Tjente 18 000 på «gratis» studiepoeng

Sara Underland Mjelva tok tre eksamener etter et rykte om «gratis» studiepoeng på psykologi ved NTNU.

Saken oppdateres.

NTNU har ambisjoner om å bli et av Europas fremste universiteter. Rektor Torbjørn Digernes varslet i Adresseavisen i går en ytterligere satsing på kvalitet og fremdyrking av elitemiljøer. Det rimer dårlig med erfaringene til Sara Underland Mjelva.

Rykte om «gratis» studiepoeng

Mjelva avsluttet sin bachelorgrad våren 2008 og tok permisjon fra studiene da hun ble valgt inn i NTNUs styre. For å få gjort om deler av studielånet til stipend, var hun avhengig av å vise Lånekassen at hun fortsatt studerte.- Jeg hørte et rykte i studentmiljøet om at man kunne ta emner på psykologi uten å kjøpe bøker og uten å lese. Eksamensformen er avkrysning. Jeg bestemte meg for å prøve, uten å forberede meg i det hele tatt.Mjelva gikk opp i tre emner, fikk D i ett emne og E (laveste ståkarakter) i de to andre. Fagene hun tok er sosialpsykologi, personlighetspsykologi og psykosomatikk og helsepsykologi.Fikk 22,5 studiepoeng

- På forhånd trodde jeg at ryktet om at det var så lett å stå var overdrevet. Men jeg fikk altså 22,5 studiepoeng, uten å kunne noe som helst om psykologi. Økonomisk tjente jeg 18000 kroner på at jeg sto. Denne snarveien har vært kjent i flere år. Det er merkelig at det ikke er gjort noe med det.Ifølge Mjelva er det rykter om andre fag som også gir svært lettkjøpte studiepoeng.Trist og urettferdigSara Underland Mjelva synes det er trist at det er mulig å ta eksamen uten å kunne noe.- Jeg tenker på psykologistudentene som jobber seriøst, og jeg tenker på hele Dragvollmiljøet. Inntrykket av at det er så lett er ikke rettferdig. De fleste studentene jobber hardt. Problemet er at universitetet mangler ressurser til å følge opp studentene. På emnene jeg meldte meg opp i, var det ingen oppfølging eller obligatoriske innleveringer. Når eksamensformen er av typen flervalgs, blir det en fristende snarvei for studenter som trenger studiepoeng. På bachelor står du i tillegg ganske fritt til å velge emner.Mjelva mener ikke at lave krav er et generelt problem ved NTNU. Selv har hun gode erfaringer fra statsvitenskap. Styrerepresentanten mener også det er umulig å ta snarveier gjennom sivilingeniørstudiet på grunn av mange obligatoriske øvinger, oppgaver, seminarer og forelesninger.- NTNU har ansvarMjelva vil ikke frikjenne universitetet for ansvar, selv om midlene er knappe.- Det er ansvarsfraskrivelse å skylde bare på ressursene. Universitetet har et ansvar for at studentene har kunnskapen de skal ha. Mitt inntrykk er at det spares hardt på bachelornivået for å sikre kvaliteten på master- og doktorgradsutdanningen. Men bachelorkandidatene skal også ha en kompetanse, og alle som tar master- og doktorgraden har en bachelorgrad i bunnen.- Du tilstår at du har skaffet deg studiepoeng du ikke fortjener. Kommer du til å bruke disse emnene på cv'en din?- Nei. Jeg har allerede en bachelorgrad i statsvitenskap, og i høst skal jeg starte masterstudier i samme fag.

Lang vei til eliteuniversitet

Mjelva sitter som en av to studentrepresentanter i NTNUs styre. Hun kjenner godt ambisjonene om å hevde seg internasjonalt.

- Jeg tror vi har en lang vei å gå til å bli et eliteuniversitet. Universitetene kan godt ta opp mange studenter, men det kan ikke være sånn at man bare kan seile gjennom. Med resultatbaserte bevilgninger og knappe ressurser kan lærerne bli fristet til å senke listen. Jeg har hørt fra andre studenter at faglærere kvier seg for å stryke folk. NTNU etterlever ikke kvalitetsreformen, og det tror jeg ikke de andre universitetene gjør heller.

 
På forsiden nå