Idrettsfysioterapeut ved Olympiatoppen Midt-Norge, Gunnvor Halmøy, mener alle har godt av å styrke kjernemuskulaturen.

Også de som driver med utholdenhetsidrett.

- Dette er den viktigste treningen for å unngå skader. Både toppidrettsutøvere og mosjonister burde ha mer fokus på denne typen trening, sier hun.

Halmøy jobber på Toppidrettssenteret i Trondheim og gjennomfører ukentlige basisøkter med langrennseliten. Hun har ikke fokus på tradisjonelle øvelser som sit-ups.

Lett å glemme de skrå

- Mange er veldig sterke i de rette magemusklene, men med en gang de får litt rotasjon, får de problemer. De skrå musklene er veldig viktige å huske, men lett å glemme, forklarer Halmøy.

De beste utøverne trener kjernemusklaturen med det riktige bevegelsesmønsterer for sin idrett. Mange monsjonister trener mot turrenn, halvmaraton eller triathlon. For disse kan det være smart å velge de riktige øvelsene for sin gren.

Tren spesifikt

- For langrennsløperne kobler vi på armene, og tenker på den bevegelsen de gjør når de går på ski. Mange av de øvelsene vi viser her, er perfekte øvelser for å bli bedre i staking, sier Halmøy.

Likevel vil hun understreke at mange idretter vil ha nytte av de samme øvelsene. Uavhengig om man driver med løping, sykling eller langrenn, er det viktigste at man faktisk trener styrke og stabilitet.

Husk baksiden

Fysioterapeuten forteller at mange mosjonister har størst fokus på framsidemuskulaturen, og glemmer baksiden. Det er ofte årsaken til mange av problemene og smertene man opplever i forbindelse med trening.

- De fleste trener for mye mage i forhold til rygg. Man må være like sterk foran og bak. Det er også viktig å trene setepartiet, som er avgjørende for å unngå ryggsmerter.

Hvis det er ubalanse mellom styrkeforholdet på bak- og framside, kan man få «lumbago». Det er en samlebetegnelse på smerter i korsryggen. Skader lenger opp i ryggen er også vanlig, spesielt blant skientusiaster som har for svak kjernemuskulatur.

Start med bevegelighet

- Det er sjelden farlige skader, men man må ta det rolig en periode. Det kan være kjedelig for både idrettsutøvere og mosjonister, sier hun.

Det er mange meninger om tøying før og etter trening. Vil man unngå treningsverk dagen etter, kan man la være. Men for å få optimal teknikk, bør man tøye før økta. Halmøy mener bevegelighet er en viktig del av styrketreningen. Har man en stillesittende jobb, blir muskulaturen på baksiden av lårene og hofteleddsbøyerne ofte for korte.

- Hvis man er for stiv, er det viktig å legge inn bevegelighet i oppvarmingen. Hvis man har for kort muskulatur, tar man ut bevegelsen andre steder når man utvikler kraft, forklarer fysioterapeuten.

Men det hjelper lite å trene magen hvis du ikke har kontakt med muskulaturen. Enkle øvelser for å få bedre bevegelighet vil gi full kontroll over magemusklene og bedre utbytte av treningen.

- Mange sliter med vondt i ryggen. Det kommer ofte av at de er for stive, og ikke får koblet på magen riktig når de gjør øvelser.