Malene Blikken Haukøy gleder seg over at fjellmaraton øker i popularitet. Søndag løper hun Trollheimen fjellmaraton som hun vant da det ble arrangert for første gang i fjor. Malene Blikken Haukøy gleder seg over at fjellmaraton øker i popularitet. Søndag løper hun Trollheimen fjellmaraton som hun vant da det ble arrangert for første gang i fjor. Foto: Enern/Martin Dalen

Stadig flere hiver seg på denne trenden: - Det er en helt spesiell følelse

– Det er helt unikt, mener Malene Blikken Haukøy.

Malene Blikken Haukøy (25) snakker om fjellmaraton, en trend som brer om seg blant eliteløpere, mosjonister og supermosjonister. Søndag skal hun løpe Trollheimen fjellmaraton i Oppdal, løpet hun vant i fjor da det ble arrangert for første gang. Da brukte hun 4 timer og 43 sekunder på de 42 kilometerne.

— Det er en spesiell følelse å krysse mållinja når du har vært ute og løpt i kanskje sju timer. Og fjellmaraton er en unik mulighet til å se fjell og flotte stier. Det er en fin konkurranse og treningsform, mener Blikken Haukøy.

Fersk norgesmester

Det er stadig flere som får øynene opp for de lange fjelløpene.

— Det er ganske nytt i Norge, og jeg håper det vokser seg enda større. Det en populær trend som krever allsidighet som løper for man kan være skadeutsatt når man løper så langt, sier 25-åringen som nylig ble norgesmester i ultraterrengløp.

Et fjelløp byr på trening og konkurranse i vakker natur. I helga blir det deltakerrekord i Trollheimen fjellmaraton der deltakerne velger mellom maraton eller halvmaraton. Foto: Enern/Trond Aalde

Sammenlignet med et gateløp, byr løping i terrenget på helt andre utfordringer.— Det krever mer balanse og koordinasjon å løpe i terrenget. Det er mye uforutsett som dukker opp i stor fart. I et fjelløp er det mange som taper tid når de løper nedover. Man må trene på nedoverbakkeløping, for man skal tørre og gutse, og det er stor belastning på framsiden av lårene å løpe utfor. Og når du har kommet ned en bakke, skal du rett opp en annen, sier hun.

— Er litt ensomt

På ei god treningsuke trener hun 21-22 timer i uka. Da løper hun cirka 110 kilometer. Men det viktigste er antallet høydemeter som hun kan føre opp.

— Jeg prøver å få 7-8000 høydemeter per uke. Det er de som er viktige, sier hun og medgir at hun ofte drar alene på trening.

— Det er litt ensomt. Jeg vil jo springe langt og i mange timer, sier Blikken Haukøy som også er på landslaget i randonné.

Setter deltakerrekord

Jeanette Hargin, daglig leder i Fjellenern på Oppdal, forteller at de får en pen økning i antall deltakere i år. Og fra Gjevillvasshytta rapporteres det at stadig flere løpere observeres på treningsturer i området.

— I fjor hadde vi 250 startende totalt, nå har vi 288 påmeldte, sier Hargin som tror de vil kunne bygge opp arrangementet til å tåle at 1000 deltakere stiller til start.

Fjelløp byr på helt andre utfordringer enn gateløp: Nedoverbakkene er spesielt krevende når de foregår i høy fart og må trenes spesielt på, mener Malene Blikken Haukøy. Foto: Enern/Martin Dalen

Deltakerne fordeler seg på maraton og halvmaraton, og Hargin sier at økningen er størst på den lengste distansen.— Det virker som det er mange som har trent med maraton som mål. Og mens vi ser at kvinnene er i mindretall på sykkelritt, så stiller de opp på fjelløpet, sier hun.

(Krever innlogging)

Motbakkeutfordring

Mens mange mosjonsløp tilbyr flere distanser, er det hel— og halvmaraton som gjelder i Trolllheimen.

— Hvis folk ønsker mer fjelløp, kan tikilometer være en mulig distanse. Men nå er tilbudet til de som vil ha en kortere utfordring motbakkeløp på lørdag. Vi ser at flere familier legger opp til ei løpehelg med løp begge dagene, sier Hargin.