Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius kjøper selv ferdiglaget pepperkakedeig, og hun kan også fortelle at røyking øker forbrenningen med hele ti prosent. Hun har stilt opp for Sprek i et nettmøte, og her gir hun råd til deg som vil opp eller ned i vekt, hun svarer på om mors kosthold når hun ammer kan gi barnet luft i magen, og gir råd til ekteparet som spiser kroneis til kaffen og lurer på om de kan fortsette med det:

Trond Økland:

Hei. Mange snakker om fettsyrebalensen eller forholdet mellom omega 3 og omega 6 i forbindelse med betennelseplager/ at men ved vanlig kosthold får i seg for mye omega 6 i forhold til omega 3. Eks. leddgikt. Er dette godt dokumentert? Eventuelt hvilket forholdstall skal man strekke seg etter og kan dette måles hos fastlege? Veldig bra med muligheten å få svar på disse tingene. På forhånd takk.

Cathrine Borchsenius:

Hei! Dette er et interessant spørsmål! Det er mye som tyder på at mange av oss får i seg for mye omega-6 i forhold til omega-3. Så er diskusjonen om vi da bør kutte omega-6 eller øke omega-3. En del mener det siste, og jeg heller nok også i den retningen. Veldig mange av oss får i seg for lite omega-3. Det stemmer at det å øke inntaket av omega-3 kan være særlig gunstig ved betennelstilstander og leddgikt. Jeg kan ikke vise til noe dokumentert tall på hvordan forholdet ideelt sett bør være, men det er ihvertfall sikkert at alle bør ta en skje tran om dagen, og at en del vil ha fordel av å få i seg enda mer omega- 3 enn det man får fra en skje tran også. Beste hilsen Cathrine

Voksent par:

Vi nyter ettermiddagskaffen med en kroneis til. Synes det er viktig å kose seg etter en arbeidsdag. Men er det smart i lengden?Voksent par

Cathrine:

Hei! Det hørtes koselig ut! Så lenge det ikke gjør at dere sakte, men sikkert går oppover i vekt, så tenker jeg at en is til kaffen er helt greit. Ihvertfall hvis dere spiser sunt og variert ellers:-) Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog www.bramat.noBesvart: 27.11.2013 12:33

Roald Berge:

Hvilke matvarer vil du anbefale for en som er operert for prostatakreft?

Cathrine:

Hei! Jeg vil anbefale sunn mat, med mye grønnsaker, bær, og helkornprodukter. Dette inneholder massevis av gunstige antioksidanter, vitaminer og mineraler. I tillegg vil jeg anbefale en skje tran om dagen, og gjerne fisk flere ganger i uken. Dette vil sikre inntaket av omega-3 som også har vist seg å kunne være gunstig i forbindelse med kreft. Noen mener at det kan være lurt å begrense inntaket av raske karbohydrater i form av sukker og stivelse. Ha gjerne det jeg kaller et grovkarbokosthold der dere velger langsomme karbohydrater fremfor raske. Du kan lese mer om det her: http://bramat.no/kosthold/helse/524-her-er-grovkarbo-maten Ønsker dere masse lykke til! Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog www.bramat.noBesvart: 27.11.2013 12:31

Arvid:

Hvilket brød er det sunneste en kan spise?

Cathrine:

Hei! Jo mer fiber og hele korn det er i et brød, jo sunnere er det. Det er nemlig ytterst i kornet alle de viktige antioksidantene, vitaminene og mineralene sitter. Fiber er bra for fordøyelsen og helsen, og de fleste av oss får i seg mindre fiber enn vi bør. Derfor bør du velge det groveste brødet! Dette finner du ved å se på Brødskalaen som brødet ofte er merket med. Det groveste brødet har en fullskravert sirkel. I tillegg kan det være lurt å se på brødets grovhetsprosent. Dette står ofte også på brødet. Skal brødet være skikkelig grovt bør grovhetsprosenten være et sted mellom 90 og 100. Beste hilsen Cathrine

Lars:

Heisann! Jeg er en ung mann som sliter med å gå opp i vekt. Jeg vil tro jeg har høy forbrenning, trener jevnlig og har en fysisk krevende jobb. Jeg lurte på om du har noen tips om eventuelt å legge på seg på en sunn og fornuftig måte.

