- Er dette riktig farge?

Helsvart på trening, Andrine? Vi har sjekket om det er lurt.

Det er ikke lurt å trene i et helsvart antrekk slik som Andrine Flemmen gjør her. Den oransje veggen er derimot en perfekt farge for trening. 

Saken oppdateres.

Bør Sprek-ekspert Andrine Flemmen bruke svarte klær på trening? En kjapp sjekk i arkivet viser at Flemmen varierer fargene. Og at hun har både svart, blått, hvitt, lilla og rødt i utvalget av treningsklær.

- En dag føler jeg for sort, en annen dag for rødt. Jeg velger etter dagsformen. Jeg har mye treningsklær hjemme, og de finnes i alle farger, sier Andrine.

Ifølge fargespesialist Tove Steinbo er det ikke lurt å ta på seg svarte treningsklær, selv om mange av oss sverger til den svarte tightsen og t-trøyen. Tar du på deg en svart eller grå trøye til treningstimen, så gir det deg ikke noe ekstra energi.

Ikke svart eller grått

- Svart og grått bør du ikke bruke på trening. Grått nærmest stjeler energi fra deg, sier Steinbo.

Hun legger til:

- Farger er mye mer enn smak og behag eller mote. Fargene påvirker oss ubevisst og de har stor påvirkningskraft, enten vi vil eller ikke.

Steinbo ga ut boken «Fargene forteller» i 2006, og den er nå kommet ut i et tredje opplag.

Fysiske farger

Ifølge fargespykologien har forskjellige farger ulike egenskaper. Rødt og oransje er de fargene som påvirker oss fysisk. De gir oss ekstra energi. Derfor bør du velge disse fargene når du skal trene.

- Rødt får kjertlene til å utsondre mer adrenalin, det trenger du under trening og i konkurranser. Rødt gir høyere puls, høyere hjerterytme, mer muskelstyrke og en forbrenner maten raskere. Å stille på startstreken i rødt før et løp signaliserer også noe til konkurrentene, nemlig at de skal passe seg. Det kan også være at det røde i skidressen gjør sitt til at Petter Northug klarer å få ut det lille ekstra under løpet.

Rosa roer ned menn

- Hva med rosa?

- Rosa ser ut til å roe oss ned. Man har blant annet brukt rosa i fengselscellene i USA og funnet ut at det roer ned urolige og voldelige menn. Men småjenter ser ut til å få et kick av rosa, sier Steinbo.

Blått og gult er farger som skjerper intellektet, men egner seg ikke så godt til trening. Det gjør heller ikke grønt.

- Grønt roer oss ned og kan gjøre deg tiltaksløs. Det er kanskje den verste fargen å bruke til trening. Grønt bør du heller ta på deg etter trening, sier Steinbo.

For farge er ikke annet enn bølgelengder av lys.

- Signalene i de ulike bølgelengdene blir oppfattet av øyet som igjen sender signaler videre til hjernen. Slik oppfatter vi en ting som farget. Hjernen sender signalene videre, blant annet til kjertlene som produserer hormoner. De styrer blant annet adrenalinproduksjonen, seksuallivet, søvnmønsteret og forbrenningen vår, sier Steinbo, som skriver om farger på sin egen blogg fargeneforteller.bloggspot.com

Flemmen er skeptisk.

- Jeg tror ikke at det er helt sånn. Jeg tar på det jeg føler meg vel i, og jeg tror jeg yter mer når man føler seg vel, uansett hvilken farge det er. Slik tror jeg det er for mange, sier hun.

Treningskjedenes farger

Sats bruker oransje som sin farge, Elixia grønt. Kjeden iTrain i Bergen bruker lilla som sin farge.

- Det er en åndelig farge. Du kan for eksempel bruke den under yoga. Den passer ellers godt til idéutvikling og kunstneriske utfoldelse, men jeg ville ikke brukt den på et treningssenter, sier Steinbo.

Daglig leder Asle Pedersen sier at det langt ifra er tilfeldig at de har brukt lilla.

- Vi valgte lilla av flere grunner, blant annet på grunn av identitet. Grønn forbindes med Elixia og oransje med Sats. Lilla er ikke en typisk energifarge. Kraftig oransje og signalgrønn brukes ofte av produsenter som leverer treningstilbehør. Lilla er i utgangspunktet en rolig farge. Med riktig fargenyanse og lyssetting så kan den gi en stilig og innovativ følelse, sier Pedersen.

De valgte også lilla fordi det er en moderne farge.

- Vi er ubemannet senter uten gruppetreningstimer og det er viktig for oss å appellere til kvinner. Vi ønsket å gi et mykere inntrykk med lilla. Treningssenter og apparater er i seg selv ganske macho, sier Pedersen.

Oppsiktsvekkende nok ser de at menn ved senteret helst foretrekker klær med lilla logo, ikke trykk med hvit/svart.

- Vi bor i et kaldt og vått land. Da tenkte vi at en varm farge gir en god følelse når man går på gaten og ser inn i lokalene våre, sier Pedersen.

 
Treningssenteret iTrain har valgt lilla lokaler. Ikke helt optimalt, ifølge fargeeksperten som Sprek har snakket med. 

Treningssenteret iTrain har valgt lilla lokaler. Ikke helt optimalt, ifølge fargeeksperten som Sprek har snakket med. 

Andrine Flemmen og Marit Voldsæter er kledd i rødt på treningsturen. En ideell farge å trene i, ifølge fargeekspert Tove Steinbo. 

Andrine Flemmen og Marit Voldsæter er kledd i rødt på treningsturen. En ideell farge å trene i, ifølge fargeekspert Tove Steinbo. 

På forsiden nå