Anne-Sophie Mutter ble æresdoktor

Fiolinisten ble utnevnt til æresdoktor i forbindelse med NTNUs 100-årsjubileum.

Saken oppdateres.

- Anne-Sophie Mutter er en glimrende ambassadør for alle de verdier som NTNU står for. Hun er internasjonalt fremragende, har kunnskap, ekspertise, globalt nedslagsfelt, gjennomgripende kvalitet og engasjement, sa NTNUs rektor Torbjørn Digernes i sin tale i kveld.

Kunngjøringen av æresdoktoratet skjedde i en fullsatt Olavshall, med HM kong Harald i spissen for flere hundre æresgjester fra inn- og utland, skriver NTNU i en pressemelding.

- Unikt i europeisk sammenheng

Mutter, som er født i Tyskland, har i en årrekke vært med i TrondheimSolistene, og Digernes sier at hennes innsats der er en av hovedgrunnene til utnevnelsen.

- Den måten Anne-Sophie Mutter gjennom ti år har instruert, inspirert og vært en ledestjerne for TrondheimSolistene, er helt unik i europeisk sammenheng. Hun representerer det ypperste av kvalitet i den kunstneriske verden og baserer sine tolkninger på en perfekt blanding av dyptgripende kunnskap om musikken og en sterk emosjonell pasjon for formidlingen, sa rektoren.

LES OGSÅ: TrondheimSolistene spilte for millioner.

- Mutter har bibrakt de unge musikerne i Trondheimsolistene erfaringer på et nivå langt over det de fleste får gjennom et helt helt musikerliv. Hun har hele tiden lagt vekt på det unike med orkesterets lokale profil, nærmest fullstendig basert på tidligere og nåværende studenter fra NTNU, fremholdt Digernes i talen.

Utnevnt via storskjerm

Mutter hadde ikke anledning til å være til stede under NTNUs jubileumsfeiring. Via storskjerm fra München ga imidlertid den verdenskjente fiolinisten uttrykk for stor glede over utnevnelsen.

– Det er en helt spesiell ære å bli utnevnt til æresdoktor ved NTNU. Det er en spesielt stor ære fordi dette skjer på 100 årsdagen til NTNU, og fordi jeg havner i selskap med svært dyktige fagfolk innen forskning, arkitektur og musikk, sa Mutter.

Hun refererte til den nære forbindelsen mellom NTNU og TrondheimSolistene.

- Det er unikt at NTNU bidrar til å gi unge strykestudenter muligheten til å spille verden rundt. Det er et fruktbart samarbeid, hvor TrondheimSolistenes renommé verden over også bidrar til at NTNUs navn blir profilert over hele verden, linket til den ekstraordinære sounden som orkesteret har.

Mutter lovet samtidig at hun kommer til å holde en konsert i Trondheim for å takke for utnevnelsen.

 
På forsiden nå