Overbyr hverandre i kaloribruk

Elixia lovet 500 kalorier på en halvtimes trening. Family Sports Club topper det med 600. – Uetisk, mener Jill Jahrmann.

Saken oppdateres.

Fredag skrev Sprek at Elixia etter jul starter en ny treningstime, hvor de forteller kundene at de kan forbrenne 500 kilokalorier på en halvtime.

De lover en knallhard time uten et eneste dødpunkt.

Lover enda mer

Family Sports Club i Halden går enda hardere ut og lover at du skal kunne forbrenne 600 kalorier i løpet av en halvtime med Burn 600. Den starter opp etter jul og skal tas i bruk av hele kjeden etter hvert.

- At Elixia vil kalle timene sine ”500 kcal” støtter jeg. Trenden er at folk vil trene raskt og effektivt, gjerne på en halv time hvis det er mulig. Da vil vi tilby dem det, sier Jamie Sørensen, daglig leder ved Family Sport Club i Halden.

Kjeden er dem femte største i Norge og har 19 sentre på Østlandet og Sørlandet.

Ikke alle vil lykkes

De tester ut timen nå og har sett at flere instruktørene klarer å forbrenne 600 kilokalorier på en halvtime. Hvordan den virker på kunder vet de foreløpig ikke.

- Men de som ikke er så godt trent da, vil de klare det?

- Mange vil lykkes og en del vil synes det er for tøft. Men det er ikke alle som vil klare dette, det vil vi skrive i spesifikasjonen for timen, sier Sørensen.

Timen som gir forventninger omå brenne av 600 kalorier vil består av styrketrening med frivekter og egenvekt i tillegg til kondisjonstrening.

- Vi jobber videre med utforming av timen nå, sier Sørensen.

- Men er dette virkelig styrt ut fra kundenes ønske eller en reklamegimmick?

- Dette er kundenes ønske, de har sterkt fokus på å forbrenne kalorier og har liten tid til å gjøre det på. Da blir dette et kompromiss. I USA har det lenge vært en stor greie å ha kaloristyrte timer, sier Sørensen.

- Uetisk

Jill Jahrmann reagerer på lovnaden om 600 kalorier på en halvtime.

- Å love mosjonister noe sånt synes jeg er direkte uetisk. Du får ikke en eneste treningsfysiolog til å skrive under på at dette er mulig, sier Jahrmann, som har lang erfaring fra treningsbransjen og er emneansvarlig for Fitness deltid ved Norges idrettshøgskole.

Hun tror bare de som er i veldig god form vil klare å forbrenne så mange kalorier på en halvtime.

- Skal jeg forbrenne så mye må jeg løpe i 40 minutter med en snitthastighet på 12-13 kilometer i timen. Og de fleste kvinner løper ikke så fort, sier Jahrmann.

Fra flere andre land har hun sett trenden på treningsstudioene går i retning av effekten de gir oss.

- Men jeg har ikke sett timer som sier noe om en eksakt forbrenning. Jeg synes det er greit å ha fokus på forbrenning, men da kan de jo kalle det for ”Høy forbrenning” eller noe lignende, sier Jahrmann.

 
På forsiden nå