Facebook er studentenes beste venn

Twitter? Mail? YouTube? SMS? MMS? Glem det. Det er Facebook som gjelder.

Saken oppdateres.

Hele åtte av ti studenter er på Facebook daglig, viser studmag-undersøkelsen 2010. Nesten ingen bruker twitter.

Det finnes en egen gruppe på Facebook for studenter som har strøket på eksamen og gir Facebook skylda. Det kan være et uttrykk for humor, for frustrasjoner og for behovet for det er å dele litt ulykke med andre. Men mest av alt handler det om et medium som oppleves nært, enkelt og åpent. Som en god venn.

- Det er er ikke noe spesielt for oss studenter, sier Camilla Amundsen på universitetet i Stavanger (UiS).

- Alle unge bruker Facebook. Bruken er selvsagt forskjellig, men Facebook slår ut alle andre behov vi har på nettet. Din beste venn er som oftest bare et tastetrykk unna. Hun får nikkende hoder rundt bordet fra medstudentene Richard Vatland, Tonje Vetrhus Karlsen, Sigrid Byre og Stine Elisabeth Skorpe.

LES OGSÅ: Tvitrer ikke, sjekker ikke

De går andre året på lærerutdanningen i Stavanger og har nettopp vært ute i praksis. Det er i slike situasjoner Facebook virkelig er det sosiale limet. I dette samfunnet er kommunikasjonen og omgangen med hverandre nesten som du er i samme rom.

- Vi chatter ikke – selv om det også er mulig – men sender små og noen ganger litt lengre meldinger til hverandre, sier Sigrid Byre. –Det er heller ikke slik at du må være morsom eller ha så mye å si. Det er mer den sosiale feelingen at du har noen å «snakke» med som er på nett, som oftest svarer raskt og som fyller noe av dagen med koselig innhold.

For mange venner

- Aldri noe virkelig alvorlig altså?

- Jo da. Det er jo nettopp det som er det beste med Facebook. Du kan bruke det i undervisningen, som mail, du kan chatte, du kan skrive på veggen til en bestemt venn eller du kan legge ut bilder fra vennefesten. Det er ikke andre begrensninger enn de du lager selv.

Lærerstudentene har en felles erfaring fra de gikk inn med egen profil og åpnet seg for verdenen utenfor: Det ble altfor mange venner.

Etter hvert har de mer eller mindre slettet sine gamle profiler, laget seg en ny og etablert en mer begrenset og ærligere vennekrets.

- Da opplever vi også at Facebook fungerer enda bedre. Du kjenner de fleste, og selv om du ikke har like ofte kontakt med alle, ligner det mer på en vanlig omgangskrets der du har en slags kontroll.

– Vil dette forsterkes enda mer med iPhone?

– iPhone gjør det enda enklere å være oppdatert, sier Richard Vatland som den eneste i denne gjengen som har iPhone. –Men jeg bruker den bare til sjekking av inngående meldinger. Når jeg skal svare eller hente ned vedlegg eller dokumenter, går jeg på pc-en, sier han.

Fra brev til Facebook

- Facebook-bruken i denne undersøkelsen, utfyller helt det jeg kjenner igjen fra tilsvarende undersøkelser i andre miljøer, sier Jill Walker Rettberg ved Universitetet i Bergen (UiB) der hun er førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier.

- Facebook limer sammen livet til folk som gjerne vil ha noe med hverandre å gjøre. Og en slik utvikling er egentlig naturlig. Fra brev og prospektkort, til telefon og meldinger går det en direkte og moderne lenke til Facebook.

- Hva er det med Facebook som skiller den så klart ut fra andre sosiale medier?

- Det er intimiteten, tror jeg. Mens Twitter er et mer åpent forum og er en slags informasjonskanal – også på sosialt nivå riktignok – skiller Facebook seg ut med sin enkle og lite utfordrende måte å holde kontakten med andre på. Det er ikke noe teknologisk hokus pokus. Samtidig er kanskje Facebook også det konvergente svaret på et sosialt medium.Alle behov du har for å få, dele og sende ut beskjeder, kan gjøres via denne kanalen. Og når du vet at mer eller mindre alle er der, blir svært mange av dine sosiale behov bekreftet. Og dessuten – Facebook skiller mellom generasjonene, hvem som er venner med hvem, men alle kan være der med sin vennegruppe.

- Er Facebook svaret for all framtid?

- Nei da. De fleste sosiale medier har en levetid på fra 3–5 år. Når Facebook nå er blitt allemannseie, vil det sikkert dukke opp nye sosiale medier. Men inntil videre jobber Facebook iherdig og effektivt for å utvikle programvaren sin. Og samtidig blir brukerne en stadig mer attraktiv gruppe for de som har noe å selge. Men hva som skjer når, er som kjent usikkert i denne bransjen, understreker Jill Rettberg.

 
På forsiden nå