Vi hartidligere blogget mye om fysisk inaktivitet og hva dette betyr for vårhjerte-karhelse. For det er ikke å stikke under en stol at en stor del avbefolkningen beveger seg for lite. Men mange er også svært aktive!

Den økendeinteressen for å holde seg i form og ta vare på egen helse gjennom fysiskaktivitet gjenspeiler seg blant annet i økende deltakelse i både skirenn, løpog sykkelritt for mosjonister.

I helga gikk Den store styrkeprøven av stabelenmed over 9000 tusen deltakere påmeldt, og denne uka går St. Olavsloppetmed over 6000 løpere fra Østersund til Trondheim (som er ny deltakerrekord!). Åvære fysisk aktiv er in!

For supermosjonistener ikke problemet å få sine anbefalte daglige 30 minutter med fysisk aktivitet.Tvert imot, en av utfordringene for den treningsglade mosjonist er ofte åbalansere mengde fysisk aktivitet og hvile.

Mange trener somtoppidrettsutøvere, i tillegg til å ha full jobb og et aktivt familieliv ihverdagen. Totalbelastningen kan da bli for stor, og skaderisiko øker, itillegg til at overskuddet forsvinner.

Akkuttresponsenved mye og tung trening er vanligvis redusert prestasjon. I løpet av en uke (ellerto) med redusert aktivitet vil superkompensasjon forekomme, og prestasjonen vilderetter øke på grunn av blant annet økt oksygenopptak.

Men det er i slikeperioder med mye trening, mange fritidsaktiviteter og travle tider på jobb atdet er lett å gå på en smell fordi en «glemmer» å redusere aktivitet/treningfor å få nok tid til restitusjon.

Tegn på for dårligrestitusjon kan være at du får melkesyre i beina når du går trapper ellersliter med å komme opp i puls ved intervalltrening. Prestasjonen vil gå ned(løper/sykler saktere enn normalt) og man føler seg generelt sliten. Det erviktig å ta disse signalene med en gang og hvile tilstrekkelig for å unngå detman kaller overtrening (overtraining syndrome).

Overtreninger en kompleks tilstand hvor ikke bare prestasjonene går ned, men evnen til årestituere seg etter trening reduseres, følelsen av tretthet er relativkonstant, hvilepulsen øker og humøret svinger.

Noen opplever også problemer medå sove, redusert appetitt og vekttap. I tillegg er en mer utsatt forinfeksjoner (spesielt luftveisinfeksjoner) på grunn av redusert immunforsvar.Det kan ta måneder og år å komme seg etter overtrening.

Typiskeskader som kommer ved for mye trening/for lite hvile er blant annet seneskader,vonde knær, stressfrakturer (brudd) og benhinnebetennelser. I de flestetilfeller er hvile, avlastning og alternativ trening på lav intensitet riktigbehandling.

Hva som eroptimalt for den enkelte er individuelt. På samme måte som vi responderer uliktpå trening, er det også ulikt hvor mye trening vi tåler og hvor mye hvile vitrenger for å restituere og unngå skader og tretthet.

Med variert trening,variert treningsintensitet og lengde på treningsøktene, tilstrekkelig mat,riktig mat, tilstrekkelig med væske og hvile vil en få maksimalt ut avtreningen. Så oppfordringen er å lytte til kroppen; tren klokt – hvil nok!

Les mer fraNTNU-forskerne: http://cergntnu.wordpress.com