Dette bør du kreve av din personlige trener

... og disse feilene bør personlige trenere unngå å gjøre.

Paul «Pelle» Svanevik (bak) er PT-ansvarlig og PT ved Sats Elixia Bergen. Han mener det kreves både utdanning og lang erfaring for å bli en god personlig trener. - PT-en bør kunne sette opp et strukturert treningsprogram som er spesifikt tilpasset den personen. Treningen må være tøffere og mer effektiv enn treningen man er i stand til å få til på egen hånd. Dessuten må en personlig trener være en sosial kamelion, som kan tilpasse seg ulike kunder, sier Svanevik-Røren. Her trener han Erik Windahl Olsen (34).   Foto: Eirik Brekke

Saken oppdateres.

For ti år siden, fantes det nesten ikke personlige trenere i Norge. Veksten som har vært siden, har vært enorm. En oversikt viser at vi kjøper personlig trening for rundt 400 millioner. Men hvilke krav bør du egentlig stille til en personlig trener?

- En personlig trener bør kunne mange måter å trene på, og kunne finne ut hva som er riktig treningstiltak for sin kunde. Ellers blir det som en snekker som skal bygge hus med bare en hammer, sier Sigmund B. Apold-Aasen.

Han er høyskolelektor ved Institutt for fysisk aktivitet, ernæring og folkehelse på Norges Helsehøyskole. Han har tidligere undervist ved PT-utdanningen på Norges Idrettshøgskole, og vært ansatt i Olympiatoppen og Statens råd for fysisk aktivitet og ernæring. Lørdag holder han foredrag om PT-rollen under Aktiv2015-festivalen på Norges varemesse i Lillestrøm.

To feil PT-er bør unngå

Han mener det første PT-en bør gjøre, er å sette seg ned og snakke ordentlig med den man skal trene. På den måten finner man ut hva nåsituasjonen er og hva kunden ønsker å oppnå. Gjør man ikke dette, er det lett å bomme.

- Vi har sett folk som har havnet på sykehus med rabdomyolyse (akutt ødeleggelse og celledød av tverrstripet muskulatur). Her har vedkommende som har gitt treningsråd totalt bommet på hvilket nivå personen foran seg har og hva som er rett trening, sier Apold-Aasen.

En annen feil Apold-Aasen mener noen PT-er gjør, er å gi råd ut fra personlige interesser.

- Noen PT-er er veldig glad i noen typer trening og pusher dette på sine kunder, uten å ta hensyn til hva vedkommende ønsker, sier Apold-Aasen.

Tydelig på hva du vil oppnå

- Er det mange som gjør det?

- Det finnes gode og dårlige trenere, på lik linje med at det finnes gode og dårlige leger og lærere, eksempelvis, sier han.

- Hva bør kundene gjøre for å sikre at de får god hjelp?

- De må være veldig tydelige på hva de ønsker å oppnå. Da er det lettere for PT-en å hjelpe deg og gi den hjelpen man trenger. Er PT-ene usikker på om de har kompetansen til å hjelpe, bør de henvise til en annen PT, sier Apold-Aasen.

Dialog og motivasjon

Atle Arntzen er ansvarlig for Sats Elixias PT-virksomhet i Norden. Han mener at en PT må skape et klima som bidrar til mestringsfølelse og indre motivasjon.

- Jeg har holdt på i bransjen siden 1997, og treningsfaglig kunnskap som anatomi, fysiologi og treningslære har alltid avgjort om man er en god PT. Dette mener jeg er utdatert. En god PT må også være i stand til å bygge relasjoner, skape god dialog og å motivere kunden, sier Arntzen.

Han har nylig utgitt boken «Personlig trener - hvordan rekruttere, trene og utvikle kunder gjennom coaching» sammen med Frank Abrahamsen og Rolf Haugen.

- Der ble det gjort en undersøkelse blant 50 PT-kunder der de blant annet ble spurt om hvilken kunnskap de krevde av sin PT. Tilbakemeldingen var at de ønsket kunnskap og ferdigheter innen psykologi og pedagogikk, og at PT-en tar ansvar for den gode relasjonen, sier Arntzen.

Erfaring over tid

Nylig gikk medisinprofessor ved NTNU, Jan Hoff, ut og kritiserte PT-bransjen for å gi dårlige råd og ha for liten kompetanse og utdannelse.

Apold-Aasen mener Hoff er altfor generaliserende og bastant i sine uttalelser.

- Utdannelsen er en bit, men minst like viktig er det å få arbeidserfaring over tid, sier han.

- Bør kundene sjekke hvilken utdannelse og erfaring PT-en de skaffer seg har?

- Noen har trent veldig lite, og ønsker bare noen som kan hjelpe. Mens andre er på et veldig avansert nivå og har mye erfaring. Da bør du få en PT med mye erfaring, sier han.

Klare seg uten PT

- Men er det ikke en fordel for alle, uansett nivå, at de får en PT med mye utdannelse og erfaring?

- Har du trent lite og skal komme i gang med treningen, så trenger du ikke en med doktorgrad for å få gode råd. Jeg tror man må være litt forsiktig med å si at alle må ha så mye utdannelse for å gi gode råd, sier han.

Det langsiktige målet bør være at kunden til slutt kan klare seg uten personlig trener.

- De beste personlige trenerne klarer å hjelpe kundene slik at de til slutt vet hvilke treningsformer og kostholdsråd de bør følge for å nå sine mål, sier PT-eksperten.

Sigmund B. Apold-Aasen. 
    
      (Foto: FOTO: Stine Pjaaten/Aktiv2015)

Sigmund B. Apold-Aasen.  Foto: FOTO: Stine Pjaaten/Aktiv2015

DETTE KJENNETEGNER EN GOD PT
 • 1. Har både formell og praktisk kompetanse Det hjelper ikke med bare praktisk erfaring eller bare teoretisk utdanning. Disse to går hånd i hånd. De aller beste personlige trenerne har begge deler på CVen. De beste har teorien som et bakteppe, og klarer få det ut som handling.
 • 2. Lytter til deg og dine behov Det er du som kunde som skal være i fokus. Dersom en PT har spesielt god kunnskap og interesse for kickboksing, er det ikke synonymt med at du skal trene mye kickboksing. Finn ut hva dine behov er, og finn en personlig trener som strekker seg langt for oppfylle dine forventninger og ser dine behov.
 • 3. Setter realistiske mål med en fornuftig progresjon En god personlig trener hjelper deg til å sette realistiske mål. Eierskap til målene skaper god motivasjon. Det vet en dyktig PT, som dermed setter målene opp sammen med deg. Han har også evnen til å legge opp en fornuftig progresjon i treningen og justerer både mål og trening ved behov.
 • 4. Gjør deg selvstendig og selvgående De beste PTene utøver et såkalt «sette i stand-lederskap» - det betyr at de setter deg i stand til å sakte men sikkert ta ansvar for egen utvikling. Målet til en god PT er ikke å tømme lommeboken din, men lære deg til å utføre god trening på lang sikt. Det er også et godt grunnlag for økt motivasjon. Erfaring og forskning viser at motivasjonen til treningen er sterkere jo mer eierskap utøveren har til regimet.
 • 5. Holder seg oppdatert og søker alltid ny kunnskap Trening og kosthold er i stadig utvikling. Det som fungerer beste i dag er trolig ikke det beste i morgen. En god personlig trener følger med på utviklingen og suger til seg både teoretisk og praktisk kunnskap.
 • Kilde: Sigmund B. Apold-Aasen
På forsiden nå