Frykter smitte under fadderuka

Flere tusen studenter vil delta på fadderuka til NTNU om to uker. Dette kan føre til svineinfluensasmitte.

Saken oppdateres.

- Jeg er faktisk veldig bekymret for svineinfluensaen. Det kommer rekordmange nye studenter i år og flere av dem er utvekslingsstudenter. Vi kommer ikke til å avlyse fadderuka, men vi er nødt til å få hjelp til å håndtere smittefaren, sier Mariam Johnsen.

Fest, moro og forelskelse

Om kort tid begynner studieåret for over 30 000 studenter i Trondheim og mange av dem vil delta på ulike fadderukearrangement. Ved NTNU vil studentene kunne være med på fadderarrangement i hele to uker, hvor det hele braker løs 11. august.

LES OGSÅ: Forberedt på eksplosjon av influensasyke

- Hele programmet er ennå ikke klart, men det blir helt sikkert sommer-OL, konserter, grilling og stand up. Vanligvis har rundt 2000 studenter deltatt på fadderuka for Dragvoll-studentene. I tillegg har studentene på Gløshaugen eget fadderopplegg. Det samme har høgskolen, sier Johnsen.

Fadderuka innebærer vanligvis fest, moro, alkohol og kanskje forelskelse for studentene.

- Vi vet at mange studenter blir betatt av hverandre under fadderuka og med litt alkohol i kroppen kan ting skje. Vi får gratis kondomer fra Røde Kors, men vi kan ikke gå rundt å leke klinepoliti, sierJohnsen.

- Ikke få panikk

Hun understreker at det ikke er aktuelt å avlyse arrangementet.

- Vi ønsker ikke at studentene skal få panikk. Vi vil heller ikke ta sorgene på forskudd, så faddeuka vil bli gjennomført. Men pandemien skremmer oss, innerømmer hun.

Studentlederen har allerede sendt et brev til ledelsen ved St. Olavs Hospital med spørsmål om sykehuset er forberedt på storinnrykket av studenter. Men ettervidere undersøkelser, ble det klart at det er Trondheim kommune som sitter på ansvaret. Legevakta vil kunne ta imot studenter som ikke har fastlege i Trondheim.

– Vi har en poliklinikk som står klar til bruk. Den skal i utgangspunktet bare brukes i helgene. Men om behovet blir stort, kan vi holde den åpen hele uka. Vi må hele tida være på vakt og oppgradere bemanningen, sier avdelingsoverlege ved legevakta i Trondheim, Nils Ericsson.

– Unngå store ansamlinger

Smittevernlegen i Trondheim sitter på hovedansvaret for kommunens svineinfluensaberedskap og hun ber studentene ta ansvar.

– Det er gjerne under store arrangement at smittefaren er stor. Jeg vil uansett ikke råde studentene til å avlyse fadderuka. Men jeg tror nok jeg vil råde personer med astma, sukkersyke og andre som er ekstra utsatt for komplikasjoner til å unngå store ansamlinger av folk, sier fungerende smittevernlege i Trondheim, Tove Røsstad.

– Unngå syke folk

Hun har flere gode råd til studenter som frykter influensasmitte.

– Man kan bli smittet av svineinfluensa på to måter. Enten gjennom å være i nærheten av syke folk som hoster og nyser. Da er det lett å puste inn små dråper med virus. Det er også mulig å bli smittet gjennom at man tar på ting med virus på. Et godt forebyggende tiltak er derfor god håndhygiene. Det er også lurt å holde seg unna folk som er syke, sier Røsstad.

– Vil du råde studentene til å tenke seg om en ekstra gang før de klemmer eller kysser hverandre?

– Jeg vil heller si det slik: De som er syke, bør ikke klemme eller kysse andre. Det vil bidra til å spre smitte, sier hun.

Beredskapsplan

NTNU har lenge jobbet med en beredskapsplan i forhold til svineinfluensa.

– Vi er i gang med å henge opp plakater med informasjon om svineinfluensa. Vi kommer også til å ha ekstra renhold i tida framover, sier HMS leder ved NTNU, Anne-Beth Holte.

Hun føler et stort ansvar for studentene som kommer til universitetet om kort tid.

– Fadderuka er et arrangement i studentregi. Men vi føler et ansvar for å legge til rette for å unngå smitte. Fadderuka innebærer en del natteliv og sammenspleising av studenter. Dette må vi ta opp med studentene og gi dem informasjonen som Folkehelseinstituttet har gått ut med om svineinfluensa, sier Holte.

LES OGSÅ: Influensaberedskap på Storås

 
På forsiden nå