Vi har snakket med fem personer som har gjort en varig livststilsendring.

Espen Aslaksen (47), Harestua: Fikk streng beskjed av legen

For syv og halvt år siden valgte hane å endre livsstilen radikalt, og meldte seg på «Easy Life», et trening- og livsstilskurs på reningssenteret.

- Da jeg veide meg inn på kurset, mener jeg vekten var på 134 kilo. På det laveste, ett og et halvt år senere, veide jeg 87, sier han.

Før endringen hadde han problemer med helsen, som for eksempel med blodtrykket. Legen ga den tøffe beskjeden om at hvis Espen ville bli gammel, måtte han gjøre noe med livsstilen.

- Nå tror jeg at jeg tenker på det hver dag hva jeg putter i meg av mat. Og jeg tror ikke det er mange uker jeg ikke er minst tre ganger innom treningssenteret. For meg har det blitt en livsstil, sier han.

- Vi har et veldig godt miljø her på treningssenteret. Det sosiale er en veldig viktig bit for meg. Dessuten har jeg to bilder stående på ovnen hjemme av hvordan jeg var før jeg startet. Det minner meg om hvordan jeg ikke skal bli igjen. Jeg hadde ikke kommet meg hit uten den tette oppfølgingen jeg har fått av trenerne på treningssenteret. Jeg har fått beskjed om hele tiden å tenke på gevinsten ved det å være sunn og trene. Finn for eksempel frem klær som du brukte før og tenk om du vil tilbake til den størrelsen. Jeg prøver hele tiden å notere det jeg gjør. Og sånn ser jeg det på en måte sett treningen utenfra, sier Aslaksen.

Bjørnar Moe Remmen (22), Trondheim: La vekk uvanene

Dårlig kosthold og manglende aktivitet mot slutten av videregående, på folkehøyskole og en liten periode etter det gjorde at Bjørnar i en alder av cirka 20 veide nærmere 100 kilo.

Han forsøkte å trene seg ned i vekt ett år, men på grunn av elendig kosthold gjorde det ingen forskjell. Studentlivet med turer på byen og påfølgende dårlig mat gjorde at treningen ga begrenset effekt.

Snart ett og et halvt år senere har Bjørnar Moe Remmen gått ned 25 kilo, og en vanlig uke består av et sunt kosthold og trening nærmest hver dag.

- Alt er ekstremt mye lettere. Jeg merker det ikke bare fysisk, men også psykisk. Som student merker jeg at jeg har mye lettere for å konsentrere meg, sier Remmen.

For 16 måneder siden gikk han inn for å endre livsstilen.

- Det har vært avgjørende å sette langsiktige og realistiske mål for hva jeg skal oppnå. Å sette opp en plan, gjerne med faste treningsdager. Da ender du opp med å få dårlig samvittighet hvis du står over treningen. Det har vært en stor fordel å jobbe med en personlig trener. Da har jeg både samarbeidet med noen som har peiling på det, og samtidig hatt noen som legger merke til fremgangen du har. I mitt tilfelle har det også ofte vært lurt å trene alene. Jeg har aldri hatt det bedre med meg selv, og det er hovedmotivasjon til å holde på videre.

Åshild Sønsteby (43), Bergen: Brukte bryllupet som motivasjon

Forskjellen er stor for Åshild Sønsteby (t.v.) siden hun meldte seg på opplegget «Bergens Slappeste» i regi av Bergens Tidende for cirka ett år siden.

Det var sparket hun trengte for å komme i gang. 101 kilo er blitt til 72, og mange uvaner er byttet ut med bedre holdninger og et sunnere kosthold. Da hun tok tak for et drøyt år siden, kunne en vanlig frokost bestå av toppris og Coca-Cola.

- Noe av det viktigste var å få enkel rådføring. Jeg har prøvd mange slankekurer, men da går man bare å gleder seg til å skeie ut igjen når man er ferdig, så er det tilbake til der man startet. Det, samt at vi fikk beskjed under «Bergens Slappeste» om å sette konkrete mål, var starten.

Svein Tjemsland (48): Tenkte: Stakkers mennesker

Gradvis har 48-åringen funnet gleden ved å trene. Nå trener han for første gang regelmessig, og har gjort det nesten et år.

- Det er en varig endring. På tross av vinter og kulde har jeg klart å holde det ved like. Det er en varig endring. Før kunne jeg ikke tenkt meg det. Om de som løp forbi der jeg bor tenkte jeg «stakkars mennesker, de hater dypt og intenst hvert eneste sekund». Nå gjør jeg det selv, sier Tjemsland.

48-åringen holder seg først og fremst aktiv med terrengløp, men spiller også squash og svømmer.

- Det viktigste tror jeg er å starte i et rolig tempo. Ikke begynn med noen grusomme økter sånn at du hater det å trene. Det er også viktig å sette seg konkrete mål. Sist men ikke minst tror jeg det er viktig å være bevisst på det å være i aktivitet. Jeg har endret holdning. Før var det om å gjøre å bevege seg så lite som mulig. Nå prøver jeg å være bevisst på å være i aktivitet hele tiden, sier Tjemsland.

