USA-feber på NTNU

321 NTNU-studenter ønsker å studere i USA i 2009-2010. Det er en dobling fra året før. USA har slått knockout på Europa.

Saken oppdateres.

NTNU-studentene er generelt blitt mer interessert i å ta et utenlandsopphold, men USA skiller seg klart ut. Fra studieåret 2009/2009 til 2009/2010 har det skjedd en dobling i antall søkere til amerikanske læresteder.

Til San Diego

Rasmus Eiternes Guldvik (21) er en av dem som drar over Atlanteren. Neste studieår tilbringes ved universitetet i San Diego, California. Han studerer samfunnsøkonomi, og tar ett år utenlands før han skriver masteroppgaven.

– Jeg har bodd i Trondheim hele mitt liv. Nå er det på tide å oppleve noe annet. Jeg har også forstått at næringslivet ser på utenlandsopphold som et stort pluss. I tillegg til det faglige utbyttet, er det nyttig å få inn engelsken skikkelig. Finanskrisen og Obama gjør det ikke mindre interessant

– Det gode klimaet og strendene betyr ingenting?

– Absolutt ingen ulempe.

Betaler prisen

Med firer i engelsk fra videregående, slipper Rasmus å avlegge språkprøve. Han drar sammen med en kamerat og kjenner også ei norsk jente på sivilingeniørstudiet som skal til San Diego.

Skolepengene koster 100 000. Fratrukket stipendandelen fra Lånekassa, regner Rasmus med at utenlandsoppholdet vil koste ham 70 000 kroner ekstra. Dollarkursen er et stort spenningsmoment.

- Dyrt, men jeg har funnet ut at det er verdt det, sier USA-fareren.

Ut av 11. september-skyggen

– Etter terrorangrepet 2001 ble alt så vanskelig. Praktiske hinder skremte folk bort. Nå ser det til å ha gått over litt, sier Hilde Skeie, sjef for internasjonal seksjon ved NTNU. Skeie mener at den store interessen kan forklares med akademisk kvalitet, avtaler mellom fagmiljøer ved NTNU og amerikanske universiteter og generell nysgjerrighet for USA. Hun ser heller ikke bort fra at det også kan være en Obama-effekt.

Det er fakultetene samfunnsvitenskap/teknologiledelse, ingeniørvitenskap/teknologi og informatikk/matematikk/elektronikk som har flest søknader om USA-opphold. Noe av forklaringen på den prosentvise skyhøye vekten for neste studieår er en omlegging ved industriell økonomi som innebærer at to årstrinn søker samtidig.

USA er tilbake

I 2004 reiste over fire ganger flere NTNU-studenter til Europa enn til USA. Nå tyder alt på at USA blir størst. Tendensen var klar i fjor da USA-søkningen økte med 50 prosent. Europa økte også i fjor og fortsetter i år, men blir forbikjørt av amerikanerne.

Visekonsul Deborah Lingwood fra den amerikanske ambassaden i Oslo besøkte NTNU denne uken for å informere studentene. Hun er glad for den store interessen.

– Jeg tror noe av forklaringen er ambassadør Benson K. Whitneys innsats. Vi er veldig opptatt av at studenter skal komme til USA og ved ambassaden er studentene blitt høyere prioritert, sier Lingwood.

 
På forsiden nå