Fikk friskere og mer effektive ansatte

Tine innførte sekstimers arbeidsdag og la til rette for trening. Siden har sykefraværet gått ned og produktiviteten har økt.

Bedriftsfysioterapeut Ingrid Ramberg leder Ellinor Sannes, Oddvin Drøpping, Kristin Gaustad og Rune Brandsæter gjennom styrketreningsøvelsene. Tine oppfordrer ansatte til å bruke den ekstra fritida de har fått etter innføringen av sekstimers arbeidsdag til å trene. Trimrommet blir flittig brukt, og bevisstheten rundt verdien av fysisk aktivitet har blitt større gjennom et livsstilsprosjekt på jobben. 

Saken oppdateres.


Med innføringen av sekstimersdag i 2007, ble arbeidstempoet ved Tine Sentrallager Heimdal høyere.

Morgenskiftet jobber nå fra klokka 7-13, mens ettermiddagsskiftet varer fra klokka 13.00-20.30. Med mye fysisk tungt og ensidig arbeid og en snittalder på 44,15 år blant de ansatte, var mange i faresonen for å utvikle muskel- og skjelettplager. Det var bakteppet for at Tine i samarbeid med bedriftshelsetjenesten til Stamina helse og trening, startet prosjektet som skulle gi de ansatte økt kunnskap om egen livsstil.

God investering

–I januar 2011 fikk alle kartlegge sin egenhelse. 170 personer deltok, og de skulle også lære om stressmestring, kosthold og trening. I dag sier et klart flertall at de har fått økt kunnskap om helse- og livsstil. De er også mer motivert for fysisk aktivitet, sier prosjektleder og bedriftsfysioterapeut Ingrid Ramberg fra Stamina helse og trening.

LES OGSÅ: Sunne ansatte gir bedre sikkerhet på jobb

Meierisjef Henning Martinsen mener fokus på sunn livsstil er en god investering.

–Arbeidstiden ble redusert med 20 prosent. Samtidig økte produktiviteten med ti prosent. Sykefraværet vårt har gått ned fra 11,4 prosent til å være under seks prosent. Fokuset på sunn livsstil er en viktig årsak til de gode resultatene, mener Martinsen og legger til at tillit og samhandling har vært viktige suksesskriterier.

Nyttige «kjerringøvelser»

I treningsrommet på sentrallageret til Tine Meierier renner svetten mens melkesyra omslutter magemusklene. Ellinor Sannes som kjører truck, Kristin Gaustad som jobber i pakkeriet og avdelingsleder Oddvin Drøpping presser seg litt ekstra under veiledning av Ingrid Ramberg.

–Det er lettere å yte mer på trening sammen med andre. Hvis man trener styrke alene, er det lettere å gi seg når det blir tungt, sier Ramberg og legger til:

–Mange tror de er i god kondisjonsmessig form, men de glemmer at det også trengs styrke for å utføre tunge og ensidige arbeidsoppgaver.

Øvelser mange omtaler som «kjerringøvelser», er øvelser som kan bety forskjellen på en god og en vond rygg.

–Jeg er klar over viktigheten av å trene styrke, men jeg har heller trent kondisjon, innrømmer Drøpping, som har både maraton og Birkebeinerrittet på cv-en.

Utvider trimrommet

Nå jobbes det for å få til gruppetrening i arbeidstida også. Og siden trening på arbeidsplassen er blitt viktig for stadig flere, skal treningsrommet bygges ut. Her fins det i dag massasjestol, tredemøller, styrketreningsapparater og treningsprogrammer på dvd.

–Jeg er utrolig glad for trimrommet. Jeg kjører truck og sitter mye i løpet av arbeidstida, sier Ellinor Sannes.

Sammen med kollega Kristin Gaustad, er hun bevisst på å trene styrke.

–Vi vil unngå skader og holde ut lenge i jobben, sier de.

Trener for å unngå operasjon

På tredemølla ved siden av dem er Riza Spahiu i gang med oppvarmingen. En vond skulder er skyld i at han er 50 prosent sykmeldt.

–Jeg trener for å unngå operasjon. Jeg følger et treningsprogram med åtte øvelser, forklarer Spahiu.

Ingrid Ramberg er imponert over hvor målbevisst han er i treningsarbeidet sitt.

–Det er utrolig motiverende å se Riza trene for å komme tilbake for fullt i arbeid, sier hun.

Bedriftsfysioterapeuten opplever generelt at det er de som har fått skadeproblemer som er pliktoppfyllende når det gjelder styrketrening.

–Utfordringen er å få de som ennå ikke har plager til å se verdien av forebyggende trening, sier Ramberg.

Oddvin Drøpping har imidlertid blitt overbevist. At han kan løpe og sykle langt, betyr ikke nødvendigvis at han er godt rustet mot slitasjeskader i ryggen, skuldrene, nakken og armene.

–Jeg er kommet i den alderen at jeg er mer utsatt for slitasjeskader. Å trene styrke på jobben er både nyttig og sosialt, sier Drøpping.

Riza Spahiu har slitt med en vond skulder i flere år. Nå trener han styrke systematisk for å unngå operasjon. Bedriftsfysioterapeut Ingrid Ramberg er imponert over treningsinnsatsen han legger ned. 

Riza Spahiu har slitt med en vond skulder i flere år. Nå trener han styrke systematisk for å unngå operasjon. Bedriftsfysioterapeut Ingrid Ramberg er imponert over treningsinnsatsen han legger ned. 

Tines livsstilsprosjekt
  • Jobbe for enda bedre trivsel og fremme bedre egenhelse hos de ansatte.
  • Øke kunnskapen om temaet livsstil og helse i samarbeid med Stamina helse og trening.
  • Øke ledernes oppmerksomhet på livsstilsproblematikk.
  • La ansatte kartlegge sin egen helse.
  • La prosjektet inngå i bedriftens videre HMS-planer.
Ingrid Ramberg passer på at Oddvin Drøpping gjennomfører styrketreningen som er viktig med tanke på forebygging av skader.  

Ingrid Ramberg passer på at Oddvin Drøpping gjennomfører styrketreningen som er viktig med tanke på forebygging av skader.  

Meierisjef Henning Martisen ser at fokuset på sunn livsstil er en god investering.  

Meierisjef Henning Martisen ser at fokuset på sunn livsstil er en god investering.  

På forsiden nå