Sesongen er ennå svært ung, men den norske dominansen i verdenscupen har vært skremmende så langt. Skremmende fordi mangelen på suksess for andre lands løpere kan medføre mindre interesse, færre TV-seere og frafall av sponsorer.

  • Har langrenn blitt kjedelig? Stem nederst i saken!

Bildet av seierspallen etter herrestafetten på Lillehammer sist søndag viste den totale overlegenheten Norge har akkurat nå. Ekspertene venter riktignok på at enkeltutøvere som Alexander Legkov og ikke minst Dario Cologna skal vise bedre form, men hva med fremtiden? Finnes det håp om at de kommer frem helt nye løpere som kan utfordre de norske?

Sett denne? Det har ikke alltid vært jubel i norsk langrenn

Ingen automatikk

Man må ikke ha vært suveren som junior for å bli verdens beste langrennsløper. Det er både Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby eksempler på. Ingen av de to har medaljer fra junior-VM. Men de aller fleste av dagens langrennstopper har vært med på å prege junior-VM. Petter Northug jr. har fem juniorgull, Therese Johaug vant alt i 2008 mens Ingvild Flugstad Østberg var den store løperen i 2010.

Svenskene har store forhåpninger til 22 år gamle Stina Nilsson. Hun har allerede vist at hun kan bli en tøff utfordrer til de norske. Hun ligger nå på annenplassen sammenlagt i verdenscupen. Foto: NTB scanpix

I resultatene fra årene etterpå finner vi gullvinnere som Heidi Weng, Ragnhild Haga og Pål Golberg for å nevne noen. Men vi finner også mesterskap der Norge nesten ikke har vært på pallen. I 2012 og 2013 reiste Norge hjem fra VM uten et eneste langrennsgull.

Tysklands store håp

De siste årenes store løper på kvinnesiden har vært tyske Victoria Carl (20). Hun skadet seg da hun spilte ishockey i høst og er først ventet tilbake i verdenscupsirkuset rundt årsskiftet.

— Hun er også den første jeg tenker på som virkelig kan bli noe, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn til Aftenposten.

— Hun er stor og sterk, har trent mye fra ung alder og har kommet langt i utviklingen. Det hun virkelig trenger å forbedre er utholdenheten, men det kommer normalt med årene, forklarer Bjørn.

- Hva vil det bety for langrennssporten om hun virkelig tar steget og blir en seriøs utfordrer til løpere som Johaug, Weng og Bjørgen når hun kommer tilbake?

— Det vil være gull verdt, bokstavelig talt. Tyskland er det viktigste landet økonomisk sett, og en tysk superstjerne vil bli ønsket hjertelig velkommen. For sportens del er det viktigste at land som Norge, Sverige, Finland, Russland og Tyskland får frem nye enere.

- Russeren Sergej Ustjugov vant absolutt alt i 2012, og Russland har vært mer dominerende enn Norge. Men hverken Ustjugov eller de andre unge har slått helt til?

— Nei, Ustjugov er ikke blitt så god som forventet. Han var tiltenkt ankerrollen på Russlands stafettlag, men har ikke klart å etablere seg i toppen. Det er også flere andre russere som ikke har taklet overgangen til senioralderen.

- Hva kan grunnen være til det?

— Jeg snakket med russiske ledere om dette så sent som på Lillehammer sist helg. Det kan være at løperne blir satt inn i et seniorsystem altfor tidlig. De tilbringer som unge 20 dager i måneden på treningsleir og er langrennsløpere på heltid. I Norge bygger vi langsommere, og de fleste kombinerer skole og trening. Russerne topper veldig tidlig.

- Finnes det andre du vil dra frem?

— Ja, Stina Nilsson har allerede vist at hun kan bli en lei nøtt for de norske i fremtiden. Jeg tror hun har både hode og kropp til å bli en ener dersom hun fortsetter normal utvikling.

- På herresiden?

-Det er litt vanskeligere å spå, men Francesco de Fabiani har vist veldig stor kapasitet. Det gjorde han allerede forrige sesong på 15 km klassisk i Lahti (vant), og han var veldig god på Lillehammer sist helg i den klassiske delen av 30 km skiathlon.

- Hvordan er rekrutteringen i de andre langrennsnasjonene nå?

— Svært forskjellig. I Russland har man masse løpere å ta av og ubegrensede midler. Før klarte de å utvikle sine talenter, det gjør de ikke nå. Hvorfor kan man jo lure på. I Tyskland er det dessverre svært få talenter. Der konkurrerer de med skiskyting om de samme talentene, og skiskyting er mye større. Jeg vet jo at Victoria Carl har fått henvendelse om hun ikke heller vil bli skiskytter, sier Torgeir Bjørn.