Myten om at jenter ikke kan regne, er dermed slått i hjel for godt, skriver forskning.no.

Ikke kjønnsforskjeller

Ny amerikanske forskning basert på testresultatene til sju millioner skoleelever viser at det ikke finnes kjønnsforskjeller.

- Det er rett og slett ikke kjønnsforskjeller i matematikk lenger. Så nå er det på tide at foreldre og lærere endrer oppfatningene sine rundt dette, sier psykologiprofessor Janet Hyde fra University of Wisconsin-Madison ifølge forskning.no.

Forskerne så på tre forhold ved elevenes prestasjoner: gjennomsnittlige resultater på nasjonale prøver, elevenes evne til å løse komplekse problemer og testresultatene til flinke barn spesielt. På alle tre områdene gjorde kjønnet ingen forskjell. De har også sett på eldre elever, for å motbevise at kjønnsforskjellene kommer til sin rett på et høyere nivå.

Stereotypier

En norsk undersøkelse fra 2003 viste at det samme gjelder i Norge, og at jenter utvikler negative holdninger til faget uansett om de mestrer det eller ikke.

Hyde mener at både foreldre, lærere og forskere tror at jenter sliter mer med matte enn gutter. Hun påpeker at disse stereotypiene må utfordres.

- Fordi når mammaen din eller læreren din tror at du ikke kan matte, så får det en stor innflytelse på din selvoppfatning i matematikk, sier hun.

Foto: KRISTIN SVORTE