Cathrine:

Hei Lars! Du har sikkert høy forbrenning, du har jo en fysisk krevende jobb og forbrenner jo derfor mye! For at du skal klare å legge på deg litt, så må du få i deg mer kalorier enn det du gjør i dag. Kanskje er du en av dem som tror du spiser mer enn det du gjør? I tilfellet kan det være lurt å være litt bevisst på å spise regelmessig. Ikke hopp over måltider, og spis minst 4 måltider om dagen! Spis gjerne noen mellommåltider også, enten i form av mat eller i form av kaloriholdig drikke som melk, juice, smoothies, kaffe latte osv. Spis gjerne mer av energirike matvarer som inneholder mye umettet fett slik som nøtter og avokado. Ha gjerne en boks med valnøtter på jobb, og ta en neve innimellom! Prøv noen uker å spise regelmessig, vær litt bevisst på at du spiser deg skikkelig mett, og se om dette kan gjøre at du gradvis kan gå litt opp i vekt:-) Beste hilsen Cathrine

Ashlee:

Hei, Blir rapsolje til transfett / herdet fett ved slaget 180 grader ved steking, eller er dette en mer gradvis prosess etter hvert som temparaturen ved steking øker?

Cathrine:

Hei du! Noen tror at det dannes transfett når man varmer opp olje eller margarin, men det er feil. Likevel skal man ikke bruke for høy temperatur når man varmer opp olje fordi det ved høye temperaturer skjer en oksidering/harskning av oljen og det dannes ugunstige stoffer. Jo mer flerumettet fett det er i en olje, jo lettere skjer det en oksidering. Olivenolje og rapsolje inneholder mindre flerumettet fett enn for eksempel soyaolje og solsikkeolje, og bør derfor foretrekkes fremfor andre oljer ved steking. Velger man olje til steking er det gunstigste å steke på middels høy temperatur, opptil 150 grader over lengre tid, eller opp til 220 grader ved svært kort tid. Blir oljen for varm dannes det ugunstige stoffer. Hvis du freser løk eller hvitløk i olivenoljen som varmes opp i pannen, tåler oljen høy temperatur bedre. Løken inneholder nemlig spesielle svovelholdige antioksidanter som beskytter oljen mot å oksidere under oppvarming. Et problem med olje er at det er vanskelig å se når den er varm nok, slik at den fort blir for varm. Dette er et argument for å bruke flytende margarin istedenfor olje når du steker. Margarin inneholder melkepulver som blir brunt ved høy temperatur. Dette gjør det enklere å se når fettet er varmt nok slik at man kan steke maten. Beste hilsen Cathrine

Pepperkakebaker:

Hva er best (= minst kalorifattig vs e-stoffer) - lage pepperkaker av ferdigdeig eller hjemmelaget deig? Har du en god oppskrift? God jul!

Cathrine

Hei! Pepperkaker er vel uansett ikke «sunt», men det hører jo julen til. Lager du deigen selv, så har du bare naturlige ingredienser, og kan selv velge en deig som ikke inneholder altfor mye smør og sukker. Kjøper du deigen, er det nok noen tilsetningsstoffer, men alle tilsetningsstoffer som brukes i Norge er lovlige og ikke helseskadelige slik mange tror. Noen typer ferdig pepperkaker inneholder palmeolje, noe som verken er gunstig for miljø eller helsa. Så akkurat disse kan du styre unna. Det hyggeligste med pepperkaker er jo å bake dem, ikke nødvendigvis å spise dem eller hva? Hvis det uansett ikke blir til at dere spiser haugevis med pepperkaker, så er det kanskje litt hipp som happ hva du gjør. Som travel trebarnsmamma, velger jeg ofte den kjappe løsningen og kjøper ferdig deig. Men så skal det jo sies at det spises minimalt med pepperkaker når de først er ferdige. Beste hilsen Cathrine

Øyvind Hage

Har diabetes 2 og er opptatt av å spise grove, sunne brød. Kan du gi en oppskrift på et hjemmelaget brød passende for en diabetiker, et brød som også smaker godt?

