Sprekbloggen

Fotballsupportere risikerer hjerteproblemer

Hvis du vet at du kommer til å «ta av» når fotball-EM sparkes i gang, kan det være lurt å tenke på hjertet, skriver Øivind Rognmo.

Ronaldo fotball-EM 2012  

Saken oppdateres.

Forventningene til fotball-EM er store. Men hvis du er en stor fotballtilhenger og lett lar deg rive med, kan det være verdt å ha hjertehelsen i bakhodet. En studie gjort under forrige VM i Tyskland viser nemlig økt risiko for akutte hjerteproblemer under de store kampene. Og da snakker vi om supporterne, ikke bare spillere!

Under FIFA World Cup i fotball i 2006 studerte tyske forskere forekomsten av akutte hjerte-hendelser i München-området for å fastslå om forekomsten av slike hendelser økte de dagene som det tyske laget spilte en av sine VM-kamper. De konkluderte at emosjonelt stress fra å se fotballkamper kunne øke risikoen for akutte hjerteproblemer, som f.eks. hjerteinfarkt.

Sammenlignet med kontrollperioder i mai-juli i 2003 og 2005 var forekomsten av hjerte-nødhjelp på Tysklands kampdager nesten tre ganger høyere under fotball-VM i 2006, og økningen var spesielt markert hos menn. Den høyeste forekomsten av hendelser ble observert i løpet av to timer etter starten av kampen, noe som samsvarer med at emosjonelt stress opplevd under kampen utløser hjerteproblemer.

Selv om man ikke kan bevise at kampene direkte forårsaket hjertetrøbbel var det en klar sammenheng mellom kampdager og behovet for akutthjelp. Det var verst for de som hadde kjent hjertesykdom fra før av; antall akutte hjerteproblemer hos pasienter med koronarsykdom økte med en faktor på 4 på kampdager. For de uten kjent koronarsykdom var tilsvarende økning en faktor på 2.

Figuren fra den tyske artikkelen illustrerer funnene godt. Der ser man sju klare topper som samsvarer med seks av Tysklands syv kamper (unntaket er bronsefinalen mot Portugal da Tyskland ikke lenger kunne vinne VM), pluss finalen mellom Italia og Frankrike. På det høyeste var antall akutte hjertehendelser oppe i over 60 om dagen, sammenlignet med de vanlige 20-30 om dagen.

Disse funnene tyder på at følelsesmessig stress forbundet med å se viktige fotballkamper kan øke risikoen for akutte hjerte-hendelser, spesielt hos menn med en historie med hjertesykdom.

Riktignok kom ikke det norske landslaget med i EM denne gangen, men annet stress i hverdagen kan ha tilsvarende utløsningseffekt så hvis du er i risikosonen for hjerteproblemer burde du lære å kjenne igjen faresignalene så du vet å oppsøke legehjelp når det gjelder. Måtte det bli et godt mesterskap for fotballfans i hele Europa!


Les mer fra NTNU-forskerne: http://cergntnu.wordpress.com

Fakta om Sprek-bloggen
 
  • Bloggen er levert av The Cardiac Exercise Research Group, Cerg, ved NTNU. Hjemmeside: http://cergntnu.wordpress.com/
  • Gruppen ble etablert i januar 2008.
  • I 2011 ble gruppen gitt status som ett av de fire nye K.G Jebsen sentre for medisinsk forskning.
  • Artikkelforfatter er Øivind Rognmo, treningsfysiolog, doctor philos
  • Rognmos forskningområde er trening og mitokondriefunksjon hos syke og friske
På forsiden nå