– Ja, ja, vi er blitt gode venner!

Det er Nicole McPherson Wolfgang Wee sikter til. En yndig australsk pilates-instruktør, med glinsende sort hår og silkemyk stemme.

De treffes ofte, Nicole og Wolfgang, og han har aldri noe mer på kroppen enn en underbukse.

Hver uke, mandag til fredag, klokken 07.15 om morgenen. Han trykker play, hun ønsker velkommen.

Mens ungene skiver ost med høvel, skjærer egne brødskiver og smører dagens niste til skolelunsjen, trekker podkastverten for gardinene, ruller ut treningsmatten på kjøkkengulvet og setter på en Youtube-video.

Gardinene er av hensyn til naboene (og muligens litt seg selv). For i løpet av de 20–30 minuttene hver morgen, skal det jokkes, bøyes og stønnes. Det er rumper i været og komprimerende stillinger på alle fire.

Først måtte han komme over skammen. Så stivheten. Etter hvert kom styrken og resultatene.

I tillegg til å ha bygd opp en av landets største podkaster, med over 50.000 unike lyttere og flere titalls tusen seere i videoformat hver uke, er 41-åringen nå også i sitt livs form.

Det etter å ha børstet støv av treningstrenden som gikk som en farsott gjennom Hollywood på 90- og tidlig 2000-tallet.

Han gir rødt kjøtt og pilates mye av æren for at kroppen fungerer bedre enn noensinne, og at han har et vaskebrett du kunne brukt til å skrubbe vekk selv de mest inngrodde rødvinsflekker.

Slik har du neppe sett podkastverten før. Foto: Signe Dons

En rygg til besvær

– Alle øvelsene er så jævlig mye tyngre enn de ser ut som! Jeg pleier å brøle av smerte.

I podkaststudioet sitt på Telenor Arena har Wolfgang Wee gjort et sjeldent unntak. Matten er rullet ut, og for en gangs skyld setter han på en video av Nicole iført mørk kortbukse og en sort overdel.

Fra kontoret kan man se ned på det gamle vakttårnet til den nedlagte flyplassen på Fornebu. Den forsvant ut av drift 7. oktober 1998, omtrent samme tid som treningsformen pilates var på sitt aller mest populære.

Den er kanskje ikke like utbredt lenger, men etter fysikken til Wolfgang å dømme, er den minst like effektiv.

– Det er veldig lite som skal til. Jeg er jo blitt 41 år, men er mye bedre trent nå enn da jeg var yngre. Det er «grisehard» trening, sier Wee når han tar plass på matten.

Det var under koronapandemien at podkasteren plukket opp pilates-hansken for første gang. Da hadde han slitt med ryggplager i over 15 år, som følge av en prolaps i 2007.

Wee ga seg selv en utfordring: 30 dager med pilates, hver eneste dag.

I motsetning til tidligere, var motivasjonen for fysisk aktivitet nå en helt annen.

– Da jeg var yngre, trente jeg for å se bra ut. Nå trener jeg for ikke å slite når jeg blir 50, 60 og 70 år. Jeg liker tanken om at jeg skal kunne plukke opp handleposer og barnebarn uten å ha smerter.

Siden han begynte med pilates, har han så å si vært skadefri. En fin kropp har kun vært et biprodukt av den daglige treningen.

Vel, dét og muligens de andre ekstreme tingene han gjør i hverdagen.

Dette er «fastfood» for Wee. Tre minutter på hver side, etterfulgt av fire minutter hvile. Foto: Siri Øverland Eriksen

Biff og bind for munnen

– Jeg tror det er biffen som gjør det. Litt som en løve som spiser mye kjøtt og ligger stille, men som fremdeles har kjempemye muskler. Jeg har mye mer muskler nå.

Wee er sin egen forsøkskanin. Han kaller det fenomenologi. Det er ikke nødvendigvis noen vitenskap eller forskning bak mye av det han gjør, likevel mener Wee at det funker for ham.

41-åringen står fint i at et høyt inntak av rødt kjøtt, er stikk i strid med anbefalingene fra blant annet Helsedirektoratet (se faktaboks under).

Wee mener det er et sykdomstegn at vi ikke kan foreta oss noe som helst, uten at vitenskapen har gitt sitt skinnende grønne lys.

– Når jeg spiser veldig mye kjøtt, virker det som, med så lite jeg trener, at jeg bygger mer muskler, blir mindre syk og har mindre problemer knyttet til mage- og tarm.

Det er muligens en og annen der ute som setter en ultraprosessert müslibar i halsen, men slik lever han til vanlig:

  • Kosthold: Første måltid inntas rundt lunsjtider. Det består av fet gresk yoghurt og fire egg. To timer senere spiser han en 400 grams biff. Siste måltid er middag med familien. Det kan være alt fra pasta til fiskegrateng.

  • Fasting: Har drevet med tidsbegrenset spising i flere år. Er nå mer fleksibel enn tidligere. Kan spise frokost, dersom han føler kroppen trenger det.

  • Teip: Hver natt teiper han igjen munnen, slik at han kun puster gjennom nesen om natten. Noen av fordelene hevdes blant annet å være redusert blodtrykk, bedre søvn og mer effektivt oksygenopptak. Du kan lese mer om det her.

  • Kulde og varme: Alle dusjer avsluttes med iskaldt vann i 60–120 sekunder. Sauna én gang i uken.

  • Lys: Så fort han står opp, går han ut og eksponerer øynene for direkte sollys. Fra klokken 21 stenges alt av kunstig lys i leiligheten.

  • Koffein: Sluttet helt med koffein. Drakk tidligere en hel presskanne med kaffe før lunsj.

Også er dette med fysisk aktivitet, hvor han de siste årene har forandret tilnærmingen fullstendig.

Wee er ikke redd for å tråkke sine egne stier her i livet. Foto: Signe Dons

Lite og lett

Lav intensitet, kontinuitet, litt hver dag. Det er det nye mantraet til Wolfgang Wee.

Fem ganger i uken trener han 20–30 minutter pilates og tar noen runder med pullups. Han mener det særlig er to interessante aspekter ved å trene lettere og mindre, men med høyere frekvens.

  1. Akkumulert volum: Trener du kjempehardt to ganger i uken, klarer du kanskje 30 pullups på mandag og 30 på torsdag. Tar du ti hver dag, får du et høyere ukevolum.

  2. Lettere å få kontinuitet: Mister du én økt, hvis du kun trener to i uken, er det lettere å havne bakpå. Mister du én økt, men trener litt hver dag, er du ikke like sårbar.

I tillegg anbefaler han alle menn over 40 til å teste pilates. Skaderisikoen er lav, samtidig som effekten er god.

– Jeg får mange kamerater i gang på den første økten, men det blir som regel med den ene. For menn er det nok vanskelig å komme over den feminitetsbiten.

Et annet aspekt, som også har vært grunnfilosofien til podkasten, er at du aldri må gjøre deg avhengig av andre for å få noe gjort. I podkasten ordner han alt selv. Det gjelder for treningen og.

– Hvis du er avhengig av et treningsstudio, en gruppetime eller en instruktør, så er du også avhengig av at tilbudet står der. Alt jeg trenger nå, er en treningsmatte.