Som 21-åring startet Helle Lundereng Klæbu treningssenter. Tre år senere har hun opp mot tusen medlemmer i trønderkommunen som har i underkant av 6000 innbyggere. Klæbu har landets nest yngste befolkning. 30 prosent av innbyggerne er under 19 år.

Lundereng er på fornavn med mange av dem.

– All forskning viser at barn som er i aktivitet og opplever mestring, gjør det bedre på skolen og har bedre psykisk helse enn de som er inaktive. Fokuset her er at barna skal oppnå mestring gjennom aktivitet, dans og lek, sier Helle Lundereng.

Hun har ni års erfaring som instruktør og har jobbet for blant andre treningskjedene 3T og Elixia.

Får politikerskryt

Lundereng får skryt av ordfører i Klæbu, Jarle Martin Gundersen (Sp).

– Arbeidet hun gjør er viktig for folkehelsearbeidet i kommunen. Hun får alle i aktivitet. Når vi har en slik ung befolkning er det særlig viktig med et godt tilbud til de yngste, sier Gundersen.

I treningssalen i de gamle kulturhuslokalene i Klæbu er nær tjue tre- og fireåringer på vei inn og ut av tøytunneler, over en liten trapp og med lette skritt langs utlagte tau. Casper Øien Olsen (snart tre) har ikke tid til å gå. Håret ligg vått inntil pannen.

– Så lenge det er lagt opp som lek, synes jeg det går veldig fint med organisert trening for så små. Som du ser har han ikke akkurat vondt av å være her, sier Stina Øien. Hun har nettopp vært inne med en vannflaske til sønnen.

Det er helt herlig det Helle har fått til her i Klæbu. En stor suksess, sier Øien.

Vekker oppmerksomhet

Treningssuksessen i Klæbu er blitt lagt merke til utover kommunenes grenser. En investorgruppe har ansatt Lundereng som daglig leder for den nye kjeden Go Traning som skal ha et spesielt fokus på trening for barn og unge.

Etter planen skal det første senteret åpne på Tiller i Trondheim på nyåret. Et lite prøvesenter er allerede åpnet.

Henter inspirasjon fra USA

Mye av inspirasjonen henter hun fra USA. Målet er å gjøre treningstilbudet tilgjengelig for flest mulig. Det skal også være mulig for hele idrettslag og enkeltlag å benytte treningssenteret. Og hun vil gjerne tilby aktiviteter ute hos idrettslag og på skoler.

– Vi kan inspirere og være et friskt pust for trenere og lærere. Det kan også bli aktuelt å gå inn som sponsor i idrettslag, sier Lundereng. Hun er ansatt som daglig leder i den nye kjeden.

Ønsker ikke unge barn på treningssenter

Professor Yngvar Ommundsen i idrett- og helsepsykologi ved Norges idrettshøgskole mener de yngste barna ikke bør være på et treningssenter.

– Barn i tre- til fireårsalderen bør få fysisk fostring gjennom barnehage og hjemmet. Treningstilbud som dette kommer som paddehatter. Jeg synes det er kunstig at så små barn skal inn i slike tilbud, sier Ommundsen.

Han er ikke imot tilbud om fysisk aktivitet for barn, men påpeker at det er viktig hvordan aktivitetene legges opp og at det viktigste for små barn er fri lek og ikke organiserte aktiviteter.

Vil etablere seg i Skandinavia

Investor Pål Berg i AHA Eiendom er uenig.

– Tre-fireårsalderen er en viktig alder å starte med trening. Dette konseptet er testet i Klæbu og der er det en kjempesuksess. Nå vil vi rulle det ut i Midt-Norge og deretter satser vi i hele landet og så Skandinavia. Og det er ikke sikkert vi stopper der, sier Pål Berg i AHA Eiendom, en av investorene bak den nye kjeden. Eiendomsselskapet ønsker å etablere sentrene i nærheten av sine studentboliger og andre utleieboliger. Foruten å henvende seg spesielt til barn og unge, vil sentrene også ha ordinære treningstilbud til voksne.

Berg sier kjeden skal skille seg ut ved å være billigere og sprekere.

- Du må ha hodet ned, Trym! Trener Helle Lundereng er litt bestemt i stemmen. Trym Reitan (6) holder kroppen strak og får litt hjelp til å holde balansen. Foto: Glen Musk
Helle Lundereng plystrer mens hun holder i enden av tunnelen. Casper Øien Olsen forstår godt hva give me five betyr. Foto: Glen Musk