Cathrine:

Hei! Veldig fint at du er opptatt av å spise grovt brød! Grovt brød inneholder mye fiber, som er bra for blodsukkeret, og mye mer næringsstoffer enn fint brød. Det kan også være lurt å bytte ut brød med knekkebrød noen ganger. Kanskje hjemmelaget knekkebrød? Her har du oppskrifter på brød og hjemmelaget knekkebrød med valnøtter fra bloggen min: http://brahverdag.no/knekkebrod-med-valnotter/ http://brahverdag.no/sunt-og-saftig-grovbrod/ Beste hilsen Cathrine

Studenten:

Hei. Jeg er en jente på 25 år som vil gå ned i vekt. Jeg er student, noe som medfører en del stillesitting. Jeg spiser mye grønnsaker og en del frukt og fisk til middag 4-5 dagen i uken, men det blir også en del brødmat. Har du noen tips til justeringer i kostholdet som gir nok energi, men samtidig kan hjelpe med ned i vekt?

Cathrine:

Hei! Dette blir kun generelle råd siden jeg ikke vet noe om kostholdet ditt, og siden jeg heller ikke vet hva du veier og hvor mye du ønsker å gå ned i vekt. Først av alt vil jeg si at hvis du skal ned i vekt så er sammensetningen av det du spiser viktig, men enda viktigere er det at du er i negativ energibalanse, altså at du får i deg mindre kalorier enn du forbruker. Kjedelig men sant. Dette gjør du enten ved å spise mindre kalorier, forbruke mer gjennom økt aktivitet, eller begge deler, noe som ofte er det enkleste. Som en tommelfingerregel pleier vi å si at man trenger rundt 30 kcal per kilo kroppsvekt per dag for å holde en stabil vekt. Veier du feks 80 kilo, trenger du da 2400 kcal. Skal du ned i vekt, bør du trekke fra rundt 500 kcal per dag. Da vil du gå ned rundt 1/2 kilo per uke, noe som er en bra vektreduksjon. Går du ned raskere enn dette, er risikoen stor for at du går opp igjen. I tillegg til å være bevisst på at du ikke får i deg for mye kalorier, er det også lurt å tenke litt gjennom hvor ofte du spiser, og hva slags mat du spiser. Mine viktigste tips i forhold til dette er: 1. Spis alltid frokost, og ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom hver gang du spiser. Dette vil gi deg et stabilt blodsukker, mindre sult og søtsug, og mindre risiko for å overspise sent på dagen. 2. Kutt ned på raske karbohydrater i form av søte drikker, bakervarer laget på finmalt mel, pasta og hvit ris. 3. Velg grove karbohydrater i form av grønnsaker, bær, og grovt knekkebrød/brød. Bytt gjerne ut brødmåltider med grovt knekkebrød. Og spis gjerne en salat til lunsj innimellom. Lykke til! Beste hilsen Cathrine

Ida:

Er det dokumentert at mors kosthold påvirker om babyer får vondt i magen/luftsmerter? Kva bør i tilfelle mor ikkje ete når ho fullammar eit barn?

Cathrine:

Hei! Ja, det ser ut til at kostholdet til en mor som ammer, påvirker fordøyelsen til barnet. Spiser du for eksempel mye druer eller løk, som begge gir luft i magen, vil babyen kunne få vondt i magen/luftsmerter. Hvis det er snakk om ordentlig kolikk, er det en del som opplever at babyen blir bedre hvis mor kutter ut melkeprodukter helt i en periode. Men dette er nokså omfattende, så det vil jeg ikke råde deg til å gjøre hvis det kun er snakk om normale luftplager. Ellers er et tips å drikke ammete (fås på apoteket). Denne inneholder urter som virker mot luftplager, både for mor og barn. Beste hilsen Cathrine

Martin:

Hei. Jeg er en kar på 44 som nå sliter litt med å gå opp i vekt. Gikk opp 7 kg for 1 1/2 år siden, begynte da å løpe + være mer bevisst på kostholdet. Kiloene raste av, gikk ned 9 kilo og sliter faktisk nå med å komme opp på matchvekt. Jeg løper og trener styrke 3-4 ganger i uken. Har du noe tips?

