Kneblet kongene

Aktivister fra Studenter for EU kneblet natt til torsdag en rekke statuer i Trondheim.

Saken oppdateres.

- Dette har vi gjort fordi vi ønsker å sette fokus på situasjonen i Hviterussland hvor den politiske oposisjonen blir kneblet, sier leder i studenter for EU i Trondheim, Trygve Grønbekk, til adressa.no.

Ønsker debatt

En rekke forbipasserende tok bilder av de kneblede statuene i Trondheim i dag, men ikke alle så ut til å skjønne hva dette dreide seg om.

- Hviterussland er nærmest et diktatur, og vi mener at EU kunne ha gjort mye mer for å bedre situasjonen i landet. Derfor ønsker vi nå en debatt rundt temaet, sier Grønbekk.Internasjonal aksjon

Aksjonen er i regi av paraplyorganisasjonen JEF, og statuer i hundre europeiske byer er i løpet av natten og dagen blitt kneblet.

I Norge har dette skjedd i Trondheim, Oslo, Stavanger og Tromsø.

- Statuene vi har kneblet i Trondheim er Kong Olav i Stiftsgårdsparken, Kong Haakon ved Nidarosdomen, Torgkona, Falken ved Hotell Residence og Hjallis ved Mercursenteret. I tillegg har vi hengt opp plakater på «Studenten» i Nordre gate og «Den siste viking» i Ravnkloa.

Grønbekk forteller at de ikke har søkt om tillatelse, men at han ikke tror de vil få problemer som følge av aksjonen.

- Vi ødelegger ingenting med dette, men håper å skape et inntrykk som folk husker og diskuterer, sier han.

Ikke populært hos politiet

Operasjonsleder Birgit Monsås i Sør-Trøndelag politidistrikt setter ikke videre pris på aksjonen.

- Det finnes bedre måter å uttrykke sin ytringsfrihet på enn å tilgrise byens statuer, sier hun til adressa.no.

Politiet hadde i 11.30-tiden ikke oversikt over hvor mange statuer som var kneblet, men Monsås forteller at en patrulje har ryddet vekk «papirrasket» ved statuen av Kong Haakon. Det er ennå ikke tatt stilling til om politiet vil forfølge saken.

Dagen for aksjonen er ikke tilfeldig.

- Det er tre år siden Alexander Lukashenko kuppet presidentvalget, sier Grønbekk og forteller at de vil aksjonere hvert år til situasjonen i Hviterussland har bedret seg.

 
 
 
 

På forsiden nå