De har nemlig lært at det ikke nødvendigvis skal så mye til for å redde liv.

I samarbeid med Sør-Trøndelag idrettskrets tilbyr Trondheim kommune to gratis førstehjelpskurs for idrettslag i Trondheim denne høsten.

Sykepleier og kursholder Jarmel Brevik mener det største problemet er at mange er redde for å være intime.

–Se på, snakk med og ta på pasienten. Noen ganger er det ikke så mye som skal til, sier han.

Mistenkte nakkeskade

Rollerderby er en røff kontaktsport, fortrinnsvis for damer. I USA er den i frammarsj. I norsk sammenheng er sporten ganske ny.

Når to lag på rulleskøyter i relativt tynn bekledning møtes til dyst på det harde gulvet i Husebyhallen eller Trondheim spektrum, kan det smelle i ribbein, knær og enda skjørere kroppsdeler.

Alle som driver med sporten i Trondheim, er amatører. De tar likevel førstehjelp alvorlig .

Under en landslagssamling i Oslo nylig mistenkte de alvorlig nakkeskade hos en lagvenninne. De ringte ambulanse, men følte de fikk utrettet noe før den kom.

–Det var fælt. Hun hylte og skrek, forteller Benedikte Hay, som bidro til å roe ned den skadde før profesjonell hjelp kom til stedet.

30/2

Akkurat dét mener Jarmel Brevik er viktig.

Han mener det ikke må bli sånn at førstehjelp er noe som er så fryktelig innviklet. Førstehjelp skal ikke være vanskelig, men effektivt.

Av 5000 tilfeller med hjertestans i Norge i året, overlever rundt 10-11 prosent med god livskvalitet. Med nødvendig førstehjelp innen tre til fem minutter overlever 80 prosent med den samme livskvaliteten.

I dag er det 30 kompresjoner som gjelder. Innblåsinger er litt «ut», så for hver 30. kompresjon skal du blåse to ganger.

Pass på varmetap

Selv om dette er den anbefalte prosedyren, er det nesten ikke mulig å gjøre feil, mener Brevik.

–Bare prøv. Gjør noe. Du kan ikke forstyrre hjertet ved å gi pasienten hjerte- og lungeredning, sier han.

Nå som vinteren nærmer seg og folk også kan være avhengige av livreddende førstehjelp ute i kulda, er det viktig å huske på at en kald pasient kan ha vanskeligere for å overleve enn en varm. Et enkelt teppe kan redde liv. Svette og kalde klær skal tas av pasienten.

Kontaktsporten roller derby, som går ut på at to lag på rulleskøyter på en oval innendørsbane oppnår poeng ved at én av lagets spillere passererer spillerne på det andre laget, krever mye beskyttelsesutstyr. Det kan likevel oppstå skader. Her fra en kamp i Husebyhallen. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Trondheims eget roller derby-lag, Nidaros Roller Derby, blir kurset i livsnødvendig førstehjelp. Fra høyre Ronja Storvik, trener Esben Jakobsen, Benedikte Hay, Silje Irene Hansen (som representerer annet idrettslag), trener Erik Norberg Aanonsen, Monica Krisoffersen og kursholder Jarmel Brevik. «Pasienten» på gulvet er Sofie Norheim, mens Knut Roald Myhre og Trine Ellerås helt til venstre også representerer annet idrettslag. Foto: Morten Antonsen