Cathrine:

Hei du! Du sier ingenting om hva du veier nå, men jeg går ut fra at du syns du veide noen kilo for mye før du gikk ned 7 kilo, og at du da fikk en vekt du var fornøyd med? Og så har du gått videre ned noen kilo, og mener nå at du er litt for tynn? Først av alt vil jeg si at jeg syns du har vært superflink som har tatt tak i livsstilen din, begynt å trene og være mer bevisst på kostholdet ditt, og gått ned de kiloene du veide for mye! Du er i en alder der mange menn som alltid har vært slanke, plutselig ser seg selv i speilet og ser at kroppen har forfalt litt. Så bra at du har tatt tak i dette! Siden du trener en del, så tenker jeg at ditt største "problem" er at du ikke får i deg nok kalorier i forhold til ditt nye aktivitetsnivå. Du må altså øke kalorinntaket, og være litt ekstra bevisst på at du får i deg nok energi og næringsstoffer etter trening. Dette kan du feks gjøre på følgende måte: 1. Spis skikkelig frokost hver dag! 2. Ha litt mer pålegg på brødskivene, spis en skive ekstra, og drikk melk eller juice ved siden av til lunsj 3. Legg treningsøktene til før middag. Da kan du spise et lite måltid før du trener, og så en ordentlig middag etter treningen. Denne middagen bør inneholde både protein i form av kjøtt/fisk/kylling/egg og karbohydrater i form av ris/pasta/potet/brød + grønnsaker. 4. Drikk gjerne en YT restitusjonsdrikk etter trening, før du får spist et skikkelig måltid. 5. Unn deg litt snacks og godteri innimellom Følger du disse rådene, er jeg rimelig sikker på at du kommer deg opp de kiloene du nå syns du veier for lite! Beste hilsen Cathrine

Lisa:

Jeg sliter med veldig tørr hud nå som vinterkulden slår inn (spesielt på innsiden av håndflaten). Er det noe spesielt man kan spise e.l for å forbedre dette? Ser etter andre alternativer da håndkremer ikke gjør nytten. Hilsen jente, 20 år

Cathrine:

Hei! I motsetning til hva mange tror, så er det nok ikke sånn at enkelte matvarer eller næringsstoffer kan føre til mye finere hår eller hud. Men det skader jo heller ikke å spise sunt! Det er særlig tre kostholdsfaktorer som kan være gunstig for huden: 1. Nok vann 2. Nok omega-3 3. Antioksidanter, særlig lykopen som du får fra tomater. Så, det kan jo være verdt et forsøk å øke inntaket av vann, ta en skje tran hver dag så du sikrer inntaket av omega-3, og øke inntaket av frukt, grønt (tomater), og bær, slik at du får i deg massevis av gunstige antioksdianter. Kanskje får du mindre tørr hud, men gjør du det ikke har du uansett gjort noe bra for helsen din! Beste hilsen Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog www.bramat.noBesvart: 27.11.2013 11:46

Susanne:

Hei, jeg trener 5-6 dager i uka (veksler mellom styrke og kondisjon). Er det like viktig å få i seg mat rett etter kondisjonstrening som jeg har forstått at det er etter styrketrening? Hva bør jeg i så tilfelle spise etter kondisjonstrening? Jeg trener ofte på kvelden, og har hørt at man ikke bør spise så mye på den tiden av døgnet. Stemmer det? Hva er i så tilfelle best å spise etter kveldstrening?

