120 treningssentre varsler konkurs i løpet av få uker: – Situasjonen er dramatisk

Bransjedirektør i Virke Trening spår konkurs og at mange ansatte vil miste jobben hvis ikke myndighetene lar treningssentre åpne dørene i løpet av mai. Slik svarer Helse- og omsorgsdepartementet.

Mange lurer på når treningssentrene får åpne igjen.

Mange lurer på når treningssentrene får åpne igjen. Foto: Christine Schefte

– Vi har behov for en dato for snarlig gjenåpning i mai. Hvis ikke vil svært mange treningssentre gå konkurs i løpet av de neste ukene. Virkes siste anslag er 120 treningssentre. Dette understreker alvoret i saken, sier bransjedirektør i Virke Trening, Kjersti Oppen.

Hun refererer til Virkes medlemsundersøkelse. Der varsler over en fjerdedel av deres 400 treningssentre konkurs om myndighetene ikke gjenåpner sentrene.

Bransjedirektør i Virke Trening, Kjersti Oppen, forteller at 120 av Virkes 400 treningssentre varsler konkurs i løpet av få uker om myndighetene ikke gjenåpner treningssentre igjen.

Bransjedirektør i Virke Trening, Kjersti Oppen, forteller at 120 av Virkes 400 treningssentre varsler konkurs i løpet av få uker om myndighetene ikke gjenåpner treningssentre igjen. Foto: Foto: Stian Schioldborg /

– Forskjellsbehandling

12. mars ble treningssentrene stengt på grunn av koronakrisen. Mandag åpnet frisørsalongene, mens idretten fikk lov til å starte opp igjen med organisert trening tidligere i april.

Det mener Oppen er forskjellsbehandling.

– Det er også en sterkt manglende logikk i at idretten nå har fått tillatelse til å trene inne igjen til tross for at de er langt dårligere stilt til å ivareta smittevernhensyn. Denne forskjellsbehandlingen gir også en stor risiko for at bransjen mister dyktige ansatte, mener hun og trekker frem personlige trenere som nå kan gjenoppta lønnet arbeid for idrettsklubber og mer, men ikke på sentrene.

20.000 ansatte er permitterte

Ifølge Oppen er 10.000 ansatte som er medlem av deres treningssentre, permittert. Det utgjør 95 prosent. Totalt i bransjen er 20.000 ansatte permittert.

– Situasjonen er dramatisk for arbeidsplasser i bransjen. Hvis vi ikke kommer i gang igjen raskt, frykter vi nå for at mange ansatte kan forsvinne for godt, advarer Oppen.

Hilde Holck er daglig leder og eier av treningskjeden 3T i Trøndelag. Hun er i likhet med Oppen bekymret for arbeidsplassene.

– Det er umulig å ha noe som helst form for planlegging eller forutsigbarhet for videre drift av egen virksomhet uten en dato for gjenåpning på plass. Dette har dramatiske konsekvenser med hensyn til omsetning, inntjening og arbeidsplasser, sier Hilde Holck.

Hilde Holck er administrerende direktør i 3T i Trondheim. Hun sier kjeden er avhengig av å gjenåpne treningssentrene i mai.

Hilde Holck er administrerende direktør i 3T i Trondheim. Hun sier kjeden er avhengig av å gjenåpne treningssentrene i mai. Foto: 3T

3T i Trondheim har nå 640 ansatte som er permittert.

– Storting og regjering gjorde det riktige da de tok raske grep og stengte ned Norge. Men nå er det minst like viktig at de gjør raske grep for å gjenåpne bransjen. Vi er avhengig av å komme i gang igjen nå i mai, forteller Holck.

Engasjerer tusenvis av medlemmer på Facebook

Trygve Amundsen er administrerende direktør for Nr1 Fitness, som blant annet har flere treningssentre i Bergen. Søndag opprettet han den åpne Facebook-gruppen «Vi som vil ha treningssentrene tilbake!».

Tirsdag morgen har gruppen fått over 4000 medlemmer.

– Det er fantastisk. Gruppen vokser raskere og raskere. Det viser engasjementet folk har for at treningssentrene skal åpne igjen, sier Amundsen.

Amundsen mener myndighetene har gjort en for dårlig jobb ettersom de ikke har gitt Virke en tilbakemelding siden 15. april.

– Det er altfor dårlig. Vi kan åpne umiddelbart og vil gjøre de nødvendige smitteverntiltakene som Virke har anbefalt, sier Amundsen.

Trygve Amundsen er administrerende direktør for Nr1 Fitness. Han mener at Nr1 Fitness kan åpne umiddelbart og fungere innenfor myndighetenes smittevernregler.

Trygve Amundsen er administrerende direktør for Nr1 Fitness. Han mener at Nr1 Fitness kan åpne umiddelbart og fungere innenfor myndighetenes smittevernregler. Foto: BALAZS VARGA

Amundsen mener at medlemmene vil være kapable til å overholde de strenge smittevernreglene på treningssenteret. Han føler i likhet med Oppen at bransjen blir forskjellsbehandlet.

– Selvfølgelig blir vi forskjellsbehandlet. Idretten kan trene inne, og der er ofte barn i aktivitet. Hos oss er de fleste 16 år eller eldre, og voksne klarer i større grad å følge smittevernregler, mener Amundsen.

Illustrasjonsfoto: Treningssentrene står tomme i disse dager.

Illustrasjonsfoto: Treningssentrene står tomme i disse dager. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Slik svarer myndighetene

Vi sendte en rekke spørsmål (se fakta) til Helse- og omsorgsdepartementet, blant annet når treningssentrene kan åpne igjen. Dette svarte de:

«Regjeringen har besluttet en gradvis og kontrollert gjenåpning av samfunnet. Det innebærer at noen tjenester og aktiviteter vil få lov til å starte opp igjen før andre. Treningssentre skal i dag holdes stengt. Det samme med svømmehaller, badeland og fornøyelsesparker. Når disse virksomhetene kan åpne opp igjen, avhenger av hvilke råd som kommer fra Helsedirektoratet», skriver statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i en e-post.

Hun påpeker at utkast til veiledere utarbeidet av bransjen ikke endrer på denne beslutningsprosessen.

Vis fakta ↓
Spørsmålene til Helse- og omsorgdepartementet
Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun forteller også at treningssentrene er stengt gjennom forskrift.

«Så der kreves det mer enn en veileder, der kreves det også en forskriftsendring. Forskriften gir ikke kommuner eller andre anledning til å gi dispensasjon.»

Statssekretæren påpeker samtidig at jobben treningssentrene gjør for å være klare til å gjenåpne, er viktig.

«Når det besluttes at treningssentrene ikke lenger skal holde stengt, vil imidlertid det arbeidet bransjen allerede har gjort, kunne vise seg å være viktig for en rask og sikker gjenåpning», skriver Erlandsen.