På ski i vinterferien? Slik velger du det beste utstyret

Her er utstyret som får frem skigleden og gjør dørstokken litt lavere.

Malin Delbekk og Magnus Kværner har gått for felleski.

Malin Delbekk og Magnus Kværner har gått for felleski. Foto: Morten Uglum

Vintersesongen er i full gang, og det er snø i store deler av landet. Det betyr at skiløypene og fjellene igjen fylles opp med nordmenn med ski på beina.

Men for noen er dørstokkmila litt vel lang. Komplisert smøring av ski kan gjøre sitt til at skituren i marka blir droppet til fordel for andre aktiviteter i vinterhalvåret.

Malin Delbekk og Magnus Kværner ville ikke droppe skituren en formiddag denne uken. Mye av grunnen er det nye utstyret de har kjøpt. De entret Sognsvann-løypenettet i Oslo-sol og med matchende skiutstyr.

– Vi la litt i det. Vi hadde det billigste utstyret først, men da vi kjøpte dyrere utstyr endret det hele opplevelsen, sier Delbekk, mens hun ser ned på sine nye Madshus-ski.

– Vi valgte å kjøpe nye staver og ski og er superfornøyd, fortsetter Kværner.

Delbekk og Kværner stikker seg ikke ut i de folkerike løypene, men under skiene kan det skimtes en svart felle. Det er ikke tilfeldig.

– Vi kan ingenting om smurning og jeg vil ikke ringe foreldrene mine hver gang jeg skal på ski, sier Delbekk.

– Det er mye gøyere nå, legger hun til, før de trasker av gårde i den oppkjørte nysnøen i retning Ullevålseter.

Magnus Kværner og Malin Delbekk på ski på Sognsvann.

Magnus Kværner og Malin Delbekk på ski på Sognsvann. Foto: Morten Uglum

Vi har snakket med noen eksperter som gir sine råd for å senke dørstokkmila og gjøre skihverdagen litt enklere og gladere for mosjonisten uten mastergrad i idrettsvitenskap.

1) Flyttbar- og justerbare bindinger

Flere skiprodusenter har lansert flyttbare bindinger, men denne sesongen kommer produsenten Rottefella med en binding som kan flyttes mens du går. Planen er også at det skal komme en elektrisk variant, som kan justeres i fart med en fjernkontroll.

Bindingene fra Rottefella kan skrus på mens du går.

Bindingene fra Rottefella kan skrus på mens du går. Foto: Morten Uglum

2) Kjøp felleski

Felleski er strengt tatt ingen nyhet, men salget har eksplodert de siste to årene.

– Det er viktig å gjøre dørstokkmila så kort som mulig. Mange er veldig fornøyde med felleski, for man slipper stresset med kladder under skiene og dårlig gli, sier Siri Helle, grunnlegger av Learn2-gruppen.

Thomas Losnegård fra Norges idrettshøgskole er enig i at felleski gjør veien til skiløypen kortere.

– Felleski er på mange måter «the missing link» innen langrennsski. Det tar vekk smørejobben, og gjør at det er enkelt å komme seg ut, selv om det er veldig kaldt eller mildt. Mange går også i forskjellige føreforhold. Det blir aldri helt optimalt, men det er godt nok for de fleste, sier Losnegård.

Med fellesski slipper du den store smørejobben, men må likevel rense fellene. Det gjøres enkelt med en spray som påføres og vaskes av.

Felleski kan også fås for barn ned til 5–6-års alderen.

– Det er et lite gjennombrudd som gjør at foreldrene slipper å tenke på smørebiten, sier Losnegård.

Med en felleski trenger du ofte ikke mer enn det ene paret med ski.

3) Duatlon/kombisko:

For mange er det en god løsning å kjøpe en kombisko, men Siri Halle foretrekker duatlonsko, som er racingvarianten.

– De er litt lettere, men kaldere. Når det er kaldt kan man heller ha støvelovertrekk. Med slike sko har du sideveis støtte, som er godt for mange i nedoverbakker. Men likevel har du svikten i skoen når du går fremover, så den er nesten like fleksibel som en klassisksko, sier Halle.

4) Mindre bekledning

Kanskje ikke en løsning, men snarere et tips fra langrennsekspertene. Frys litt når du starter på turen din.

– Mange tar på altfor mye tøy. Mye klær veier ekstra, og så blir man for varm i løpet av turen. Jeg pleier å si til elevene mine at de skal fryse litt når de starter treningen, da har de på seg rett bekledning, sier Losnegård.

Thomas Losnegård er førsteamanuensis på Norges idrettshøgskole.

Thomas Losnegård er førsteamanuensis på Norges idrettshøgskole. Foto: NIH

5) Velg rett staver

Mange bruker mye tid på å velge rett ski og de beste klærne, men bruker lite tid på å velge riktige staver.

– Lengden på stavene er selvsagt viktig, men vekten spiller også en stor rolle. Velg enkle karbonstaver, ikke aluminiumstaver. Da får man en helt annen skiopplevelse, sier Losnegård.

Produkter kan gjøre opplevelsen med felleski enda bedre, mener ekspertene.

Produkter kan gjøre opplevelsen med felleski enda bedre, mener ekspertene. Foto: Morten Uglum

6) Flytende glider

Før deg som foretrekker å smøre skiene, men ikke har egen smørebod med strykejern, kan flytende glider være et godt alternativ, mener tidligere toppløper Frode Estil. Han er i dag avdelingsleder ved skiidrettslinjen på Meråker videregående skole i Trøndelag.

– Det har kommet en del hurtigvarianter, både av klister og glider. Flytende glider er veldig lettvint, da kan du gjøre klar skiene på et par minutter. Holdbarheten er nok lenger om du gjør det ordentlig, men for en treningstur når sålen begynner å bli grå er det nok mer enn bra nok, sier Estil.

Frode Estil har to OL-gull og fire VM-gull, og er i dag avdelingsleder ved Meråker videregående skole.

Frode Estil har to OL-gull og fire VM-gull, og er i dag avdelingsleder ved Meråker videregående skole. Foto: Christine Schefte