32-åringen er VM-dronning i langrennssporet. Fire gull i Tyskland. Suksess i alt hun har stilt opp i. Utilnærmelig. På tremila var hun 2.34,2 foran neste i mål.

Idrettsgleden som ble vist da hun tok imot Heidi Weng til sølv, forteller mye. Dette er en gjeng som står sammen, selv om Johaug er i en egen divisjon.

Seieren på kvinnenes siste distanse i Oberstdorf gjør at hun nå har 14 VM-medaljer i karrieren, bare fire unna venninnen Marit Bjørgen.

Men dette skimesterskapet har vært spesielt på mange måter. Ikke bare på grunn av covid-19, mange tester, avstand, håndvask og munnbind. Men også fordi det var første gang Olympiatoppens psykolog Britt Tajet-Foxell ikke var med laget til et mesterskap. Nå fikk hun ikke utreise fra London, der hun bor.

Therese Johaug med sine fire VM-gull fra Oberstdorf. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Det fikk konsekvenser for flere av langrennskvinnene som syns det har vært trygt å ha noen å snakke med underveis i mesterskap. Toppidrett er marginalt, så den mentale innstillingen kan ha mye å si for resultatet i konkurranse.

– Tidlig i VM ringte jeg Britt og sa at det ikke er det samme mesterskapet uten henne. Og uten lukten av Chanel No. 5 kommer jeg ikke i VM-modus. Du er savnet, sier Therese Johaug.

Oj – hva er det?

Så gikk det noen timer og plutselig fant hun en pose hengende på døren til hotellrommet sitt. Umiddelbart tenkte Johaug at det var noen salttabletter som hun skulle få av landslagets lege Øystein Andersen.

– Så, så jeg det. Oj, det var en bomullsdott!

I denne posen ligger bomullsdotten som er sprayet med Britt Tajet-Foxells parfyme. Den har Therese Johaug hatt med seg gjennom hele ski-VM. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Johaug skjønte det da hun tok den opp og kjente lukten av en av verdens mest berømte parfymer, som psykologen bruker. Den ble lansert i 1922 av moteskaperen Gabrielle «Coco» Chanel.

– Jeg har hatt bomullsdotten i nattbordskuffen og tatt den opp kvelden før jeg skulle gå skirenn. Det betyr lykke og at jeg skal komme i modus, forklarer veteranen.

Underveis har hun fått to poser, og før tremila hadde dotten ligger nær munnbindet, dermed luktet det god parfyme før start. Duften fremkalte godfølelsen.

– Dessuten fikk Britt meg til å nynne Dovregubbens Hall.

– Hvorfor det?

– Det skjedde i alle bakker. Vi har jobbet med teknikk, og den sangen hjalp meg til få energi.

Johaug legger til at hun alltid har hatt veldig god kontakt med Tajet-Foxell.

– Hun bidrar til at jeg finner roen og tryggheten. Jeg kjenner at hun har fått meg på de rette tankene og å slappe ekstra av. Det var årsaken til at jeg klarte å beholde roen på duatlon etter at jeg ramlet.

Rørt Weng

Flere av de andre løperne på landslaget forteller om den samme godfølelsen som kom da de fikk posen med bomullsdotter.

Heidi Weng har oppbevart «gaven» på badet. Lukten av parfyme setter henne i en god sinnsstemning. Hun spurtslo Frida Karlsson og tok sølv på tremila.

– Ja, når jeg kjenner den lukten, kommer jeg på hvordan jeg skal tenke, sier Weng, som også har hatt noen fine samtaler med støttespilleren på telefon underveis i mesterskapet.

– Det betyr mye å ha henne å snakke med henne.

Etter løpet var Weng rørt.

– Jeg føler at jeg sliter veldig i mesterskap. Da betyr det ekstra å få det til i tremil. Jeg liker ikke tremil.

Hun var ekstremt fornøyd, følte at hodet fungerte i en sesong som har vært «rar».

– Jeg er heldig som har noen som tror mer på meg selv enn jeg gjør, sier Weng.

Britt Tajet-Foxell er blant dem.

