- Dette er barneversjonen av Lars Monsen

I dag er mange opptatt av å dra på tur med guttegjengen og venninnegjengen. Lars Krempig råder foreldre til å ikke undervurdere barna.

Søskenflokken er en aktiv gjeng. 

Saken oppdateres.

I 2010 laget familien Krempig en serie for lokal-TV. Denne besto av 20 mindre program og fikk veldig mange positive tilbakemeldinger.

- Dette inspirerte oss. Vi er jo på mange turer gjennom hele året, og tok kamera med oss på mange av dem, forteller pappa Lars Krempig (44).

Dette har nå resultert i en serie på åtte program.

Aktiv familie

Sprek har tidligere skrevet om Guro Krempig, som i en alder av 13 år, var den yngste som noen gang har passert Nordvestpassasjen.

Denne gang er alle de fire Krempig-barna med i serien med det passende navnet Villmarksbarna, og det er Runa på åtte år som har fått oppgaven med å være programleder - og på den måten blir seriens stjerne. Hun synes det er en spennende jobb.

- Det er artig, men også litt slitsomt av og til. Det å lese kommentarer til programmene har vært litt slitsomt - og at pappa skal spørre om så mye rart når vi ser på dyr og fugler. Men så er det også ekstra gøy når vi prøver å snike oss innpå dyrene, sier åtteåringen.

Både Guro (14), Ida (11), Runa og Narve (4) er spente på hva andre barn kommer til å synes om serien, selv synes de det er morsomt å dra på tur til nye plasser.

- Hva synes dere er det kjekkeste med friluftslivet?

- Å komme nært dyr og fugler. Vi liker også veldig godt å snørekjøre med hundene og å kjøre hundeslede. Action er artig. Hoppe på ski, kjøre bratte bakker og slikt. Ellers er det selvsagt veldig gøy å få fisk og å være med på jakt - for det er så spennende, sier den aktive søskenflokken.

En slags barneversjonen av Lars Monsen

 - Dette er litt barneversjonen av Lars Monsen. Vi reiser på tur og tar med kamera. Vi har ikke sittet og planlagt de forskjellige programmene, forklarer pappa Krempig.

- Hva er målet med serien?

- Det er uten tvil å gi inspirasjon slik at folk kan komme seg ut. Jeg håper dette er et barne-tv som også foreldre vil se på - og at store og små i fellesskap vil på tur. Om ikke håper jeg at barna maser hull i hodet på foreldrene om at de vil på telt-tur - om så i hagen. Selv om flere av turene i serien er fra lengre turer så ønsker vi å formidle turglede og naturopplevelse - og dette kan man så absolutt få helt i nærområdet i store deler av landet vårt, sier han.

Slår et slag for familieturen

I tillegg ønsker de å vise hvor mye fint som ligger i friluftslivet og slå et slag for familieturen.

- Det trenger ikke bare være slik at kompisgjengen drar på guttetur og at damene drar på dameturer. Det er veldig kjekt å kunne gjøre ting som familie, og så må man ikke ha for små tanker om ungene, sier Krempig.

- Hva mener du med det?

- Mange voksne tenker at barn ikke klarer å gå så langt, men de kan gå kjempelangt de om man bare legger det til rette for dem og ungene er motivert for det.

- Det er jo også en tendens til at man overbeskytter ungene. Man er redd for at de skal ha en kniv i hånden eller for at de skal lage bål. Unger har igjen for å mestre, de vokser enormt på det. Det gjelder å finne litt utfordringer til dem. Differensiere litt. Flokken vår er jo spredt i alder, men alle har sine utfordringer og sitt nivå.

Tips til foreldre

- Mange foreldre synes det er vanskelig å få barna med ut på tur, har du noen tips til dem?

- Man kan begynne i det små, en trenger ikke gå så langt i starten. De kan jo også være litt raus med godsakene, gjøre turen til noe hyggelig noe - det trenger ikke å være så røft og barskt. Lage noen boller og ta med varm kakao er også fint, og ta gjerne med litt tørr ved slik at man kan lage bål selv om det skulle være vått. Det er magi ved akkurat det. Alle liker bål. Og så liker ungene når de voksne blir med på aktiviteter - ikke bare sitter og drikker kaffe. 

Friluftsmannen anbefaler også at man følger med på været og tar høyde for det.

- Ta med presenning om det regner og lag små prosjekter. En fisketur i nærområdet vil ofte være populært. Ta med makk og dubb - det er veldig morsomt å fiske med

Turene har hovedsakelig gått til områder i Finnmark.

- Her er en utrolig variert natur, og det er masse å finne på. Finnmark er et perfekt fylke for folk som liker friluftslv. Er man interessert i jakt, fiske og friluftsliv er det fantastisk å bo her. Mange tror at mørketiden er lang og tung, men det er bare tull. Mørketiden er ei fantastisk tid med masse flott stemning og gjerne glitrende skiføre

Villmarksbarna har premiere på NRK Super i dag, torsdag 10. oktober.

 
Guro og Ida Krempig liker å gå på tur. Å fange sin egen fisk i solnedgang er stor stas. 

Guro og Ida Krempig liker å gå på tur. Å fange sin egen fisk i solnedgang er stor stas. 

VILLMARKSBARNA: Fra venstre: Ida, Guro, Narve og Runa Krempig. 

VILLMARKSBARNA: Fra venstre: Ida, Guro, Narve og Runa Krempig. 

Villmarksbarna har premiere på NRK Super torsdag. 

Villmarksbarna har premiere på NRK Super torsdag. 

På forsiden nå