Melkesyre beskytter hjernen

Synes du melkesyre er noe herk? Nå viser det seg at den har en misjon.

Saken oppdateres.

Melkesyre forbindes vanligvis med stive muskler. Nå er det påvist at den faktisk beskytter den hvite substansen i hjernen. Og man lurer på om melkesyre fra trening kan ha denne effekten.

Ny forskning viser nemlig at melkesyren hjelper til med å lage myelin, som er det beskyttende fettlaget rundt nervetrådene.

- På samme måte som isolasjonen rundt en elektrisk kabel, sørger myelinet for at de elektriske nervesignalene beveger seg raskt, sier sier postdoktor Johanne Egge Rinholm ved Institutt for medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo.

Tilsatte melkesyre i hjernen

Under testingen tilsatte forskerne ulike konsentrasjoner av sukker og melkesyre i hjerneskiver fra mus. Etter to uker så de at hjerneskivene som hadde fysiologiske konsentrasjoner av sukker, ikke hadde normal myelindannelse med mindre de fikk tilsatt melkesyre.

Konsentrasjonen av melkesyre som ble tilsatt var den samme som kan oppstå i blodet når du trener.

- Det er derfor grunn til å anta at melkesyre fra trening kan beskytte hjernen også hos levende mennesker og dyr, sier Rinholm.

- Hvilken funksjon har egentlig melkesyren?

- Den kan fungere som energi for cellene, på nesten samme måte som sukker, sier Rinholm.

Trening har god effekt

Fra før vet man at fysisk trening har en beskyttende effekt på hjernen. Blant annet fører trening til redusert blodtrykk og økt antall kapillærer og mitokondrier i hjernen.

- Det er ikke utenkelig at det er økningen av melkesyre i blodet under trening som faktisk skaper økningen i kapillærer og mitokondrier. Dette er det ingen som har vist ennå. Videre forsøk må til for å vise om det har praktisk betydning, sier Rinholm.

Mangel på myelin kan gi fysiske handikap slik som hos pasienter med Multippel Sklerose (MS). Myelinet er spesielt viktig for de lange nervebanene i ryggmargen, som bringer nervesignaler opp og ned fra hjernen. Uten myelin vil nervesignalene bli svekket.

- MS illustrerer godt viktigheten av myelin fordi det er myelinet som blir brutt ned i denne sykdommen, sier Rinholm. Funnet er et resultat av Rinholm og hennes gruppeleder Linda H. Bergersens to år lange forskningssamarbeid med fire forskere fra University College London. 
 
På forsiden nå