Klæbo etter landslagsbyttet: – For meg er morfar den viktigste uansett

Johannes Høsflot Klæbo kaller valget om å bytte landslag for «en litt tryggere vei».

– Arild Monsen og morfar samarbeider godt, sier Johannes Høsflot Klæbo. – Arild Monsen og morfar samarbeider godt, sier Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Rune Petter Ness

– For meg er morfar den viktigste personen uansett med tanke på min utvikling. Han var enormt viktig i fjor, og han kommer også til å være det i årene som kommer. Det viktigste for meg er å spille morfar så god som overhodet mulig. Og det er ingen tvil om at Arild Monsen (sprintlandslagets trener) og morfar samarbeider godt, sier Johannes Høsflot Klæbo

Tirsdag ble neste sesongs landslag presentert. Men nyheten om at Klæbo bytter landslag fra allround til sprint var kjent i god tid før lagene ble gjort kjent.

– Kan ikke si at allround ikke fungerte

Klæbo kaller det «å gå tilbake til den trygge, gode metoden».

– Dette er en litt tryggere vei, litt med tanke på treningsbelastning. Jeg har hatt to gode år på sprintlaget, og har tatt store steg både på distanse og sprint. Jeg prøvde noe nytt med å være på allround, og man kan ikke si at det ikke fungerte, sier han.

Klæbo fikk flere spørsmål knyttet til usikkerheten rundt hvordan kommende sesong vil se ut, og hvordan han finner motivasjon i en situasjon hvor svært mye så langt er uklart.

Vil støtte seg på Tønseth, Iversen og Dyrhaug

Han mener det i situasjonen med koronapandemien er en fordel å ha base i Trondheim.

– Det er alltid spesielt at du ikke vet hva du går til. Det blir utfordrende for alle, men jeg må finne de små tingene som motiverer til å gjøre jobben som faktisk kreves. I Trondheim er vi ganske heldige, som har noen få løpere samlet her. Didrik Tønseth, Emil Iversen - og Niklas Dyrhaug, sier han og fortsetter:

– Vi er nødt til å prøve å bruke hverandre og trene sammen innenfor de rammene som er lov. Det blir færre samlinger og rulleskirenn enn det som var planlagt, men nitti prosent av jobben gjøres uansett hjemmefra. Og det blir ikke mindre viktig i år i denne situasjonen. I tillegg har jeg morfar og Arild Monsen ikke så alt for langt unna, så det skal gå an å få til noe som det kan bli litt fart av. Jeg har lagt planer med morfar, og så blir det nå planlegging med med morfar og Arild sammen. Vi får krysse fingrene for at det blir et mesterskap. Det er det jeg legger opp til. Målet er å gå raskest mulig der, sier han.

Høsflot Klæbo hevder ikke at valget om å gå tilbake til sprintlandslaget betyr at han nå nedprioriterer å hevde seg på distanse.

– Målet mitt er fortsatt å være en allround skiløper. Det er planen til meg, Arild Monsen, morfar og Eirik Myhr Nossum. Og valget om sprint vil forhåpentligvis ikke påvirke min innsats på distanse. Det er målet - å gå så fort som mulig både på sprint og distanse i VM.