun faktisk ble slått av Frida Karlsson i den siste 10-kilometeren i klassisk hun gikk før OL – tilbake i Ruka den siste helgen i november.

Johaug hadde før det vunnet alle renn hun hadde gått på 10 kilometer klassisk med intervallstart siden hun ble nummer fem på distansen i Lahti i mars 2015, inkludert et VM-gull på øvelsen i Seefeld i 2019.

Johaug var først ut av de virkelige favorittene med startnummer 36 og tok ledelsen da hun passerte de første passeringspunktene, men bakfra var det flere som la ut i høyere tempo. Spesielt den finske duoen Krista Pärmäkoski, Kerrtu Niskanen og russiske Natalja Neprjajeva presset Johaug og var alle foran innledningsvis.

Neprjajeva var hele 12,8 sekunder foran Johaug etter 1,3 kilometer, men så snudde Johaug trenden.

Etter 5 kilometer var hun i ledelsen, 0,6 sekunder foran Niskanen og 6,2 sekunder foran Neprjajeva.

Ut mot 6,3 kilometer tapte imidlertid Johaug mye – i det samme terrenget som hun tapte mye tid på vei til 1,3 kilometer. Niskanen hadde plutselig fått en ledelse på 11 sekunder, men så satte Johaug opp tempoet. Ved 8,6 kilometer hadde Niskanen bare 1,3 sekunder ned til Johaug.

– Det blir et sekunddrama uten like, sa Discovery+’ ekspertkommentator Trond Nystad da Johaug krysset målstreken.

Og det skulle vise seg at det ble et sekunddrama med en lykkelig norsk avslutning.