- Inaktivitetsepidemi hos barn

Muskel- og skjelettsmerter som tidligere kun ble observert hos voksne, er nå vanlige blant barn, ifølge behandlere.

Håvard Heggem sykler og er i aktivitet som normalt selv om han har hatt vondt i nakke og rygg. - Selv om barn har smerter, er det viktig å være i bevegelse. Barn med smerter må absolutt ha gym, de kan bare gjøre tilpassede aktiviteter, sier kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven. 

Saken oppdateres.

Kiropraktor Thomas Lauvsnes, har registrert en pasientøkning på 450 prosent i aldersgruppen 10 til 19 år fra 2006 til 2011 blant sine pasienter. Lauvsnes sitter i etterutdanningskomiteen i Norsk Kiropraktorforbund, og får inn de samme meldingene fra hele landet.

- Vi ser en klar tendens til at det er flere unge som sliter med smerte i muskler og skjelett nå. De unge trenger også i snitt flere behandlinger hver sammenlignet med for fem år siden, sier Lauvsnes. Selv har han gått fra 23 behandlinger av unge pasienter i 2006 til 232 i 2012.

Fysioterapeutene ser den samme trenden, men har ingen konkrete tall.

- Vi ser en veldig klar tendens til at flere barn får muskel- og skjelettplager og andre livsstilssykdommer. Det er en inaktivitetsepidemi som gir barn et virkelig dårlig utgangspunkt, sier Eilin Ekeland, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund.

Mye hodepine

Håvard Heggem (9) har tatt av seg T-skjorten og ligger på magen på behandlingsbenken. Kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven løfter beina hans forsiktig, for å sjekke om det er like mye bevegelighet i begge to. Selven har lagt merke til at det kommer inn stadig flere barn med smerter som tidligere var forbeholdt voksne.

- Det er mye hodepine som kan relateres til stress eller inaktivitet, og det er smerter i nakke og rygg, sier hun.

LES OGSÅ: - Hopp tau og paradis

Denne utviklingen merkes over hele landet. En komplett oversikt finnes ikke, men kiropraktorene er i gang med å hente inn tall. For voksne er muskel- og skjelettplager et kjempeproblem. 80 prosent av den voksne befolkning rapporterte om smerter i løpet av siste måned, ifølge Formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser.

- Over alt kommer nå små barn helt ned i 7-8-årsalderen til behandling for slike smerter. Mange av barna har fryktelige smerter som vi vet unge ikke har hatt tidligere. Det er bekymringsfullt, sier Lauvsnes.

Ser på bakgrunnen

Kiropraktor Harald Hægland i Bergen rapporterer en økning i antall pasienter mellom 0 og 18 år på 295 prosent.

- Barn sitter mer i ro bak skjermer, noe som fører til mer holdningsrelaterte plager. Menneskekroppen er ikke skapt for å sitte så mye hver dag. Ernæring kan også ha en medvirkende faktor. Forskning viser at vi blir feitere og dermed blir det vanskeligere å bevege seg, sier Hægland.

Ekeland i Fysioterapeutforbundet sier hennes yrkesgruppe kvir seg for å gjøre barn og unge til pasienter.

- Klarer man å redusere årsakene, eller komme rundt årsakene, er det langt fra alle som trenger behandling. Vår overordnede vinkling er at barn må få gode opplevelser med fysisk aktivitet, sier Ekeland.

Dårlige kroppsholdninger

Kiropraktorene ser mange barn med dårlige kroppsholdninger. Hodet synker ned, nakke og rygg krummes.

LES OGSÅ: Starter egen treningskjede for barn

- Slike dårlige holdninger skapes blant annet ved å sitte i sofaen med for eksempel PC. Man bør sitte oppreist ved et bord når man bruker dette, i stedet for å sitte krumbøyd, sier Selven.

De frykter tidlig smertedebut blant barn vil gjøre at flere vil få muskel- og skjelettlidelser som voksne.

- At du har hatt vondt i ryggen før, er den sikreste faktoren for at du vil få vondt i ryggen igjen, sier Lauvsnes.

Kiropraktor Selven tar et fast grep om skulderbladene til Håvard. Så en brå bevegelse.

- Først gjør det veldig vondt, men så blir det veldig godt, forteller 9-åringen.

Råd til foreldre
Å la sko gå i arv, kan være uheldig for den som arver. 

Å la sko gå i arv, kan være uheldig for den som arver. 

  • Lytt alltid til barnet om det forteller om smerte.
  • Sjekk barnets sko. Hvordan er sålen slitt? Hvis den er slitt skjevt foran, bak eller på sidene, kan dette bety at fotstillingen er skjev og at dette forplanter seg oppover. Derfor veldig viktig at barn ikke arver sko.
  • Sjekk høyde på skuldre, er de like? Gjør det samme med vingene på ryggen, smilehullene i korsryggen. Er de på samme nivå og ikke skjeve?
  • Spør om barnet kan sitte på huk med fotsålene i bakken. Hvis man ikke klarer dette, feilbelaster man ryggen hver gang man skal sette seg ned – for eksempel på do.
- Man bør sitte oppreist ved et bord, i stedet for å sitte krumbøyd, sier kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven. Kiropraktorene ser at mange barn har dårlig kroppsholdning.  

- Man bør sitte oppreist ved et bord, i stedet for å sitte krumbøyd, sier kiropraktor Anne Marie Selboskar Selven. Kiropraktorene ser at mange barn har dårlig kroppsholdning.  

På forsiden nå