Cathrine:

Hei! Ja, det er like viktig å få i seg mat etter kondisjonstrening som etter styrketrening. Etter at du har trent kondisjon, særlig hvis du har trent litt hardt, vil glykogenlagrene dine i muskler og lever (karbohydratlagrene) være rimelig tomme. Da er det viktig at du fyller på med karbohydrater igjen, slik at karbohydratlagrene dine fylles opp. Hvis ikke vil du nemlig prestere dårligere neste gang du trener. Og da får du mindre effekt av treningen din. Etter styrketrening trenger du også karbohydrater, men da er det ekstra viktig med protein for å få maks restitusjon og oppbygging av muskelmassen. Hvis du etter en kondisjonsøkt spiser et "vanlig måltid" i form av brød med pålegg, frokostblanding med melk og feks en frukt, middag med både kjøtt/fisk/kylling, grønnsaker og karbohydrater i form av ris, pasta eller poteter, kan du være sikker på at du får i deg det du trenger for maksimal restitusjon. Hvis du trener sent på kvelden, bør du likevel få i deg noe mat. Et tips etter styrketrening kan være at du drikker en YT restitusjonsdrikk. Den gir deg det du trenger av proteiner. Så kan du feks spise litt frukt og en brødskive ved siden av for å få i deg nok karbohydrater også. Lykke til! Beste hilsen Cathrine

Lillian:

Hei. Har nettopp sluttet å røyke. Er 167 cm og 78 kilo er 55 år. Har vært 82 kilo. Så jeg begynte å røyke igjen . Ønsker ikke å legge på meg en gang til. Har du noen gode råd til meg? Jeg blir oppblåst av fint mel og poteter, og pasta. Skulle vel prøvd lavkarbo skikkelig. Men trenger hjelp til å komme i gang. Er i Spania halve året. Så frukt og grønt fråtser vi i når vi er der. Er det noen bok evt å få kjøpt med enkel hverdagsmat. Det er så mange å velge mellom. Håper på positivt svar.

Cathrine:

Hei! Røyking øker forbrenningen med ca. 10 %, og mange som slutter å røyke har en tendens til å putte andre ting i munnen som "trøst". Det kan fort føre til noen kilo opp i vekt. Mitt råd til deg er selvfølgelig at du ikke begynner å røyke igjen slik du har gjort nå. Det er jo faktisk enda farligere for helsen enn noen ekstra kilo.. Mitt tips til deg er at du heller forsøker å gjøre noen endringer med kosten din som kan hjelpe deg til å gå ned i vekt, eller ihvertfall ikke gå videre opp. Du sier at du føler deg oppblåst av fint mel og poteter. Det er faktisk en del av de som har insulinresistens som sier det samme. Insulinresistens er en tilstand du kan lese mer om her: http://bramat.no/kosthold/naeringsstoffer/65-er-karbohydrater-farlig Har du insulinresistens har du økt risiko for overvekt og diabetes type 2, og du vil oppleve at du legger fortere på deg av raske karbohydrater i form av søte drikker (øl inneholder også mye karbohydrater), bakevarer laget på finmalt mel, søtsaker, ris, pasta, og poteter. Mitt tips er derfor at du begrenser inntaket av raske karbohydrater og heller øker inntaket av langsomme karbohydrater i form av grønnsaker, grovt brød/knekkebrød, bær, nøtter, og belgfrukter. Denne maten inneholder massevis av gunstige næringsstoffer, og er dessuten rik på fiber som metter godt, gir stabilt blodsukker og er bra for fordøyelsen. Prøv også å få i deg nok protein i form av magre melkeprodukter, fisk, kjøtt (rent), kylling og egg. Dette metter godt, uten å gi høyt blodsukker. Prøv disse tipsene i noen mnd, og se om ikke det kan hjelpe deg ned noen kilo! Og, det er selvfølgelig ingen ulempe å være fysisk aktiv heller. Beste hilsen Cathrine

Treningsglad:

Hei Cathrine! Jeg trener veldig mye, både kondisjon og styrke - likevel når jeg ikke mine kroppslige mål. Spiser greit sunt, men skeier ut i helgene - er glad i sjokolade. Er det noe jeg kan gjøre for å minske søtsuget?

