- Dypt sjokkert og kald innvendig

Støttespiller Thomas Hylland Eriksen spiste lunsj med Maria Amelie noen timer før hun ble pågrepet av politiet.

  Foto: INGEBORG REFSNES / LEIF ARNE HOLME

Saken oppdateres.

Den profilerte sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen spiste lunsj med Maria Amelie i Oslo i går, uvitende om hva som ville skje bare noen timer senere.

- Jeg fikk ikke vite noe før i dag morges. Da så jeg at mange hadde prøvd å få tak i meg. Jeg er dypt sjokkert og er helt kald innvendig, sier Hylland Eriksen til adressa.no.

Maria Amelie, ble pågrepet av politiet etter et foredrag på Nansenskolen i Lillehammer sent i går kveld. Den tidligere NTNU-studenten har gitt papirløse innvandrere et ansikt da hun sto frem med historien sin i boka «Ulovlig norsk». Hun ble også tildelt prisen «Årets nordmann» av ukemagasinet Ny Tid.

Tok grundig feil

Under lunsjen snakket de om situasjonen til Maria Amelie.

- Hun fortalte glad om alle tingene hun skulle gjøre, og var spent på foredraget på Nansen-skolen. Vi snakket om at siden hun var så eksponert og hadde gitt papirløse et ansikt, så var det politisk umulig å sende henne ut av landet. Så feil kan man ta, sier Hylland Eriksen.SE MER: Her blir Maria Amelie pågrepetLES MER: Raser mot pågripelsenHan har brevvekslet og møtt Maria Amelie jevnlig siden hun skrev en epost på feilfri norsk til ham da hun gikk på videregående skole. Han er en av hennes viktigste støttespillere og oppfordret henne sterkt til å skrive boka «Ulovlig norsk» som kom ut i fjor høst.

- Det siste halvåret har hun virket mer selvsikker, og hun har jo en god sak, både menneskerettslig og humanitært. Hun hadde en betinget tro på at hun skulle få bli her etter den nye søknaden, sier Hylland Eriksen.

- Dyp symbolikk

Den kjente forfatteren og samfunnsdebattanten mener det ligger dyp symbolikk i at Maria Amelie ble pågrepet utenfor Nansen-skolen.

- Nansen var selv aktiv i humanitært arbeid i Kaukasus, et område som familien til Maria måtte flykte fra. Man kan spørre seg hvor langt man har kommet siden Nansen.

- Ikke spesielt langt?

- Kanskje en god del kortere. Nansen så at alle var like mye verdt. Det er en tanke som tydeligvis er umulig å få gjennomslag for i Norge.

Sammenligner med Nord-Korea

Han tror det vil bli sterke reaksjoner etter den brutale pågripelsen, og han er svært skuffet over norske myndigheter.

- Måten hun ble pågrepet på minner om andre steder vi ikke liker å sammenligne oss med. Å brutalt gripe henne med flere politimenn og to politibiler viser tydelig at regimet ikke har tenkt å vise noen medmenneskelige hensyn. Hun er et høflig dannet menneske det går an å snakke med, understreker sosialantropologen.LES MER: Vennene er i vantro- Det er veldig sjokkerende, jeg trodde ikke mine egne øyne. Enn at noe slikt kan skje i et land av denne typen, Dette er jo ikke Iran eller Nord-Korea, sier Hylland Eriksen oppgitt.

Regjeringen visste

Regjeringen har den siste tiden blitt holdt orientert om politiets planer å pågripe Maria Amelie. Det bekrefter Justisdepartementet overfor Dagbladet.

– Jeg var kjent med pågripelsen i forkant, sier statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) til Dagbladet.

– PU varsler via Politidirektoratet når det er saker som de regner med vil vekke offentlighetens interesse, sier statssekretæren.

Han understreker at det er likhet for loven i Norge.

– Alle utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge, må regne med å bli returnert. Maria Amelie har gjort det klart i offentligheten at hun ikke ønsket å returnere frivillig. Derfor valgte man å gå fram slik.

- Norge et lutfattig land

Han håper at noen tar til fornuft og innser at et land som har råd til å kvitte seg med slike mennesker er et fattig land.LES MER: Vil demonstrere i flere byer- Det eneste Maria og hennes foreldre vil er å betale skatt og bo her. Vi er et lutfattig land som kan sparke ut slike ressurspersoner. Rike i penger, men du verden altså, sier en opprørt professor.

- Vil ikke være i samme rom

En ny gjennomgang av rettighetene til papirløse innvandrere bør også opp i dagen, mener sosialantropologen.

- Stortingspolitiker Geir Bekkevold i Kristelig folkeparti sier at det finnes politikere som ikke vil være i samme rom som henne fordi det er så belastende å være i samme rom med en papirløs. Da forstår man at det er en gruppe som ikke har noen rettigheter, sier Hylland Eriksen, som vil delta i demonstrasjonstog i løpet av dagen.

- Jeg vil engasjere meg helt til saken er løst og vi kan sove godt igjen. Dette er dypt opprørende, gjentar Hylland Eriksen.

Har samarbeidsplaner

Maria Amelie og den kjente sosialantropologen hadde samarbeidsplaner utover våren.

- Jeg skal arrangere en konferanse, og Maria skal hjelpe til, både med et innslag om papirløses situasjon og en utstilling om transnasjonalitet. Jeg håper vi får det til, men det forutsetter selvsagt at hun er i landet, fastslår Hylland Eriksen.

- Den store tabben Maria og hennes foreldre gjorde var å kommme til Norge, og ikke til et mer vennligsinnet land. Dette er et stort sjokk, sier Hylland Eriksen avslutningsvis.

 
    
      (Foto: INGEBORG REFSNES / LEIF ARNE HOLME)

  Foto: INGEBORG REFSNES / LEIF ARNE HOLME

 
    
      (Foto: INGEBORG REFSNES / LEIF ARNE HOLME)

  Foto: INGEBORG REFSNES / LEIF ARNE HOLME

På forsiden nå