Da Norge stengte ned, fikk Joakim «skrekken». Slik bygde han sitt eget treningsstudio til 1500 kroner.

Mange bygger sine egne treningsapparater når sentrene holder stengt.

Joakim Dahlberg har bygd sitt eget private treningsstudio.

Joakim Dahlberg har bygd sitt eget private treningsstudio. Foto: Privat

– Den torsdagen «alt» stengte, fikk jeg litt skrekken. Først sjekket jeg alternativer, om folk hadde hjemmegym. Jeg fant et par stykker, men de hadde ikke akkurat lyst på besøk, flirer Joakim Dahlberg.

Frolendingen er en av Norges beste styrkeløftere og ble nummer to i benkpress i junior-NM i 2019, da han satte personlig rekord på 165 kilo.

Uten mulighet til å trene på et treningssenter eller hjemme hos andre, sjekket han hva det kostet å kjøpe inn vekter.

Som aktiv styrkeløfter må Dahlberg ha så det monner. Det billigste han fant, var en pakke med vektskiver på totalt 260 kilo til 15.000 kroner. En benk kommer fort på 3–4000 kroner i tillegg.

– Helt sykt, kommenterer Dahlberg.

Underveis i byggeprosessen.

Underveis i byggeprosessen. Foto: Privat

Betong og tre

Så kom han på at det gikk an å bygge selv.

– Jeg begynte å snekre en benk, og vekter kan jo støpes i betong, det er lett å få til.

Han fant målene på vektskiver på nett og lagde støpeformer i tre. Så veide han opp betong og støpte ti 20 kilosskiver, to på 10 kilo og to på 5 kilo.

– De ble ganske greie, men har ikke armering, så jeg må være ganske forsiktig når jeg setter dem fra meg i markløft.

LES OGSÅ: Stjerne satte ny verdensrekord.

Her gjennomføres den første økta i Joakim Dahlbergs «Covid 19-gym».

Her gjennomføres den første økta i Joakim Dahlbergs «Covid 19-gym». Foto: Privat

Vektene er støpt i B20-betong og gulvavrettingsmasse.

– Massen koster mer, men tåler også mer.

Også selve vektstangen er hjemmelaget – den fikk han låne av en annen.

Treningsbenken er utstyrt slik at Dahlberg kan trene benkpress, knebøy og pull-ups. Benken er kledd med kunstskinn.

– Mye av det jeg har brukt, er rester jeg har hatt liggende, men det hadde ikke kostet mye uansett.

Totalpris for vekter og benk anslår han til 1500 kroner.

Benken er bygd med 2–4. – De tåler ganske mye, sier Joakim Dahlberg. Stativet er avstivet (plankebitene som er skråstilt), slik at det ikke skal klappe sammen.

Benken er bygd med 2–4. – De tåler ganske mye, sier Joakim Dahlberg. Stativet er avstivet (plankebitene som er skråstilt), slik at det ikke skal klappe sammen. Foto: Privat

– Hvor sikkert er det å lage dette i tre?

– Når benken ligger flatt, skal den tåle vel så mye som på gymmen. Det er viktig å avstive den, så den ikke klapper sammen. Når den er skråstilt, tør jeg ikke å løfte så mye. Måten jeg har bygd stativet på, gjør at alt trykket kommer på én plank. Det kan bære mye mer enn hva jeg løfter, i hvert fall ett tonn. Det er viktig at du er sikker på at det makter den vekta du trener på, ellers kan du skade deg ganske heftig.

Fått mye respons

Byggingeniøren har løftet vekter siden han var 14 og hadde store planer for 2020. To av målene var NM i styrkeløft og NM i benkpress.

– Koronaviruset ødela. En av grunnene til at jeg lagde gymmen, var for å holde det ved like.

Ennå er det usikkert når treningssentrene kan ha åpent som normalt.

– Tror du at tendensen med å trene med vekter hjemme holder seg?

