Antall medlemmer i Den Norske Turistforening (DNT) ble i 2013 for første gang på over en kvart million mennesker. Hele 250 968 turglade sørget altså for at organisasjonen oppnådde det høyeste medlemstallet noensinne, med en økning på 4.000 personer sammenlignet med året før.

– Det er utrolig gledelig at så mange nyter godt av vårt tilbud, sier generalsekretær Nils Øveraas til Dagen.

Større interesse for friluftsliv

DNT er Norges største friluftsorganisasjon. De jobber for å fremme et enkelt, aktivt, allsidig og miljøvennlig friluftsliv - og for å bevare natur og kulturverdier. Organisasjonen har hele 57 lokallag, Oslo og omegn er størst med 75 098 medlemmer, deretter følger Bergen med 25 516 og Stavanger med 22 985.

- Vi har også kjempetall. TT har 18684 medlemmer som bor i Sør-Trøndelag. Dette er rekord og en vekst på 2,1 prosent i forhold til fjor. Veksten er størst blant barn og ungdom. Vi har nå 4237 meldlemmer under 26 år, sier Jonny Remmereit i Trondhjems Turistforening.

- Hver 16. sørtrønder er nå medlem i TT, mens det er hver 20. person som er medlem i DNT på landsbasis, legger han til.

– Interessen for friluftsliv og det å holde seg i form er blitt større. Det å gå en tur er en viktig del av den norske identiteten. Turistforeningen har et godt tilbud både i nærmiljøet og på fjellet, konstaterer Øveraas.

Også kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke gleder seg over medlemsrekorden.

- Det er veldig gøy, og bekrefter at norsk turkultur aldri har stått sterkere. Vi har klart å få med oss enda flere på tur. Vi øker både blant barn, unge og de godt voksne, og har klart å skape aktiviteter som inspirerer mange, sier Bakke til Sprek.

- Hvorfor tror du at så mange nå er med?

- Tur og friluftsliv er en viktig del av den norske identiteten, og nordmenn er mer friluftsglade enn noen gang. Det ser vi også i sosiale medier, vi elsker å dele turbilder med vennene våre. Samtidig ser vi at turvanene endrer seg og at nye aktiviteter blir mer populære.

Aktiviteter som kajakk, kiting og toppturer er populært blant de unge og adrenalinsøkende, men det er fremdeles det tradisjonelle friluftslivet som står sterkest blant folk flest. I en undersøkelse gjort av TNS Gallup på vegne av DNT tidligere i fjor, kommer det frem at fottur i skog og mark, samt det å gå i fjellet er mest populært. Nordmenns favorittsted om sommeren er Jotunheimen.

SE OGSÅ: Klarer vi denne turen på åtte timer?

Mange seniorer

Å gå på tur er den enkleste og mest tilgjengelige måten å holde seg i form på.

- Samtidig tilbyr DNT aktiviteter, kurs og turer for de fleste, både de som liker å gå turer i nærmiljøet til de som søker kick og ny opplevelser. Som DNT-medlem får ikke bare rabatt på hytter og turer, men du støtter også arbeidet med å merke 22.000 km med sti og vedlikeholde nesten 500 hytter.  Vi er veldig glade for at så mange er medlemmer og dermed bidrar til at enda flere kan komme seg ut på tur.

- Dere har for første gang over 60 000 medlemmer som er over 60 år, hva viser det – og hvor viktig er det?

- At vi når ut til stadig flere seniorer er veldig gledelig. Stadig flere av de godt voksne har lyst å gå på tur i skog og fjell, og seniorer er også en enorm ressursgruppe for oss. Av 250 664 medlemmer er 61 479 over 60 år.

Hun sier at en av årsakene til veksten nok skyldes alle seniorgruppene de har over hele landet, som arrangerer aktiviteter fra enkle turer i nærområdet til overnattingsturer på fjellet.

- Her kan man få turvenner, og trygge rammer, samtidig som man får oppleve naturopplevelser og friluftsliv, påpeker hun.

Seniorer er den gruppen som jobber mest dugnad i for dem. Hvert eneste år merker de tusenvis av stier og holder hyttene rene og klare til bruk.

- Dette har hele organisasjonen stor glede av, og vi er veldig takknemlige for innsatsen som legges ned.

- Tror dere at dere vil øke medlemsmassen ytterligere i 2014?

- Ja, vi tror at medlemsmassen vil øke - målet er at hele Norge er medlem i Den Norske Turistforening. Når vi vet hvor stor effekt friluftsliv har på folks livskvalitet, så er det viktigere enn noen gang at nye grupper oppdager gleden ved å være ute.