Camilla takket nei til NM

MELHUS: Norges Skøyteforbund ville at Camilla Lund skulle gå skøyte-NM for seniorer i Vikingskipet kommende helg. 14-åringen sa nei takk.

Saken oppdateres.

Leinstrand-løperen har imponert stort i starten av denne skøytesesongen. Fire personlige rekorder under norgescupstevnet i Bjugn, fire nye rekorder sist helg i Vikingskipet. På dispensasjon feide hun inn til seier i juniorklassen på 3000 meter med 4.48,46, ny kretsrekord og soleklar plass blant løperne som får klarsignal fra NSF til å gå enkeltdistanser i NM, som avvikles kommende helg i Vikingskipet. En plass blant de fem-seks beste i NM ville vært innenfor rekkevidde.

– Klart jeg har lyst til å gå NM for senior og få lov til møte de beste i konkurranse. Det er stort, men sammen med trenerne mine har vi kommet frem at det kan være lurt å stå over. Det kommer mange, og viktigere konkurranser for meg utover i sesongen, sier Camilla. Trenerne Nina Tørset og Astrid Vårvik Nordheim ønsker ikke at belastningene skal bli for store for det sjeldne talentet. Neste oppgave for 14-åringen blir derfor uttaksløpet i Arendal i starten av november og forhåpentligvis landskamp i Erfurt i Tyskland i desember.

Tidlig oppe

Den oppvakte ungdomsskolejenta fra Bokfinkveien høyt over Melhus sentrum, er ikke akkurat den fødte skøyteløper. Verken mamma Anne eller pappa Hallgeir har drevet med skøyter. Heller ikke tvillingbror Håkon har valgt seg skøyter som idrett, men Camilla ble fristet av noen venninner til å bli med på skøytetrening på Leinstrand. Da var det gjort.

– Jeg likte skøyter tvert, men har drevet med mange andre idretter samtidig. Jeg spiller fortsatt fotball om sommeren, men vinterstid blir det nå bare skøyter, sier Camilla som ramser opp håndball, volleyball, svømming, judo og dans fra lista over idretter hun har forsøkt seg på.

– Men jeg er best i idretter som krever kondisjon. Derfor liker jeg også best å gå de lengste distansene på skøyter. Selv om jeg har trent en del tidligere, så er det først nå jeg har trent mye og hardt, sier 14-åringen, som blir 15 om en liten måned. Hun står opp klokka halv seks om morgenen og tar seg en joggerunde etterfulgt av styrketrening hjemme før hun går på skolen,

Bor hos bestemor

Å ha skøyteløp som sin idrett er ensomt. Det fører også til mye reising.

– Det er ikke så mange jenter som driver med skøyter. Det er litt synd at jeg ikke har noen jenter å trene sammen med, men jeg trives å trene sammen med guttene også, sier Camilla, som hver helg hele høsten reiser til Bjugn for å trene i skøytehallen. Der bor hun hos bestemor innimellom alle treningene.

Tid til mye

Mamma Anne er Camillas «manager» og viktigste støttespiller sammen med trenerne Nina Tørset og Astrid Vårvik Nordheim. Og hun passer på det meste. Sliper skøyter, organiserer reiser og passer på utstyret.

– Mesteparten av sparepengene går med, men det er en god investering. Nå sparer vi til nye skøyter med håndsydde sko, og jeg skal innrømme at det hadde vært kjærkomment med en sponsor. Men Camilla er blitt veldig selvstendig i det hun driver med og har tid både til skole, venner og kjæreste i tillegg til idretten, sier mamma Anne som gleder seg veldig over fremgangen datteren har hatt på skøytebanen de to siste helgene. 
På forsiden nå