Frode Dieter Ursin var inaktiv etter sykdom og skader. Som deltaker i et forskningsprosjekt har han fått en nytt og bedre liv takket være systematisk trening.

- Målet mitt er å ha en mye bedre helsetilstand, bedre kondisjon, gå ned mer i vekt og ha endret livstil når prosjektet er ferdig, sier han.

Forskningen, som er i regi av NTNU, vil finne ut hvilken type utholdenhetstrening som er mest effektiv for å redusere kjente risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Målgruppen i prosjeket er personer med metabolsk syndrom.

- Jeg har merket stor forskjell etter at jeg ble med i prosjektet, sier Dieter Ursin.

- Hvorfor ville du delta i prosjektet?

- Jeg jobber som trafikkskolelærer, et yrke som er veldig stressende og stillesittende, samt vi spiser mye usunn mat. Jeg ønsket å gjøre noe med det, så tenkte dette var en god mulighet siden jeg passet rett inn i målgruppa, forteller han.

Kan bli medisinfri etter 15 år

Han mener han har fått et nytt og bedre liv på mange måter.

- Jeg har en kronisk nyresykdom, og etter 16 uker trening kunne jeg halvere medisineringen, sier han.

I starten av januar skal han tilbake til nyrelegen, og da er målet at han kan kutte ut all medisin for sykdommen.

- Det vil da være første gang på 15 år at jeg er medisinfri. Det skal i så fall dette prosjektet ha mye av æren for, skryter han.

I tillegg merker krigsveteranen at energioverskuddet er større, noe som kommer familien til gode. Samtidig gjør det godt for det mentale.

Motivert av framgang

Trude Carlsen i forskningsgruppa til CERG, K.G. Jebsen senter for hjerteforskning, synes det er utrolig fint at Frode har fått igjen gleden med å trene.

- Han har fått det til å bli en del av hverdagen sin, og opplever mange av de positive effektene som følger med trening, sier hun og skryter av stå-på-viljen hans.

Hun tror den største faktoren for å holde treningsmotivasjonen oppe er å merke fremgang, noe Frode har gjort.

- Det at han merker fremgang er med på å drive ham videre. Trening er ferskvare; det skal ikke mange dagene til med opphold fra trening før en merker tilbakegang, forklarer Carlsen.

Håper på hverdagsrutine

Både han og de andre deltakerne fikk tett oppfølging de første 16 ukene av prosjektet. Det er noe CERG ser viktigheten av for at deltakerne skal klare å gjennomføre treningen.

- Flesteparten av deltakerne er utrente og har ikke trening som en del av hverdagen sin, sier hun.

Håpet er at oppfølgingen bidrar til at trening blir en del av hverdagsrutinen.

- Det fine med dette prosjektet er at det går over så lang tid så du har mulighet til å endre vanene permanent, sier Frode Dieter Ursin.

En ekstra motivasjonsfaktor for han er at prosjektet har ikke bare positiv innvirkning på hans liv, men at resultatetene fra prosjektet også vil være til nytte for andre.

Her kan du se Frode Dieter Ursin teste oksygenopptaket sitt.

Videoen er laget av UNIKARD, en nasjonal forskningssatsning i regi av Nasjonal samarbeidsgruppe for medisinsk og helsefaglig forskning. Forskningskoordinator i UNIKARD er Charlotte Björk Ingul, lege og forsker ved NTNU. På hjemmesiden www.unikard.org  legges det ukentlig ut videoblogg om hjerte- og karforskning fra et av hjerte- og karforskningsmiljøene i Norge.