Randi Teigen (53), Stavanger: Stumpet røyken og startet treningen

Etter å ha røyket 30 røyk om dagen i nesten 40 år begynte Randi å bli bekymret for sin egen helse.

Det samme var døtrene. På arbeidsplassen så hun ofte mennesker med kols og andre lignende sykdommer. Til slutt meldte angsten seg. Det var da, for cirka 15 måneder siden, at Randi Teigen bestemte seg for å endre livsstilen. Hun meldte seg på Stavanger Aftenblads Sprek-prosjekt.

- Jeg tror jeg økte oksygeninntaket med 25 prosent på ti uker. Tiden jeg brukte på å løpe rundt Breiavatnet (i Stavanger sentrum) tror jeg ble redusert med fem og et halvt minutt, sier hun.

Hun ble raskt bitt av basillen. 1. november løp hun halvmaraton. Nå skriver vi april, og 53-åringen forbereder seg til sitt neste mål: Boston Maraton.

- Jeg merker det enormt godt i hverdagslivet. Det har åpnet seg en helt ny verden. Både fysisk og psykisk er det noe helt annet enn tidligere, sier Teigen.

Noen punkter har vært helt avgjørende:

- Det har vært enormt viktig hele tiden å ha avtaler. Skulle jeg dratt ut for å trene alene, ville terskelen vært mye høyere. Så klart, noen dager er tyngre enn andre. Derfor tror jeg at det med faste avtaler betyr mye, sier hun.

- En annen nøkkel er aldri å slutte å sette seg mål. Jeg må ha noe som holder meg gående. Det er liten tvil om at det har vært viktig for meg sier 53-åringen.

Eksperten: Du har en jobb for resten av livet

Ekspertene peker på langsiktig tenkning og tilhørighet som viktig på veien mot en varig livsstilsendring.

Randi, Svein, Bjørnar, Espen og Åshild har så langt klart å opprettholde en bedre treningshverdag, med bedre holdninger og et bedre kosthold. Vi har snakket med tre eksperter med forskjellig bakgrunn om hva som er nøkkelen til å opprettholde den nye livsstilen over tid.

- Å jobbe langsiktig er viktig. Det å etablere vaner tar tid. Vi sier gjerne at år to gjerne er viktigere enn det første. Gjør du de riktige tingene over en toårsperioden er sjansen for å lykkes veldig stor, sier Tore Gullen.

Han er tidligere landslagsutøver i langrenn for Norge. De siste 10 årene har han jobbet med livsstilskurs på Hadeland. Cirka 700 personer har tatt del i Gullens kurs.

- Å jobbe med å endre vaner over korte avgrensede perioder, viser vår erfaring at det er få som lykkes med. Det det er snakk om her, er å legge om vonde vaner og gjøre dem om til gode. Det tar tid, sier han.

Må tørre å følge med

- Teoretisk sett er det ikke veldig vanskelig, spis mindre og tren mer. Vi har erfaring med mange som går ned i vekt. Det å gå ned er heller ikke så vanskelig, det er det å holde vekten som er den store utfordringen, sier Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo.

Ikke tren alene Det å være bevisst og ha kontroll trekker han frem som nøkkel til å holde vekten.

- Du kan si at det å monitorere, å tørre å følge med og gjøre noen grep hvis du ser at du går opp i vekt, og spise litt mindre eller trene litt mer hvis du ser at det går oppover, sier han.

En ting er han tydelig på. Å opprettholde vekten er ingen lett oppgave.

- Du må vite at du har en jobb for resten av livet, sier Hjelmesæth.

- Ikke tren alene

- Jeg har gjort spørreundersøkelser, det viser seg at det å ha tilhørighet til en gruppe, spesielt for kvinner, er avgjørende. Det å vite at det er noe organisert å gå til. Det er viktig hele tiden å støtte hverandre, sier Leif Inge Tjelta.

Han er dosent i treningslære ved Universitetet i Stavanger og en viktig brikke i Stavanger Aftenblads Sprek-prosjekt.

- Det er vanskelig å gjøre endringen på egen hånd. Jeg tror det er viktig å finne tilhørighet, og å gjøre faste avtaler. For eksempel at to spesielle dager i uken er det trening, og ikke lov med andre ting. Sette seg et mål og gjøre det gjerne kjent sånn at du har litt pres på deg, sier Tjelta.

Espen Aslaksen bruker bilder av seg selv i sin dårligste form til å holde motivasjonen oppe. – Det minner meg om hvordan jeg ikke vil bli igjen. Foto: Privat
Over 20 kilo lettere og mer fornøyd med seg selv enn noen gang. Treningsstudioet er blitt Bjørnars andre hjem. Foto: privat
Åshild Sønsteby og partner Toril Lussand har endret livsstilen totalt siden de meldte seg på i et Sprek-prosjekt. Foto: Gidske Stark
Svein Tjemsland har for første gang funnet gleden ved å holde seg aktiv ute i naturen. Foto: Privat
Randi Teigen klarte etter 40 år å slutte med røyk. Nå suger hun heller til seg frisk luft når hun er ute på løpetur. Foto: Anders Minge