Det skulle være en vanlig ettermiddagstur med datteren Olive Aurora (14 måneder), konen Sarah McMains og hennes venninne Stand. Men turen opp de ca. 800 trappetrinnene i Stoltzen i Bergen, ble alt annet enn vanlig. Thomas Longberg hadde nemlig glemt en vesentlig ting da han planla turen - sykkelen.

- Jeg hadde syklet til jobb. Så ville min kone at vi skulle gå Stoltzen. Planen var å gå opp Stoltzen og ned Fløyen, sier Longberg.

Rolig tur

Spørsmålet var hvor de skulle gjøre av sykkelen. Den måtte være med hjem igjen, men det fristet lite å gå de drøyt to kilometerne fra bunnen av Fløibanen til starten av Stoltzen for å hente sykkelen etter turen.

- Da fant jeg ut at det var lettere å ta sykkelen med seg. Som min bestemor pleide å si, den late forgår seg ikke. Vanligvis er jeg bedre forberedt enn i går. Dette var rett og slett et resultat av litt dårlig planlegging, sier Longberg og ler.

- Hvorfor bar ikke din kone datteren deres opp?

- Det kunne hun gjort, for hun er veldig sterk. Men akkurat denne gangen skulle hun få avlastning, sier han.

- Det høres litt farlig ut. Du var ikke redd for å falle?

- Jo, så det gjaldt å være ekstra forsiktig. Vi tok det veldig rolig. Så trillet vi sykkelen hele veien ned Fløyen, sier Longberg.

Lo hele veien opp

Bergenseren forteller at sykkelen er ment for sykkelcross, en sport som er en mellomting mellom landeveissykling og terrengsykling.

- Den er beregnet for å bæres. Men kanskje ikke i akkurat sånne forhold som i Stoltzen, sier Longberg.

- Hva sa folk du møtte på veien opp?

- Jeg fikk litt kommentarer og humring. Det var blant annet en danske som synes det var hysterisk morsomt og lo hele veien opp. De er sikkert ikke vant til sånne ting, sier han og ler.

Sofa og piano

Det er ikke første gang at folk har båret tungt opp den bratte motbakken i Bergen. Tidligere har både sofaer og et piano tatt veien opp.

- Stoltzen er et yndet sted for veddemål og det å bære tunge ting er alltid en fin straff. Jeg synes det er kult og det viser at man bruker Stoltzen til mange ting, sier Owen Westergård, løpsleder i Stoltzekleiven Opp.

Han ber likevel folk om å være forsiktige, og anbefaler ikke å bære både barn og sykkel opp.

- Det høres litt skummelt ut. Har man for mye last, så er det lett å miste balansen. Gjør du det i Stoltzen, så kan det være skummelt, sier han.

Longberg har imidlertid ingen planer om å gjenta turen opp Stoltzen med samme last.

- Jeg gjør nok ikke det igjen. Men å sykle på vidden er fantastisk. Det gjør jeg gjerne igjen, sier han.