- Jeg er ikke redd

NTNU-studenten Maria risikerer å bli sendt ut av landet når hun publiserer boken «Ulovlig norsk».

  Foto: INGEBORG REFSNES

Saken oppdateres.

25-åringen har nylig avsluttet sin mastergrad ved NTNU og mange venner får i dag sjokk når Maria utgir bok på Pax forlag.

- Jeg er ikke redd. Samtidig har jeg ikke klart å ta innover hva som kan bli konsekvensene av denne boken. En plass inne i meg vet jeg at jeg risikerer livet mitt. Men jeg kunne ikke lenger leve på en løgn, sier Maria.

Mange i Trondheim kjenner Maria som en aktiv og engasjert frivillig ved Studentersamfundet. Men Maria har vært på flukt fra Kaukasus i tolv år. Norge har avvist hennes families søknad om asyl og de har alle gått under jorden. Med boken setter hun alles fremtid i fare.Velger sannheten- Med denne boken vil jeg få nordmenn til å tenke: Hva ville du ha gjort i min situasjon? Hvor langt ville du ha gått for å overleve?, sier Maria som møtte Adresseavisen tidlig denne uken. For få år siden var Maria fristet til å stille som lederkandidat for Samfundet. Hun stoppet seg selv av redsel for å bli avslørt. Nå avslører hun seg selv i boken som i dag er lagt ut for salg.

- Jeg må våge tro at det er riktig å fortelle sannheten. Hvis ikke dør jeg som menneske, sier kvinnen, som ikke har noe offentlig id-kort på sin eksistens. Bortsett fra et studentbevis hun klarte å skaffe seg ved NTNU.Venner frykter utsendelseMed boken gir Maria ansikt til de tusener av mennesker som lever papirløst i Norge. Venner av Maria frykter nå at politikere vil vise muskler og sende henne ut av landet.

- Jeg var et barn da jeg kom hit. Hvordan kan jeg stilles ansvarlig overfor en situasjon som mine foreldre fant det umulig å løse?

Maria ønsker å åpne nordmenns øyne overfor papirløse flykntinger.

Les hvordan Maria klarte å skaffe seg mastergrad ved NTNU i morgendagens papirutgave av Adresseavisen.

 
        
            (Foto: INGEBORG REFSNES)

  Foto: INGEBORG REFSNES

På forsiden nå