Fredspris til kroat

Duško Kostic fra Kroatia tildeles Studentenes fredspris for sitt arbeid for romfolkets rettigheter.

Saken oppdateres.

Prisen, som deles ut hvert andre år i forbindelse med festivalen ISFiT, er studentenes ekvivalent til Nobels fredspris, og deles ut til studenter som har jobbet for fred og menneskerettigheter verden over.

- Har imponert komiteen

Årets prisvinner ble annonsert torsdag klokken 10 i Oslo, og gikk til lærerstudenten Duško Kostic fra Kroatia, som i en årrekke har arbeidet for romfolkets rettigheter.

Komiteen begrunner pristildelingen med at 32-åringen «har imponert komiteen med sine metoder og resultater. Kostic bruker utdanning og opplysningsarbeid for å bygge broer og forståelse mellom folkegruppene i det tidligere krigsherjede området, og arbeider målrettet og langsiktig for å bryte ned stereoptyper som stigmatiserer romfolket.»

Bryter stereotyper

Kostic er dessuten grunnlegger og leder av organisasjonen Association of Roma Friendship «Luna», som jobber med nettopp det å øke selvrespekten, bygge broer og bryte stereotyper, noe komiteen også legger vekt på.

I komiteen sitter Ole Danbolt Mjøs, Gro Holm, Børge Brende og Vigdis Lian, som alle er hyret inn som eksperter, i tillegg til fire representanter fra Norsk Studentorganisasjon og en leder fra Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).

- Aktuell for hele Europa

Leder Eirik Vikum for sekretariatet for Studentenes Fredspris er godt fornøyd med tildelingen.

- Det er en veldig spennende tildeling, som er aktuell ikke bare i Kroatia, men også for Europa og Norge. Kostic sitt arbeid står i sterk kontrast til det bildet av romfolket som vi vanligvis ser i norske medier, sier Vikum til adressa.no.

Gratulasjon fra Eva Joly

Samtidig som studentfredsprisen ble annonsert i Oslo, holdt organisasjonen en pressekonferanse på Studentersamfundet i Trondheim, der en videogratulasjon fra Eva Joly blant annet ble vist.

- Joly snakket om romfolket på europeisk nivå og viktigheten av fred og menneskerettigheter. Hun var veldig fornøyd med å kunne gratulere Kostic og Studentenes fredspris med tildelingen, sier Vikum.

- Fremstår som et eksempel

Pensjonert utenrikskorrespondent og NRK-journalist gjennom 30 år Bjørn Hansen gratulerer både prisvinner og jury for tildelingen.

- Kostic utfører sitt arbeid i en ikke-voldelig sammenheng, og fremstår som et eksempel på hvordan problemene bør løses, skriver han i en uttalelse.

Tolker som skarp fordømmelse

Hansen mener prisen er svært viktig for å få en slutt på undertrykkelsen av romfolket, særlig i Frankrike.

- Fredsprisen er også en påminnelse om den brutale undertrykkelse og fordrivelse som romfolket utsettes for også i dag. Personlig tolker jeg prisen som en skarp fordømmelse av den hensynsløse behandling romfolket har vært utsatt for i Frankrike, iverksatt av den franske president. Men forfølgelse av romfolket foregår også i en rekke andre land i Europa, om ikke med samme ufølsomme arroganse som er lagt for dagen av Sarkozy, sier Hansen.

- Stort debattpotensial

Komiteen har utnevnt Kostic blant en rekke kandidater, utvalgt av et nominasjonsutvalg. Nominasjonsutvalget skriver i sin tur at de tror prisen har potensial til å hjelpe debatten om romfolket opp på et høyere nivå.

- Debattpotensialet ved Kostic vurderes som stort. Kandidaten representerer en gruppe mennesker som svært mange har meninger om, som ofte portretteres negativt i media og som har opplevd omfattende stigmatisering gjennom historien. (...) Overføringsverdien til andre marginaliserte grupper er stor, skriver nominasjonsutvalget i sin begrunnelse.

Deles ut i Trondheim

Fredsprisen vil deles ut i Olavshallen i februar, under ISFiT. Leder Eirik Vikum sier at Kostic gleder seg til å kunne komme til byen.

- Kostic kommer til Trondheim i februar, og sier han gleder seg til seremonien i Olavshallen.

 
På forsiden nå