– Jeg vet at det er mitt siste OL. Å kunne avslutte det med gullmedalje på denne måten... Det var mye følelser, sier Johaug på VGs spørsmål.

Hun gikk smilende den siste kilometeren i den knallharde vinden. Så fikk hun det norske flagget i hånden. Mot målstreken kom gledestårene.

– Det har vært en lang vei og mye hard jobbing. En stor del av livet mitt så langt. En barnedrøm går i oppfyllelse. Jeg vil egentlig ikke at dette skal ta slutt, men så vet jeg at det er en tid for alt, sier Johaug som vil bruke tid på å avgjøre om hun skal legge opp eller ikke denne våren.

– Det er for tidlig å si. Jeg elsker å trene. Jeg elsker å være ute og jobbe. Jeg må kjenne litt på hva jeg føler når sesongen er over, sier hun til den norske pressen. Johaug hadde fortsatt det norske flagget rundt seg.

– Det betyr mye for meg.

Therese Johaug har tatt den totale storeslem i mesterskap i distanserenn de siste tre sesongene. 33-åringen har vunnet alle distansegullene individuelt siden hun kom tilbake etter utestengelsen: Tre ganger gull på 10 km, skiathlon og tremil i Seefeld-VM, Oberstdorf-VM og Beijing-OL.

– Det er utrolig stort og nesten ikke til å tro at jeg har klart det. Helt fantastisk, sier hun til VG.

Marja-Liisa Hämäläinen – nå Kirvesniemi – er den eneste kvinnelige langrennsløperen som tidligere har vunnet tre individuelle gull i et og samme OL. Finnen dominerte Sarajevo-OL i 1984.

– Det er rått. Måten hun har forberedt seg de siste fire årene - jeg har sett så grundig hun er i forberedelsene . Det er inspirerende, sier landslagstrener Ole Morten Iversen.

VENTET: Therese Johaug ventet i paddocken og tok mot siste jente i mål. Dinigeer Yilamujiang ble nummer 60. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Johaug ventet i paddocken og tok imot kineseren på sisteplass, Dinigeer Yilamujiang, 24 minutter etter henne. Den 20 år gamle uighureren tente 4. feburar OL-ilden. Johaug får sitt siste OL-gull på avslutningsseremonien senere søndag.

– Jeg vet hvor mye de har jobbet, ofret og lagt ned. De har bodd i Norge i mange år og ikke sett familien nesten i det hele tatt. De drev ikke med ski for fem år siden, forklarer Johaug som ga den kinesiske utøveren noen gode ord.

– Jeg sa at jeg er imponert over at hun fullførte. Det var noen som brøt og noen som ble tatt igjen med en runde. Hun skal være stolt over å ha kommet i mål, sier hun.

– En unik utøver som har gjort et unikt mesterskap, sier NRK-kommentator Jann Post om Johaug.

Johaug slo sølvvinner Jessie Diggins med ett minutt og 43 sekunder, som måtte ha hjelp i målområdet. Hun har slitt med en matforgiftning de siste dagene.

Mens Kerttu Niskanen sikret bronse for Finland etter at svenske Ebba Andersson hadde ligget på 3. plass i nesten hele løpet. Hun havnet helt nede på 8. plass.

– Jeg har egentlig nådd alle mine drømmer med disse tre gullene, sier Johaug.

Johaug tok Norges 16. gull og 37. medalje. Det er ny gullrekord for vinter-OL.

– Et eventyr, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø om Johaug.

– OL har summa summarum vært helt fantastisk. Men det har ikke kommet av seg selv, sier Øvrebø. Norges mål var 32 medaljer. Johaug fikk tidlig i OL et spørsmål fra en svensk journalist om medaljestatistikken som Sverige da ledet. Hun svarte at «vi får telle opp til slutt» og sender et stikk tilbake:

– Den som ler sist ler best. Jeg tror de svenskene må passe på hva de sier. For vi kan slå hardt tilbake igjen, sier hun smilende til Discovery.

– Hun har innfridd alle forventninger, sier Discovery-ekspert Trond Nystad. Han mener det ikke er noen selvfølge å takle favorittstempelet og sammenligner Johaug med Mikaela Shiffrin. Den amerikanske alpinstjernen kommer hjem fra Kina uten en eneste medalje.

Therese Johaug gikk ut som et uvær i 14 iskalde grader og sterk vind. Forholdene var like ufyselige som nordøsterdølen var sterk.

Allerede etter fem minutter sprengte Johaug feltet en lang motbakke. Hun kvittet hun seg med 59 av 64 konkurrenter. Før midtveis på den første av fire runder hang bare Ebba Andersson, Jessie Diggins og Delphine Claudel med.

OVER STREKEN: Therese Johaug setter punktum for sin olympiske karriere. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Ut på runde to ble den franske jenta lagt tilbake i snøføyken. Rett etterpå fikk Ebba Andersson trøbbel rett etter en drikkestasjon. Diggins havnet umiddelbart i problemer.

Johaug åpnet luken til gull. Avstanden til amerikaneren var 27 sekunder halvveis mens Ebba Andersson og resten av feltet allerede da lå over minuttet bak.

Resten av det norske laget – Ragnhild Haga og tvillingene Lotta og Tiril Udnes Weng lå allerede mer enn tre minutter bak. Til slutt endte søstrene i et spurtoppgjør. Tiril ble nummer 14 og Lotta nummer 15 – begge 6,45 bak Johaug. Ragnhild Haga ble nummer 27 hele 7,45 etter den suverene gullvinneren.

– Det har vært livet mitt i femten år. Jeg har deltatt i tre OL, og jeg vet at det ikke blir flere OL for min del. Det er klart det er litt trist å tenke på. Det er siste gang man får oppleve dette. Det er en spesiell atmosfære og stemning i et OL, som du ikke får i et VM. Det er rart, men samtidig så nyter jeg hvert sekund her, sa Johaug før rennet.

Og det så faktisk ut som hun koste seg i de knalltøffe forholdene. Løypen var ikke forkortet som for herrene lørdag. De mest vindutsatte delene av OL-løypene var inkludert for kvinnene.

– Selv for Therese er dette ganske friskt, sier Torgeir Bjørn.

Johaug gikk med to luer, buff og med tape i ansiktet. Hun vekslet mellom teknikkene og holdt ekspressfart opp de lengste bakkene.

Og avsluttet OL med sitt gull nummer 18 i internasjonale mesterskap. Totalt tok Therese Johaug tok sin medalje nummer 25 siden hun slo gjennom med VM-bronse i Sapporo for 15 år siden.