Cathrine:

Hei! Så bra at du trener en del! Når du sier at du ikke når dine kroppslige mål, er det vanskelig å sin noe på det siden jeg ikke vet hva du veier og hvor høy du er. Kanskje er du bare litt for streng med deg selv mht kroppslige mål? Når det gjelder spørsmålet ditt om å redusere søtsuget, så er det faktisk en del du kan gjøre. Her kan jeg selvfølgelig bare gi deg generelle råd siden jeg ikke vet noe om kostholdet ditt. Gode tips til å redusere søtsuget er: 1. Spis alltid frokost! En sunn og fiberrik frokost har en positiv innvirkning på blodsukkeret og reduserer søtsug hele resten av dagen. 2. Spis regelmessig, ikke la det gå mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid/mellommåltid. Dette vil gi deg et stabilt blodsukker, og dermed mindre søtsug. 3. Spis mye fiberrik mat og velg grove karbohydrater i form av grønnsaker, bær, belgfrukter, nøtter og helkornprodukter. Dette vil mette godt, og gi et stabilt blodsukker og dermed mindre følelse av sult og søtsug. 4. Begrens inntaket av raske karbohydrater i form av søte drikker, lyst brød og annet bakeverk laget på finmalt mel, søtsaker og annen mat som inneholder mye sukker og/eller stivelse. 5. Hvis du er sugen på noe søtt. Prøv å spis noe proteinrikt som feks cottage cheese, tunfisk, skinke el. Det gjør nemlig at søtsuget reduseres betydelig. Lykke til! Beste hilsen Cathrine

Bente Engen:

Angående kost og kolesterol: Er det mest arvelig eller har det mest med mat å gjøre. Hva reduserer koletsterolet? Ønsker å gå ned selv om jeg ikke er i faresonen.

Cathrine:

Hei! Hvor høyt kolesterol du har, avhenger både av arv og livsstil. Noen få mennesker har det som heter familiær hyperkolesterolemi, som innebærer at man har genetisk veldig høyt kolesterol. En del mennesker er disponert for høyt kolesterol, ofte i kombinasjon med andre faktorer som høyt blodtrykk, lett for å legge på seg (særlig rundt magen), og kanskje også økt risiko for diabetes type 2. For mange som har høyt kolesterol vil en omlegging av kosten, sammen med en aktiv livsstil kunne redusere kolesterolet såpass mye at det også reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom betydelig. For å redusere kolesterolet bør man spise mye fiberrik mat i form av grønnsaker, frukt, nøtter, bær, og helkornprodukter, velge umettet fett fremfor mettet, og begrense inntaket av mettet fett, særlig fra kjøttprodukter. Hvis du ikke har et høyt kolesterol, er det selvfølgelig bare fint å spise på denne måten da også. Men det er ikke slik at du vil kunne redusere kolesterolet hvis det ikke fra før av er for høyt.

Inglis:

Hei, Eg er dame på 60 år som sliter med undervekt, Klarer ikkje å legge på meg, Er altfor tynn, Ikkje mykje legene bryr seg når det ikkje er overvekt, har du nokon ide kva kosthold eg må ha for å legga på meg? Har lyst å leva sunt, men få litt meir kjøtt på kroppen. Er 176 cm og 57kg.

Cathrine:

Hei! Fint å få dette spørsmålet, for det er faktisk mange som sliter med å være for tynn også. Med en høyde på 176 cm og en vekt på 57 kilo har du en BMI på 18,4, noe som jo er litt lavt. Siden du sier at du har snakket med lege, så regner jeg med at du har blitt sjekket slik at det ikke er noen underliggende sykdom som gjør at du veier såpass lite. Det er jo bra! Det første rådet jeg vil gi deg, er at du forsøker å være litt bevisst på at du spiser regelmessig, og at du spiser mange små måltider hver dag. Da er det ofte lettere å få i seg nok energi og næringsstoffer. Spis gjerne både frokost, lunsj, middag, kveldsmat, og gjerne noen mellommåltider i tillegg. Drikk gjerne energiholdig drikke mellom måltidene, for eksempel melk, juice, smoothies, kaffe latte, eller YT restitusjonsdrikk. Dette gir deg verdifulle ekstra kalorier. Ha gjerne litt godt med olje i maten du lager, bruk gjerne mat som inneholder en del av det sunne umettete fettet som oliven, avokado, nøtter og oljer, og unn deg gjerne litt søtsaker innimellom. Håper disse tipsene kan hjelpe deg opp noen kilo! Beste hilsen Cathrine