De to norske medaljevinnerne. Bronsevinner Frida Karlsson måtte rett til røntgensjekk. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Hadde den i nattbordsskuffen

Ragnhild Haga gikk ikke tremila, men mener samarbeidet og den lille overraskelsen fra Tajet-Foxell har hatt stor innvirkning på henne i VM. For Haga savnet også psykologen sårt, siden de har jobbet så tett sammen.

– Jeg hadde bomullsdotten i nattbordsskuffen. Britt er en unik dame. Hun har så mye energi og har hjulpet meg til å finne tilbake til tryggheten, sier Haga.

Ragnhild Haga er en av flere langrennsløpere som har Britt Tajet-Foxell i ryggen. Dette bildet ble tatt under OL i Pyeongchang i 2018. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Ros til en som fortjener det

Denne støttespilleren har ingen formell rolle i landslaget lenger, men hjelper mange norske utøvere i ulike idretter. Fordi hun har så tette bånd til de hun har jobbet med i mange år, sier hun ikke nei når de ber om hjelp.

Sprinteren Maiken Caspersen Falla fikk med seg et VM-sølv hjem til Norge.

– For meg var det en tøff høst. Etter Falun merket jeg det var vanskelig. Da måtte jeg tenke på hva jeg har gjort før, hvem kan hjelpe meg? Den første jeg tenkte på, var Britt.

Falla kan ikke få rost psykologen nok.

– Jeg ble rørt da jeg åpnet posen og kjente duften av Britt. Jeg visste ikke at det var så mye minner i lukt. Det var plutselig som om Britt var på rommet mitt, sier sprinteren.

Hun følte det som om psykologen var med henne under hele oppholdet i Oberstdorf og ga henne en positiv opplevelse.

Kjent for kreative påfunn

Britt Tajet-Foxell er kjent for å ha noen teknikker som skal gi utøverne gode vibber. Tidligere har flere av kvinnene på skilandslaget fått en maskot, som tigeren Marit Bjørgen mottok i sin tid. Den skulle minne henne på at hun var sterk.

Denne gangen måtte psykologen tenke enda mer kreativt, siden hun selv ikke kunne være til stede.

Hun fikk noen i teamet i Oberstdorf til å spraye bomullsdottene. Ingen vet hvem som gjorde den jobben, bortsett fra den som tok oppdraget.

I fotografenes fokus. «Alle» ville ha den norske gullvinneren, som er utilnærmelig i langrennsløp. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Foxell ville være med på å skape inspirasjon.

– Lukt forsterker gode minner og hva jentene er gode til. Når man er glad, er det så mye lettere å dra frem de egenskapene som trengs i denne bransjen. Og med lukt settes hjernevirksomheten i gang. Den gir deg en trygghetsfølelse, sier psykologen.

Foxell nevner som eksempel lukten av nykokt kaffe, som igjen kan få deg til å tenke på vinden som suser rundt veggen, i det du kommer på den fantastiske sommeren du hadde på hytta.

– Og når vi føler oss trygge, fungerer vi best. Lukt kan også skape latter og nysgjerrighet, sier hun

Heidi Weng og smører Espen Tøllefsen etter at sølvet var sikret. Da var det fint å bli tatt godt imot. Foto: Lise Åserud, NTB

Har sine metoder

Skijentene og Johaug har jobbet frem robuste rutiner i et mesterskap. Etter konkurranse er det evaluering. Da trekkes det alltid frem tre konkrete ting de er fornøyd med og én ting de kan forbedre.

I denne strategien inngår det å huke av det man er best på når man er i en presset situasjon, som et VM. Da er det noen teknikker som skal ligge til rette for at man skal kunne fungere på sitt beste.

De gode luktene brukes til å fremheve de gode kvalitetene.

Ved hjelp av luktesansen og minnene som bringes frem, føler løperne at de blir en bedre utgave av seg selv.

Lukten får løperne til å finne styrken og kraften.

De er takknemlige for at de har en psykolog som utfordrer dem og stadig finner på pussige ting.

– Vi er alle veldig glad i Britt, sier Heidi Weng.