– Jeg tror det. Folk er blitt veldig kreative. Jeg kommer nok til å reise på gymmen når den åpner. Det er greit hjemme også, men utstyret på gymmen er mye bedre.

På treningsforum, deriblant Norwegian Athletic Forum, viser mange frem at de nå gjør som Dahlberg: Bygger sine egne treningsapparat. Sørlendingen har fått mye respons etter å ha lagt ut bilder av sitt private treningsstudio på Facebook.

– Jeg har fått en hel haug med spørsmål om hvordan jeg gjorde det. Mange av dem som vil trene, har begynt å ta tak hjemme. Det er ikke så mye du trenger, og vekter kan være så mangt; vann, et brett med brusbokser eller lecablokker. Det er bare å være kreativ.

Nick Jevan bruker sin hjemmelagde løsning til å trene benkpress og knebøy.

Nick Jevan bruker sin hjemmelagde løsning til å trene benkpress og knebøy. Foto: Privat

Mange kreative

Kreativ har også Nick Jevan vært. Med bruskasser har han laget både benk og stativ til benkpress og knebøy.

– Det kostet meg bare 128 kroner. I tillegg har jeg diverse strikker med og uten håndtak, manualer og okkultasjonsbånd som brukes når jeg trener armer, sier Jevan, som er utdannet som personlig trener.

Kim Sivertsen er en av Norges sterkeste menn. Han trener like hardt som før koronakrisen, bare med annet utstyr. 33-åringen har tidligere skrevet om den nye treningshverdagen her.

– Vi var nok en del som reagerte med sjokk og vantro da treningssentrene ble pålagt å stenge på grunn av koronaviruset. Årevis med hardkjør passerte i revy foran øynene våre og vi kunne formelig kjenne muskelmassen smelte og renne bort bare ved tanken på ikke å få kjenne vektene rive i kroppen, ha kalk på hendene og ammoniakk i nesa.

Løsningen ble å snekre stativ og løfte det han hadde til rådighet, blant annet vinterdekkene til SUV-en.

Trebarnsfaren Kim Sivertsen (33) fra Kristiansand er blant Norges sterkeste menn. Han har norgesrekord i Farmer’s walk for maksimal vekt i 90 kg-klassen og Apollon’s markløft i 80 kg-klassen.

Trebarnsfaren Kim Sivertsen (33) fra Kristiansand er blant Norges sterkeste menn. Han har norgesrekord i Farmer’s walk for maksimal vekt i 90 kg-klassen og Apollon’s markløft i 80 kg-klassen. Foto: Privat

Aleksander Ryen har også bygd benk og stativ i tre. Benken er trukket i vinylstoff og står på en yogamatte fra Biltema. Han anslår at totalkostnaden var cirka 700 kroner.

– Noen var usikre på bærekraften til benken. Den er testet opp til 250 kilo, skriver han på Facebook.

Benken er trukket i vinylstoff.

Benken er trukket i vinylstoff. Foto: Privat

Stoppet først opp

At mange nå finner andre måter å få trent styrke enn på et treningssenter, bekreftes av Trond Evald Hansen. Han er administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening.

– De første ti dagene etter at Norge ble lukket ned, stoppet alt opp. Men ganske snart begynte treningsutstyr å selge voldsomt, og butikkene viser til omsetningsrekorder.

Ifølge Hansen selges det mye av alt, inkludert utstyr til styrketrening. På grunn av en del fint vær, selges det mange sykler, telt, hengekøyer, joggesko og så videre.

Han tror at mange av dem som trener styrke, har laget seg nye rutiner.

– En del kan gjennomføre enkle varianter som å trene på et teppe hjemme på stuegulvet. De mer seriøse har nok investert og bygd treningsstudio i garasjen og satt inn litt enkelt utstyr. Mange blir nok litt «gale» og kjenner på behovet for å komme seg ut. Da tar de fram sykkelen som en erstatning for å gå på treningssenter, sier han.