105 hybler på ett kjøkken

I går markerte forskningsminister Tora Aasland startskuddet for byggingen av nye studentboliger i Elgeseter gate. 116 studenter skal dele ett kjøkken.

Saken oppdateres.

– Å skaffe studentboliger gjennom samskipnadene, skaper gode levekår for studentene og sikrer lik rett til utdanning for alle, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland, som deltok i markeringen av byggestart for 105 studentleiligheter i Elgeseter gate 49 i går.

De 94 hyblene og 11 parleilighetene, som skal huse 116 studenter, skal stå ferdige til studiestart sommeren 2011.Felleskjøkken

I andre etasje i det seks etasjer høye bygget skal felleskjøkkenet ligge. Det blir delt inn i åtte kokeseksjoner, slik at studenter fra ca. 13 hybelleiligheter bruker hver seksjon. Eiendomssjef Bård Kåre Flem i Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) forteller at de diskuterer hvordan bruken av kjøkkenet og renholdet kan organiseres.

– Det er en utfordring, men vi diskuterer driftskonseptet. Det skal være studentdrevet, men vi vurderer å ansette en miljøansvarlig som organiserer opplegget. Vi skal intervjue dem som vil bo her, og vi vil legge mye vekt på det sosiale, sier Flem, som ser for seg at det kan arrangeres kokkekurs for studentene i felleskjøkkenet

Det spanske arkitektteamet MEK vant konkurransen om å tegne de nye studentboligene i 2008, og konkurransen var en del Europan 9, en europeisk arkitektkonkurranse. Målet med Europan er å lage prosjekter som er nyskapende for bolig- og byutviklingen.

I det opprinnelige vinnerforslaget var det boblebad og campingplass på taket av studentboligene, og fasaden var kledd i blå netting, for å gi et transparent inntrykk. Nå er det bestemt at fasaden skal dekkes av trespiler.

– Når en kommer til økonomi, er det en del som forsvinner. Men det blir takterrasser i femte etasje, sier Flem.

I det første forslaget var det tegnet rulleporter med dør i inn til de enkelte hybelleilighetene. Rulleportene er nå droppet på grunn av krav til brannvern.

SiT ønsker å bygge et lavenergibygg, som bruker maks 100 kwt per kvadratmeter per år, og har søkt Enova om penger til å dekke merkostnadene.- En del av miljøpakken

Ordfører Rita Ottervik (Ap) var også med på markeringen av byggestarten i går. Trondheim kommune har bidratt ved at SiT fikk kjøpte tomta av kommunen langt under markedspris.

Hun ser de nye studentboligene i krysset Elgeseter gate/Abels gate i sammenheng med miljøpakken til de rødgrønne, som skal få flere til å gå, sykle og ta buss.

– Elgeseter gate vil se annerledes ut om 15 år. Vi vil legge til rette for en campusløsning som gagner studentene. NTNU og HiST (Høyskolen i SørTrøndelag) vil blomstre nedover denne gata, sier Ottervik.Lover ingenting

Hun kom også med et hjertesukk til statsråden, om mer penger til bygging av studentboliger.

– Vi ønsker 20 prosent dekning av studentboliger i samskipnadsregi. I dag er dekningen bare 13 prosent. Når nye studentboliger på Berg og her står ferdige, har vi fortsatt store utfordringer, sier Ottervik.

Hun viser til at det er over 30 000 studenter i Trondheim, 7000 flere enn for ti år siden, og at økningen bare i fjor var på ett tusen.

Men Tora Aasland kan ikke love Trondheim penger til å dekke deler av regningen for nye studentboliger også i 2010.

– Det er 1000 boliger som skal fordeles og det holder vi på med. Mer kan jeg ikke si. Men vi er klar over at behovet er størst i de store byene. Det er lav dekning i Trondheim fra før, så byen bør ligge godt an, sier Aasland.

 
 
 
På forsiden nå